Sonja Lees deilige meny

Franske fristelser

Her er oppskriftene til middagen Sonja Lee og ungene lagde til oss i Paris.

Foto: Kristin Svorte

Publisert Oppdatert

Kokkekurs i Paris 7534



Saumon en papilote

4 pers.

Foto: Kristin Svorte

4x 100g laksefilet uten ben

50ml olivenolje

salt og pepper

ferske urter, persille, dill

sitron

vasket, blandet salat

forvarm ovnen til 180 grader

Sjekk at fisken er helt fri for bein og skinn. Legg hvert av stykkene på en romslig bit aluminiumsfolie. Skjær sitronen i skiver og ha en oppå fisken. Strø på med salt, pepper og urter og litt olivenolje. Pakk pakkene godt sammen og la de stå i ovnene i ca. 8-10 min. Flakene skal gli lett fra hverandre og kjerne skal være mørkrosa og ikke tørr. Server frisk salat til med litt olivenolje og sitronsaft til.

TIPS:

Du kan bytte ut laksen med annen type fisk, for eksempel uer eller havabbor. Urtene kan man også variere, estragon, salvie og mynte er godt til fisk!

Helstekt urtekylling med ratatouille

4 pers.

1 kylling

Foto: Kristin Svorte

en håndfull friske urter, persille, timian, rosmarin

100g smør, romtemperert

olivenolje

salt og pepper

forvarm ovnen til 200 grader

Lag først urtesmøret ved å hakke urtene og blande de med det tempererte smøret. Løsn skinnet på kylling ved forsiktig stikke en hånd forsiktig mellom skinnet og kjøttet, og dytt hånden forsiktig rundt slik at du får løsnet skinnet hele veien, også ved lårene. Pass på at du ikke lager hull. Stapp lommen full av urtesmør, helt opp til lårene. Gni fuglen inn med salt, pepper og olje. Sett den i den forvarmede ovnen 50 min- 1 time.

Stikk en liten kniv mellom låret og bryst for å se om den er ferdig - saften skal være klar.

TIPS:

Prøv å stappe andre ting under skinnet som for eksempel bacon og salvie. Hjemmelaget sennepssmør med estragon er også kjempegodt!

Ratatouille

1 løk

4 hvitløkfedd

30 ml extra virgin olivenolje, eller en god klunk

Foto: Kristin Svorte

Handleliste

400g laksefilet

1 sitron

1 bunt persille, dill, timian

olivenolje

extra virgin olje

1 frisésalat

1 eikebladsalat

aluminiumsfolie

1 kylling

olivenolje

1 bunt timian, rosmarin, persille

smør

1 løk

hvitløk

4 store tomater

1 rød paprika

1 gul paprika

1 aubergine

1 squash

rød chili

4 grønne epler

1 pk. butterdeig, eller 250g

smør

4 store tomater, skåldet og kjernet, kuttet

1 liten bunt fersk timian

to klunker vanlig olivenolje

1 stor rød eller gul paprika, kuttet i 4cm biter

1 aubergine, 4 cm biter

1 squash, 4 cm biter

salt og cayennepepper

lysebrunt, eller vanlig hvitt sukker

fersk rød chili eller cayennepepper

xérés eddik (eller annen sherry-eddik)

Kutt løken ganske store biter. Hvitløksfeddene beholder du hele med skall, knus de litt med kniven slik at de gir ut mer smak. Stek løk og hvitløk myk i extra virgin olivenoljen i ca. 10 min uten at det får farge. Del chilien i to og skrap ut frøene. Ha den i gryta sammen med fersk timian. Tilsett grønnsakene etter trengt koketid - aubergine, paprika, squash og tomater.

La alt småputre i ca. 30 min. Smak til med salt og pepper, sukker og eddik. Ta ut chili, timian og hvitløk og server.

TIPS:

Ratatouille smaker anda bedre dagen etter og kan spises kald. Man kan spise den som den er eller ta stavmikseren, mose den godt og servere som en kald shot.

Tarte aux pommes

4 pers.

1 plate frossen butterdeig, ca. 250g

4 store granny smith, grønne epler

50g smør

Foto: Kristin Svorte

50g sukker

1 egg

Forvarm ovnen til 180 grader

Tin butterdeigen og kjevl den ut til en tynn leiv. Prikk den med gaffel. Kutt eplene i fine tynne skiver, og legg de halvveis oppå hverandre. Har du laget en bunn formet som en sirkel, begynn å legge eplene i ytterkant og gå innover, den ene biten halvveis oppå den andre. Den siste eplebiten i hver runde skal under den første. Pensl med smeltet smør og dryss sukker oppå. Stek i ca. 20 min.

TIPS:

Bruk gjerne annen frukt eller de bærene du liker best. Her er det ingen regler, bare å slå seg løs!

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag