Den offisielle jentedagen

15 mill. jenter giftes bort i året

"Vi kan ikke sitte stille å se på at unge jenter blir tatt rett ut av skolen og inn i en ekteseng", skriver Katarina Flatland.

KATARINAS FORBILDE: Hilda (16) ble giftet bort som 14-åring, til en eldre mann som slo henne. Hun brøt ut, og i dag hjelper hun andre jenter i samme situasjon.
KATARINAS FORBILDE: Hilda (16) ble giftet bort som 14-åring, til en eldre mann som slo henne. Hun brøt ut, og i dag hjelper hun andre jenter i samme situasjon. Foto: Plan Norge
Sist oppdatert
STERKT MØTE: Katarina var engasjert også før hun reiste ned, men det gjorde inntrykk å se skjebnene bak den dystre statistikken.
STERKT MØTE: Katarina var engasjert også før hun reiste ned, men det gjorde inntrykk å se skjebnene bak den dystre statistikken. Foto: Plan Norge

11. oktober er verdens offisielle jentedag. Her i Kamille vil vi benytte dagen til å sette fokus på de altfor mange barna som giftes bort i tvangsekteskap. Programleder Katarina Flatland har laget podkast med Plan Norge, der hun reiser ned til Malawi og forsøker å stoppe et barneekteskap. I dag skriver hun eksklusivt for Kamille, for å fortelle om sitt møte med barnebrudene i Malawi.

«15 millioner jenter i året. Én hvert annet sekund.» «Ett av de største hindrene for vekst og utvikling i verden.» «Noe FN skal utrydde gjennom de nye bærekraftsmålene.»

Før jeg satt meg på flyet til Malawi hadde jeg som mange andre unge jenter hørt skremmende historier om barneekteskap. Det var nedslående, og noe jeg ville bidra til å gjøre noe med. Men det var fortsatt bare tall og fakta – og noe som skjedde veldig langt borte.

Det var til jeg møtte Hilda og Aseka. Først da ble barneekteskap noe virkelig og nært, først da fikk barnebrudene et ansikt.
Når jeg leser at 15 millioner jenter giftes bort hvert år, klarer jeg ikke å forholde meg til hvor mange dette faktisk er. Heller ikke hvem dette er. Men så satt jeg plutselig ansikt til ansikt med flere av dem.

Jeg kommer aldri til å glemme første gang jeg ble introdusert for Hilda, den nye heltinnen i livet mitt. Hun er bare 1,50 høy, beskjeden og forsiktig. Men til tross for sin unge alder og ungdommelige ytre, skjuler det seg en sterk kvinne i en liten jentekropp.
Hun er elleve år yngre enn meg, og kun 16 år gammel. Likevel bærer hun på en historie jeg vanskelig kan forestille meg. Hilda forteller at hun har vært utsatt for grove overgrep, hun har vært gift og fått barn, men klart å rømme fra den voldelige mannen. Hilda var 14 år da bestemoren hennes bestemte at hun skulle giftes bort til en eldre mann. Han slo Hilda, nektet henne mat og tvang seg på henne om nettene. Heldigvis ble hun reddet ut av en av Plans lokale ungdomsgrupper, de andre heltene i livet mitt. Nå bruker Hilda all fritid på å redde andre jenter fra barneekteskap. Jeg har dyp respekt for henne og det arbeidet hun gjør.

Jeg var heldig å få være med Hilda ut på et spennende og høyst usikkert oppdrag. Ungdomsgruppa hadde fått nyss om at 15 år gamle Aseka blir tvunget av foreldrene til å gifte seg fordi familien ikke lenger vil ha henne boende. De mente at hun stjal mat og ikke var til å stole på. Jeg forestilte meg hvordan det ville være å selv høre min egen mamma og pappa si at de ikke lenger vil ha meg i livene sine, at det er det samme hvem jeg giftet meg med- at om han er snill eller ikke, er helt irrelevant for dem. Når selv ikke våre nærmeste bryr seg. Hvem skal bry seg da?

Heldigvis bryr Hilda og de andre ungdommene seg – langt mer enn hva som kan forventes av dem. Det burde ikke vært deres oppgave å fortelle foreldrene at det er bedre for jentene å gå på skolen, enn å bli husmor og sexslave for en fremmed mann.

Hvordan det gikk med Aseka, skal jeg ikke røpe. Det kan du høre i podkasten «Barnebruden». Men det jeg kan fortelle er at ungdomsgruppa, etter at vi reiste hjem i midten i august, har stoppet seks barnebryllup! Og heldigvis har Plan et titalls slike grupper i Malawi og mange flere i de over 50 landene de er tilstede i. Det gir meg håp.

Vi kan ikke sitte stille å se på at unge jenter blir tatt rett ut av skolen og inn i en ekteseng. Disse jentene har de samme drømmene som deg og meg, men fordi de giftes bort mister de sin barndom og sin fremtid. Barneekteskap handler heller ikke bare om skole og deltakelse i arbeidslivet. Det handler også om liv og død. Visste du at fødsler er den største dødsårsaken blant tenåringsjenter i den fattige delen av verden? Her tar fødsler livet av flere enn trafikkulykker, kreft og aids. Når jentene blir gravide før kroppen er moden for det, er det stor fare for fødselsskader som fistula, der underlivet til jenta blir revnet opp og ødelagt for alltid.

Det hele kan virke som en håpløs sak. Men ved å følge ungdomsgruppas arbeid har jeg med mine egne øyne sett at det nytter, de klarer faktisk å endre folks holdninger og tradisjoner. Nord i landet har en høvding som heter Theresa stoppet og annullert 840 barneekteskap! Endring er mulig. Hvis flere lytter til ungdomsgruppene, vil færre jenter giftes bort. Flere får fullføre skolen og har større sjanser for å komme seg ut av fattigdommen. I stedet for å bli undertrykt i ekteskapet, blir de viktige bidragsytere i sine lokalsamfunn.

Støtt kampen mot barneekteskap. Lytt til podcasten på barnebruden.no!

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2016, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også