Kjøpepress julegaver

Er det greit å gi barna gaver til over 5000 kr?

- Når vi gir barna en datamaskin til mange tusen, er det egentlig langt over grensen, men vi gjør det likevel.

JULEGAVER: Hvor mye er det egentlig greit å gi til barna i julegave?
JULEGAVER: Hvor mye er det egentlig greit å gi til barna i julegave? Foto: Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Jo da, vi bruker mer penger på julegaver enn vi gjorde for 20 år siden, og en tredjedel av oss bruker også hvert år mer enn vi hadde tenkt.

Likevel, økningen i julegavehandelen har ikke vært større enn på andre forbruksområder, forteller Anita Borch i SIFO, Statens Institutt for Forbruksforskning. Hun har forsket på nordmenns handlevaner i julen.

Kvinner legger hvert år mer penger i gavepotten enn menn, og i fjor brukte hver nordmann i snitt 5622 kroner på julegaver.

KOMMENTAR: Har julehysteriet tatt helt overhånd?

FORBRUKSFORSKER: Anita Borch.
FORBRUKSFORSKER: Anita Borch. Foto: Foto: Privat

Gruppepress?

Ny iPhone og ny dunjakke står kanskje øverst på podens ønskeliste. Altfor råflott, synes du, men frykter samtidig at barnet ditt skal føle seg utenfor om du ikke gir etter. Hva gjør du?

- Gir du bort en gave som du egentlig synes er for dyr, for at barnet ditt skal passe inn. Da er du faktisk med på å utsette andre for gruppepress, påpeker barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Hun tror foreldre ofte stoler litt for blidt på informasjonen de får fra barna sine.

- Det er ikke alltid sånn at alle de andre barna får alt. Og det er heller ikke slik at en manglende iPhone er det som gjør barnet ditt til et mobbeoffer på skolen. Det handler først og fremst om hvilken status han eller hun har i venneflokken fra før, påpeker psykologen.

Er barnet ditt allerede litt utenfor, blir sett ned på eller kanskje mobbet, kan «feil» telefon eller dunjakke kaste bensin på bålet for mobberne. Men det er neppe roten til problemet.

- Har barna venner og er godt likt på skolen, har fjorårets modell ingenting å si. En iPhone gir ikke barna status, men den kan bli et ledd i en utestengning som allerede forekommer. Barn kan være veldig inkonsekvente. De kan slenge dritt om hudfargen til et barn og samtidig ha en bestevenn som er afrikansk.

BARNEPSYKOLOG: Elisabeth Gerhardsen.
BARNEPSYKOLOG: Elisabeth Gerhardsen. Foto: Foto: Privat

Bekymrer seg

Psykologen opplever at det gjerne er foreldrene med dårligst råd som bekymrer seg mest for at barna deres skal skille seg ut.

- Det er lettere å velge rimeligere og praktiske julegaver når det ikke er lommeboka som bestemmer standarden på gaven.

Likevel synes ikke psykologen at økonomien alene skal avgjøre hva som havner under treet.

- Det er sunt for barn å lære forskjellen på å ha råd til noe og å prioritere noe. Selv om man har råd til det, behøver man ikke gi bort en rådyr sykkel. Det går fint an å si at sykkelen er fin, men at du synes det er feil å bruke så mye penger på en så dyr ting. Det lærer barna å gjøre lignende prioriteringer på ønskelisten, påpeker psykologen, og legger til at en slik argumentasjon selvsagt ikke biter på en treåring som ønsker seg ti barbiedukker.

- Du må gjerne snakke med barn om dette tidligere, men det er først når det nærmer seg skolealder at barn aksepterer slike prioriteringer. Da er det selvsagt viktig at de voksne selv går foran med et godt eksempel.

TREBARNSMOR: Lene Fjellheim sammen med ektemannen John Helge og deres tre barn.
TREBARNSMOR: Lene Fjellheim sammen med ektemannen John Helge og deres tre barn. Foto: Foto: [email protected]

Gaver til over 5000 kr

Lene Fjellheim (53) jobber som coach, og har sammen med ektemannen John Helge tre barn på 17, 19 og 25 år.

- Nå som barna er blitt så store, har vi valgt å bruke jul og bursdag til å gi dem sportsutstyr, data og mobiltelefoner etc. Da kommer summen gjerne opp i 5000 kroner per barn. Av og til mer, dersom det er snakk om en ny Mac, forteller Lene.

Foreldrene kjøper kun ting barna trenger og ikke masse tøys som de vet ikke blir brukt.

- Jeg har barn som er født 1. og 2. juledag, så vi tenker alltid på hvordan gavene skal fordeles slik at det ikke blir for mye.

Gir altfor dyre gaver

Da barna var små, ryddet vi rommene og leverte leker til Slumsøstrene sammen før jul.

- Jeg har vært opptatt av at de skal lære å gi videre. Som yngre fikk de mer symbolske gaver på julaften fra oss, fordi de fikk så enormt mange andre gaver fra familie og venner. Da var budsjettet vårt maks 100–200 kroner per barn. I julekalenderen pakket vi inn Donaldleker og andre ting som var «gratis», forklarer Lene og legger til:

- Hva som er for mye, er jo opp til hver enkelt, men for meg går grensen med å kjøpe masse tull de ikke trenger. Vi gir heller færre og større gaver, noe de konkret vil benytte. Når vi gir barna en datamaskin til mange tusen, er det egentlig langt over grensen, men vi gjør det likevel.

Denne saken ble første gang publisert 11/12 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også