Her er bøkene du må lese!

Dette er lesernes favoritter.

FAVORITT: Vi ba dere fortelle om den beste boka dere har lest, og her er resultatet!

FAVORITT: Vi ba dere fortelle om den beste boka dere har lest, og her er resultatet! Foto: Colourbox

Publisert Oppdatert

I Kamille nr. 21 hadde vi en konkurranse der vi ba dere lesere fortelle om den beste boka dere har lest. Og det er jammen mange ivrige lesere der ute! Det strømmet på med gode lesetips, så nå er det bare å sette seg ned med pledd og godsaker og lese!

Her er de 10 vinnerne vi valgte ut som får hver sin bokpakke - og selvsagt hvilke bøker de anbefaler. God lesning!

Marlene Østebø:

Øya av Victoria Hislop, Schibsted forlag

Boka drar leseren tilbake i det gamle Hellas, da flere tusen av Hellas befolkning var spedalske. Vi får lese om hvordan det må ha vært å bo på Spinalonga, en leprakoloni (øy for spedalske), og hvordan familien til de spedalske må ha hatt det. Boka var utroooolig god, akkurat som Hislops andre bøker, og tårene strømmet på når jeg leste den.

Mari Solberg, Ås:

Jerusalem av Selma Lagerlöf, Cappelen Damm

Boka handler om Gertrud, Ingmar og de andre innbyggerne i en liten bygd som utsettes for en voldsom vekkelsesbevegelse som splitter venner og familier. Det er skremmende å lese hvordan gruppepress får mennesker til å ta avgjørelser de egentlig er uenige i. Dette påvirker også det inderlige forholdet mellom Gertrud og Ingmar. Etter Ingmars svik, bestemmer Gertrud seg for å reise til Jerusalem. Boka er spennende og dramatisk med levende skildringer og fortettet handling, Da jeg var ferdig, satt jeg igjen med en følelse av at lykke ikke kan jaktes på, den må du finne der du er, og den følelsen har fulgt meg siden i livet og gitt meg mange lykkelige stunder!

Kjersti Maat, Nesttun

Bildet av Dorian Gray av Oscar Wilde, Kagge forlag

Foto: Silvia Kjølstad

The picture of Dorian Gray ga meg innblikk i og et varende inntrykk av Wildes ville verden. I tillegg ble boka gjenstand for et veddemål angående tittelen i konversasjon med en fremmed på flyplass: Siden boka handler om et maleri, var motparten under oppfatning av at tittelen var The painting of Dorian Gray og jeg veddet imot, fordi jeg var sikker i min sak. Da jeg kom hjem fra ferie lå 50 euro i postkassen. Uforglemmelig!

Aslaug Lyngstad, Molde

Parfymen av Patrick Suskind, Aschehoug forlag

Den gir en utrolig god beskrivelse av livet for de fattige i Paris på 1700-tallet og hvordan hovedpersonen Jean Baptiste bruker sitt liv til å utvirke verdens beste parfyme. Hans beste og eneste egenskap er luktesansen, og han går bokstavelig talt over lik for å nå målet. Jeg har lest hundrevis av krimbøker, men denne er den eneste jeg har lest fire ganger. Den griper leseren fra første stund og du vil le, gråte og vemmes. Avslutningen er overraskende og slår deg helt ut.

Iselin C. Sandøy, Vikersund

Utskudd av Sadie Jones, Gyldendal forlag

Dette er en så vakker bok som jeg håper at jeg aldri blir lei av å lese. Måten tankene til Lewis (hovedpersonen) blir skildra på, hvordan barnet i ham er, hele historien som viser det vakreste og styggeste. Det at boka har setninger som kan sitte i meg flere uker etter jeg sist leste den, og at den fortsatt kan bringe meg til både tårer og latter, er utrolig for meg. Boka er rett og slett en trygg ting å ha, fordi jeg veit at hvis jeg slår opp i visse kapitler, så vil den få meg til å smile.

Eva Aasheim, Askim

Foto: Hanne Berglie

Krystallslottet av Jeanette Walls, Pantagruel forlag

Jeg leser mye og opplever hver bok som å legge ut på en ny reise. Som ellers gir noen reiser en mer enn andre. Ei bok som virkelig ga meg mye, er Krystallslottet av Jeanette Walls. Boka er selvbiografisk, noe som gjør den ufattelig sterk. Hun beskriver en barndom med eksentriske bohemforeldre som lar barna leve i materiell fattigdom, på stadig flukt og fullstendig på siden av samfunnets normer og regler. På tross av dette finnes det store mengder kjærlighet, varme og tankevekkende holdninger. Boka vekket hele følelsesregisteret mitt, og mot slutten av boka ble det avdekket et forhold som fikk meg til å rope ut der jeg satt alene og leste. I ettertid har jeg tenkt mye på boka og på de valgene som ble tatt både av foreldrene og av barna for å forsøke å forstå dem. Denne stillferdige, men samtidig voldsomme boka har dermed gitt meg noe som menneske, og det er vel det man søker i alle reiser? Kan ikke få anbefalt den nok!

Tove Hasselquist Evensen, Lillehammer

Svar på brev fra Helga av Bergsveinn Birgisson, Pelikanen forlag

Bergsveinn Birgisson har satt meg helt ut. Denne annerledes, intense kjærlighetsromanen gikk rett i hjertet mitt, og den kommer til å forbli der for alltid. Livet som sauebonde på landsbygda på Island er tøft, og den store kjærligheten må forsakes. Men lidenskapen og begjæret kan man ikke stue bort. Tør man elske mens man gjør det?

Ida Jordan, Elverum

Barnepiken av Kathryn Stockett, Cappelen Damm

Jeg er latterlig glad i å lese, og du finner meg så og si hele tiden med en bok i hånda! Og da jeg en dag kom over Barnepiken, av Kathryn Stockett, ble jeg tatt på senga. Bokstavelig talt! Jeg elsker hvordan Stockett gir oss et innblikk i livet i sørstatene på 60-tallet på en humoristisk, men på en likevel så informativ og glamorøs måte som får leseren til å både le og gråte med tårer i øyekroken! Boka er en fantastisk skildring som absolutt bør leses av alle!

Silje Eirin Hansen, Vinterbro

Utvalgte emner i katastrofefysikk av Marisha Pessl, Gyldendal forlag

Jeg elsker denne boka fordi den ga meg så mye mer enn jeg hadde forventet første gang jeg leste den. Den er spennende og så bra skrevet at man blir dratt rett inn i den. Selv når jeg ikke leste, gikk jeg og tenkte på karakterene i boka og hva som kom til å skje videre. Den er også full av referanser til andre litterære verk, som jeg ble nysgjerrig på underveis. Har lest denne boka flere ganger senere.

Eileen Fredriksen, Kolbotn

Hva skjedde med Esme Lennox? av Maggie O'Farrell, Aschehoug forlag

Har lest mange gode bøker, men jeg holder en knapp på Maggie O'Farrell Hva skjedde med Esme Lennox? Da satt jeg trollbundet en hel søndag ettermiddag uten å flytte meg fra sofaen. Var ikke en tur på kjøkkenet for å lage meg te engang. Det har aldri skjedd, verken før eller siden. Utrolig fengende bok med en veldig god historie. Familiehemmeligheter, svik, kjærlighet - her får du hele pakka. Og med god litterær kvalitet!

Foto: Administrator

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning