Facebook for dummies

Er alle andre enn deg hekta? Eller har du 150 nettvenner uten å skjønne hvordan du skal bruke siden din? Vi gir deg kjørereglene i Facebookland.

Closeup portrait of a happy young woman using laptop

Closeup portrait of a happy young woman using laptop Foto: Yuri Arcurs

Publisert Oppdatert

Hete tips

Start din egen gruppe!

Har du en venninnegjeng som møtes altfor sjelden? Lag en Facebook-gruppe! Her kan dere skravle om alt mulig - og hvis du gjør den hemmelig, er det bare gruppens medlemmer som kan følge med på hva som skrives.

Bli en privatekspert!

Vi mener ikke at alt skal være privat. Men det lønner seg å lære alt du kan om det som på engelsk heter privacy settings. Det kontrollerer nemlig hvor offentlig dine bevegelser på Facebook er. Om andre kan se bildene dine, om applikasjonene du har lagt til får publisere på sidene dine, og så videre. Gå på «settings» og så på «privacy» - og studer alt du finner der. Dette er Facebooks viktigste kontrollsenter for alle som ikke vil at alle skal se alt.

Er du alllerede på Facebook? Bli med i Kamilles vennegruppe!

Facebook, fjesboka, fjaser'n, husmorboka. Kjært barn med mange navn som lar deg treffe gamle klassekamerater eller knytte nye forretningsavtaler. Og kaste bort mye tid. Men du verden så morsomt du kan ha det!

1,4 millioner nordmenn skal allerede være medlemmer av Facebook. Det betyr at du ikke er alene om du ikke har meldt deg inn. Lurer du på å gjøre det, eller er du fersk bruker og usikker på hvordan ting skal gjøres, har vi laget en liten guide til deg.

Venner

Poenget med Facebook er å snakke med andre. Hvem som skal bli dine virtuelle venner, avhenger av hva du er ute etter. Er du politiker og ønsker å spre budskapet ditt til flest mulig, kan det være greit å si ja til alle som spør. Er du ikke, kan du velge selv. Facebook gir deg muligheten til å bestemme hva de forskjellige skal ha tilgang til på siden din. På denne måten kan du være venn med sjefen din - uten at sjefen får se festbildene dine. Rett og slett smart!

Do: Får du en venneforespørsel fra noen du ikke vil bli venn med, kan du rett og slett la være å svare på den. Da slipper du å føle at du avviser noen!

Don't: Ikke sitt passiv og vent på at vennene dine skal oppdage deg.

Status

Facebook spør deg alltid hva du gjør akkurat nå. Du kan svare - humoristisk, seriøs, detaljert eller kryptisk - eller ignorere spørsmålet. Ikke vær altfor personlig - Facebook er som å være på videregående: Du vet hvem alle er, men du forteller ikke alle at du har kranglet med kjæresten din eller nettopp kastet opp.

Do: Husk at statusen din dukker opp i newsfeed'en til vennene dine. Å bli fortalt at Amanda spiser lunsj, Amanda skynder seg for å rekke barnehagen, Amanda har hentet i barnehagen og Amanda er på vei hjem, blir kjedelig etter ganske kort tid.

Don't: Ikke ring på jobben og si at du er syk - for så å skrive på statusen din at du nyter en deilig skulkedag.

Bilder

Det er lett å dele bilder med andre. Men det er smart å tenke over hva slags bilder du laster opp. Selv om bare vennene dine kan se dem, kan de lett spre dem videre. Bilder som ikke bør bli kringkastet til hele verden, har det derfor best som papirkopier som du tar med når du møter vennene dine fysisk.

Do: Legg ut profilbilde av deg selv. Dette er et nettsamfunn som handler om at folk er ærlige om hvem de er - det kan du også være.

Don't: Ikke legg ut fyllebilder av andre - i alle fall ikke uten å spørre først! Legg heller ikke ut bilder av andres barn uten at du vet at det er ok.

Applikasjoner

Facebook gir deg en milliard muligheter til å legge til ekstra elementer som spill, virtuelle hager, ninjaer og hva det nå skulle være. Perfekt for deg som synes det er morsomt å slå i hjel litt ekstra tid på nett.

Do: Vær forsiktig med hvem du inviterer til dine favorittapplikasjoner. Noen blir irritert av å bli oversvømt med slikt.

Don't: Ikke la applikasjonene publisere nyheter på veggen din. Du vil ikke at alle skal vite hvor mange ganger du har spilt Scrabble det siste døgnet ¿

Veggen

På din utvidede gjestebok havner statusoppdateringene dine, melding om arrangementene du har takket ja til og beskjeder fra alle applikasjoner du har gitt lov til å publisere her. I tillegg er det et fint sted for vennene dine å skrive hyggelige meldinger til deg, og kommentere statusen din.

Do: Har noen skrevet melding på din vegg, skal du svare på den på deres vegg. Dette gjelder ikke når venner har kommentert på noe du har publisert på din egen vegg - da svarer du på din egen vegg. Og nei, dette er ikke så vanskelig som det hørtes ut her ¿

Don't: Ikke skriv private beskjeder på veggen til andre. Det gjemmer du i en personlig melding, som bare du og hun kan se.

Grupper

Du finner garantert en gruppe for det aller meste som interesserer deg. Selv om det kanskje ikke skjer så veldig mye i selve gruppen, er det et fint sted å komme i kontakt med likesinnede på. Gruppene kan også brukes for å markedsføre alt fra Røde Kors til en ny film, eller drive kampanjer - for eksempel: Ja til å få tilbake rosa Bugg!

Do: Meld deg inn i støttegrupper for veldedige organisasjoner du liker. De kan sikkert bruke medlemstallet til noe nyttig.

Don't: Ikke meld deg inn i hatgrupper mot offentlige personer, politikere eller ei. Det er ukult.

Events

En av de mest nyttige sidene ved Facebook. Skal du arrangere noe, kan du lage et event her og invitere alle du vil. Ikke bare får du sendt ut invitasjoner, både du og de inviterte får se hvem som har tenkt å komme - og du har en enkel måte å sende ut påminnelser på.

Do: Svar på invitasjoner - i alle fall hvis det er et personlig arrangement.

Don't: Ikke si ja til å delta på noe hvis du vet at du ikke har tenkt å komme. Det er så trist om noen tror de får 200 på en fest og så kommer det bare 23.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning