Damer om elgjakt

Jaktenker

Gutta drar på jakt, damene sitter hjemme. Hva synes de om det?

Publisert Oppdatert

Hvert år forsvinner kjærestene deres for å lete etter skogens konge. Kamille ble med gutta deres på jakt i Trysils dype skoger. Men vi lurer på hva de synes om fenomentet.

BILDER FRA TUREN SER DU HER!

Camilla Hansen, samboer med André Solstad

Camilla, Ola og André

Camilla, Ola og André

Sammen har de sønnen Ola (10 måneder)

Hvor mye jakter André?

- Vi har akkurat fått barn, så i år er mindre enn vanlig. Vanligvis er han borte to uker i strekk, pluss noen helger hele høsten og våren. Jeg merket at han savnet oss mer enn før, det skyldes nok Ola, jeg har aldri snakket så mye med han som jeg gjorde denne første uka av jakta. Jeg ble faktisk litt overraska at dere fikk lov til å bli med, for denne uka er hellig. Da får ikke koner eller kjærester lov til å bli med.

Er det greit at han drar?

-Ja, or jeg vet at han trives så godt i skogen. De gangene jeg har vært med, ser jeg at han blir helt salig når han er der. Dersom han hadde vært hjemme mens alle de andre var på jakt, ville det nesten vært bedre at han var borte.

Jakter du selv?

Nei, Jeg er rett og slett ikke et skogsmenneske.

Hvor mye vilt spiser dere?

- Vi har nok kjøtt året rundt, så dersom vi kjøper noe i butikken, er det fordi vi har lyst på en annen type kjøtt, som kylling. Det er positivt at han kommer hjem med kjøtt, at det ikke er en ren guttetur.

Henger det gevir over sofaen deres?

- Nei, men jeg venter nesten på at han kommer hjem med ett. Jeg hadde faktisk syntes det ville vært litt kult. Vi har tapetsert en vegg med skogsmotiv for at André skal føle seg litt hjemme. Et gevir hadde passet fint der.

Hvordan lukter han etter en uke i skogen?

- Han må dusje, eller kommer han ikke inn! Han liker ikke å dusje, så det er ikke en god kombinasjon. Ha-ha.

Hvor viktig er jakta for han?

- Veldig viktig. Dersom jeg hadde nekta André å bli med, hadde vi ikke vært sammen. Det er noe han har gjort hele livet. Jeg ser at han koser seg gløgg i hjel, det er et helt annet liv.

Tone Lokholt-Solstad, gift med Erik

Camilla og Ola blir hjemme mens André drar på jakt.

Camilla og Ola blir hjemme mens André drar på jakt.

Hvor mye jakter Erik?

Tone Lokholt-Solstad og Erik.

Tone Lokholt-Solstad og Erik.

- Han er borte den første uka og stort sett hver helg til de har fått kvota si. Jeg skjønner det, det er viktig å stille opp for jaktlaget. Når de har nok kjøtt selv, selger de resten for å finansiere neste års jakt.

Er det greit at han drar?

- Jakt er tradisjon, det er sånn det er. Gutta jakter, så tar vi damene det som ikke er så hyggelig - som å stå og skjære opp kjøtt en hel helg. Jeg hadde fått dårlig samvittighet dersom jeg ikke hadde hjulpet til - for da måtte svigermor ha gjort alt.

Hva er greia?

- Det sosiale, tror jeg. De kommer seg vekk fra kjerringer og mas. Den uka på jakt trenger han. Jeg vet at han synes det er deilig med stillhet og å slippe å ta telefonen.

Hva betyr jakta for Erik?

- Enormt mye. Hadde vi kun hatt én uke fri i året og valget sto mellom en uke i syden med meg eller jakt, er jeg ganske sikker på at han ville valgt jakta. Og det skjønner jeg.

Hvordan er det å sitte igjen hjemme?

- Jeg tenker ikke på det. Sånn er det og ferdig med det. Det er faktisk litt godt å være borte fra hverandre, og jeg har reist bort selv de siste to åra. Jeg har reist litt før jakta starter så han har fått smake litt selv på hvordan det er å være igjen hjemme alene.

Hvor bor dere når du kommer oppover?

- Erik bor i koia, jeg forlanger ikke noe annet. Jeg bor som regel én natt der selv - og rydder litt. Når jeg kommer inne tenker jeg alltid: "Er det mulig?!", for det ser helt forferdelig ut der inne. Det er skikkelig bedritent, for å si det som det er. Hvis de vil ha det slik, skal ikke jeg legge meg opp i det. Jeg rydder gjerne opp etter dem når jeg kommer. Jeg vet jo hvordan mannfolk er når de skal rydde.

Henger det et gevir over sofaen deres?

- Nei, og det blir ikke aktuelt! De han har, henger enten i koia eller hos svigermor. Her hjemme passer det ikke inn.

Jakter du?

- Nei, det er ikke noe for meg. Jeg er ikke interessert, jeg synes det er en guttegreie. Noe må de få ha for seg selv. Vi kan dra på shopping eller noe sånt.

Hvor mye vilt spiser dere?

- Vi har frysere fulle av elg. Det går i elgkjøttkaker, elggryte, elgpølser, elgtaco og elgpizza. Man kan bli litt lei, men det er utrolig kjekt, da. Og folk som kommer på besøk og får elgsteik på en helt vanlig onsdag, blir helt himmelfalne av lykke.

Hilde-Merete Gangestad, gift med René

Sammen har de sønnene Christian (15), Simon (13) og Mathias (7)

Erik Solstad på jakt i Trysil.

Erik Solstad på jakt i Trysil.

Hvor mye jakter René?

Hilde-Merete og René

Hilde-Merete og René

- Han jakter jamnt. Det er greit nok, for han trenger det, på en måte. Ellers blir han utrolig rastløs. Når han kommer hjem igjen er han et annet menneske. Så det behovet respekterer jeg.

Hvor viktig er jakta for han?

- Hvis jeg spør om han ville valgt meg eller jakta, sier han bare "slutt å kødde". For mange er det sosiale viktigst. René har jeg inntrykk av er ute etter roen og stemningen det gir å være ute i skogen.

Jakter du?

- Nei. Jeg elsker å å være ute i skogen, men jeg bruker skogen på en annen måte enn René.

Hva gjør du når han er på jakt?

- Da er det barn og hus å ta seg av, så jeg får ikke gjort så mye annet. Men jeg har egne interesser, jeg maler blant annet litt. Jeg begynner på større eller mindre prosjekter. Nå i helga begynte jeg for eksempel å pusse opp soverommet. Så det kan faktisk være litt skummelt for René å reise på jakt, for han vet aldri hvilke prosjekter han MÅ hjelpe meg å fullføre når han kommer hjem.

Har dere gevir hengende over sofaen?

- Ha-ha. Ikke over sofaen, men alle andre steder! Vi har et utstoppa hjortehode og et utstoppa rådyrhode i gangen, pluss mange rådyrgevirer. Han synes det er tøft.

Blir det elg hver helg?

- Det går mye i vilt hjemme hos oss, ja. Ungene går lei og spør om vi ikke kan ha ordentlig mat snart, som fiskepinner.

René utenfor den gamle stallen i Trysil.

René utenfor den gamle stallen i Trysil.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning