Grøten har lange tradisjoner og er den eldste retten vi nordmenn kjenner til. I tidlig middelalder ble den regnet som hellig.

På folkemunne het det at kvinner som ikke kunne lage grøt, bare kunne kaste inn håndkleet.

Retten har lenge blitt regnet som gammeldags og lite hipp, men nå er den på full tur inn igjen.

I 2011 åpnet nemlig verdens første grøtbar i København, Grød, og københavnerne er kjent for å være både hippe og trendy.

En god start på dagen

Overlege og ernæringsekspert Berit Nordstrand mener at skikkelig havregrøt er en god start på dagen, men at den bør inneholde fargerike bær for å øke næringsinnholdet.

- En annen flott måte å løfte næringsverdien i grøten på, er å kverne nøtter og frø som du rører inn i grøten ved servering. Unn deg også et smørøye eller en skje kokosfett, sier eksperten.

Nordstrand sier at man bør spise litt grønt til hvert måltid, også til frokosten. Dersom vi velger grøt til frokost, er det lurt å knaske på noe grønt i løpet av dagen, for eksempel sukkererter, cherrytomater og gulrøtter.

Helsebringende fastfood

I fjor ga Vibeke Klemetsen, vinner av Masterchef 2013, ut boken «Grøt: deilige, sunne og enkle grøtoppskrifter».

Yogainstruktøren, programlederen og trebarnsmoren viser hvordan et grøtmåltid passer inn i de fleste sammenhenger. Vi finner både tradisjonelle varianter som havregrøt og risengrynsgrøt, men også mer originale og eksotiske grøtoppskrifter.

Trendanalytikerne mener det handler om at flere har blitt opptatt av helse, men også om at mange ønsker å gå tilbake til det enkle og nøkterne etter en lang periode med mat-maksimalisme.

- Man ønsker seg fremdeles fastfood, men det stilles høyere krav til at maten skal ha helsebringende ingredienser, sier Vibeke Klemetsen.

Hun anbefaler å lage grøten kvelden før og sette den i kjøleskapet. Dette er den letteste løsningen dersom man har det travelt morgenen etter.

- Dessuten er grøt veldig godt kald også, så man kan fint ha den med til lunsj!

Havregrøt er en sikker vinner for mange, noe den ifølge Klemetsen bør fortsette å være. Hun anbefaler også hirsegrøt, amarantgrøt, chiagrøt og byggrynsgrøt.

Hva man kan ha på grøten begrenses kun av fantasien. Kokebokforfatteren bruker bær, frukt, tørket frukt, nøtter og frø.

- På grøten kan man også ha blåbærkrydder, nypekrydder, eplekompott, gojibær, ristet kokos og gresskarkjerner.

Nam!

Under finner du tre av oppskriftene i boken til Klemetsen:

Grøt

KALD HAVREGRØT: Havregrøt er like godt kaldt som varmt! © FOTO: Synøve Dreyer

Kald havregrøt med eple og tranebær

Ingredienser til 2 porsjoner:

2 dl havregryn

2 dl melk

3 ss tørkede tranebær

1 dl kesam vanilje, mager 0,6 %

2 ts kanel

1 lite eple

8 ss mandler

Slik gjør du:

Ha havregryn og melk i et glass eller en annen beholder med lokk.

Hakk tranebær i små biter, og bland dem godt med havregrynsmassen.

Ha på lokk og sett i kjøleskap til neste morgen.

Riv eplet grovt og hakk mandlene.

Rør rundt i grøten før servering, tilsett vaniljekesam, revet eple og hakkede mandler.

Server med et dryss av kanel og ekstra mandler.

Spe med melk hvis grøten blir for tykk. Du kan også bytte ut tranebær med gojibær, men da er det lurt å blande dem i havregrynsmassen før du setter den i kjøleskapet slik at bærene får godgjort seg skikkelig.

Grøt

CHIAGRØT: En frisk og sunn grøt med masse smak! © FOTO: Synøve Dreyer

Chiagrøt med kokossmak og jordbærsaus

Ingredienser til 1 porsjon:

4 ss chiafrø

2 ss hampefrø

1 håndfull kokosflak

1 pipette vaniljestevia

2 ½ dl vann

1 håndfull fryste jordbær

1 pipette vaniljestevia

litt vann om nødvendig

Slik gjør du:

Legg jordbærene i en bolle til tining.

Kjør hampefrø, kokosflak, stevia og vann i en blender og rør blandingen sammen med chiafrøene i en bolle.

La det stå på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet i minst 15-20 minutter for å la chiafrøene svelle.

Mos de halvtinte jordbærene med en stavmikser, tilsett vaniljestevia og eventuelt litt vann og hell over grøten.

Denne grøten skal også være kald. Chiagrøt med kokossmak og jordbærsaus passer også fint til lunsj, kveldsmat eller dessert.

Grøt

GRØT MED BACON: Bananer og bacon passer faktisk ypperlig sammen med grøt! © FOTO: Synøve Dreyer

Amarantgrøt med dadler og rosiner

Ingredienser til 2 porsjoner:

4 dl melk

4 ss amarantflak

3 dadler hakket i biter

en neve rosiner

1 ss chiafrø

½ banan

3 skiver bacon

Slik gjør du:

Kok opp melk, dadler og rosiner.

Hell i amarantflakene og rør godt, la koke i noen minutter.

Stek baconskivene i varm panne.

Ha i chiafrø og la frøene svelle i et par minutter.

Skjær opp banan og ha den over.

Server med noen godt stekte baconskiver

Amarant er et frøkorn og egentlig ikke en kornsort. Den er dermed glutenfri, men har likevel et høyt innhold av protein.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!