Gleder i utfordringer

Hjørdis Anette Brøvig Drangsholdt (34) har tre barn med store utfordringer, men likevel mengder av overskudd til andre.

Foto: Kjell Inge Søreide

Publisert Oppdatert

Jeg blir så glad av å være til hjelp!

- Det gir meg enormt å hjelpe andre, understreker Hjørdis Anette.

For tre år siden måtte hun slutte i drømmejobben for å kunne være den mammaen og ressurspersonen hun ønsket å være. Å ha tre barn med spesielle behov og utfordringer, kombinert med å drive egen blomsterbutikk, gartneri og urteproduksjon, gikk til slutt ikke.

Døgnvakt

- Å jobbe var en del av meg som måtte byttes vekk, men jeg har ikke byttet det med noe dårligere. Det kreative genet mitt får fremdeles utfolde seg gjennom engasjementet i lokalmiljøet, autismeforeningen og via aktivitetene med ungene.

Hun er formann i den lokale autistforeningen og sitter også i sentralstyret. Når som helst på døgnet tar hun i mot telefoner fra foreldre som trenger noen å snakke med. Hun gløder for disse barna.

- Unger med spesielle behov har sine ting, men det skal ikke så mye til for å snu det til noe positivt. Dersom tiltakene kommer tidlig, er det så mye håp, for dem, poengterer hun.

Stupte i det

Hjørdis Anette er utvilsomt ei dame som tar utfordringer på strak arm. Da stupeklubben manglet trenere, kastet hun seg bokstavelig talt ut i det, selv om hun aldri hadde stupt i sitt liv.

- Pytt, pytt, dette går, tenkte ei venninne og jeg. Så da står vi og roper: «Inn med magen, ut med rumpa - og hopp!». Det er helt fantastisk å være sammen med de småtrolla! Jeg ønsker å være en aktiv voksenperson for barn, forteller hun med solskinn i stemmen.

Hjemme er det vanligvis åpent hus og fullt kjør. Å ha syv unger på overnatting og 20 gjester til middag, er ikke noe å bli stressa av, mener denne overskuddsdama.

- Jo villere, jo bedre. Det viktigste er å være sammen og ha det gøy, det er ikke så nøye om huset ikke er ryddig. Det er viktig å prøve å se fremover, og å se positivt på livet. Når det er som verst, kan det bare gå én vei - oppover.

Fokuserer på det positive

I fjor fikk en god venninne kullkastet livet sitt etter et hjerneslag. Hjørdis og familien overtok dyrene hennes og dro jevnlig på besøk til Sunnaas rehabilitering nær Oslo da hun var der etter å ha blitt totalt lam. Venninnen er tilbake i sørlandsbyen, og Hjørdis Anette stikker innom to-tre ganger i uka. Etter disse besøkene er Hjørdis Anette så full av energi at hun nærmest letter.

- Jeg blir så glad av å være til hjelp, å hjelpe både med oppturer og nedturer. Det fyller lagrene mine, stråler hun.

Der andre okker seg over sin ulykke, fokuserer Hjørdis Anette heller på alt som er positivt.

- Vi er heldige som har disse herlige ungene med spesielle behov, selv om det kan være vanskelige stunder. Noen ganger føler jeg faktisk at jeg er født under en lykkestjerne. Vi har fantastiske venner, familie og naboer. Og de menneskene jeg har truffet gjennom stupingen, autistforeningen og andre aktiviteter, ville vi ikke kjent dersom vi ikke hadde dette livet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning