Tom Victors brød

20 g gjær

5 dl vann

150 g finmalt fullkornsmel

50 g havregryn

300-400 g hvetemel

10 g salt

Rør ut gjæren i lunkent vann, bland inn resten for hånd. Dekk med plast la heve i 45 min.

Ha opp i en brødform, gjerne en i silikonmateriale. hev videre i omlag 30 minutter, stek på 220 grader i ca 30 minutter.

Kjøttkaker i brun saus

Kjøttkaker

500 g renskåret kjøtt, gjerne med litt av fettet på.

10 g salt

Pepper

30 g potetmel eller tilsvarende med knust brødrasp

3 ss finhakket løk

2-3 dl melk

Brun saus

30 g smør

25 g mel

5 dl brun kraft

1 ss finhakket løk

Kjøttet kvernes en eller to ganger for litt finere farse. Bland sammen med resten av ingrediensene og smaksett deigen med salt og pepper. Form små kaker/boller med hendene, hver på 50-60 gram, og brun dem i panna i smør, før de trekkes ferdig i brun saus.

Sausen lager du sånn:

Smør og mel brunes godt i en kjele på høy varme, pass på å røre hele tida slik at det ikke svir seg selv om det er varmt. Når jevningen er ordentlig brunkaramelisert, sper du på med kraft, har i løken og lar koke et kvarter. Smak til med salt og pepper.

Server retten med en god potetpuré, ertestuing og nyrørte tyttebær.

Oppskrift hentet fra "Husmannskost". Vinner av Gourmand World Cookbook Award 2005, verdens beste kokebok.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!