Jeg bor på Grefsen, Oslo nord. Dette er i hovedsak et meget ressurssterkt sted. Ikke snobbete, men mer sånn at alle barna har skiluer som sitter akkurat halvannen centimeter under øreflippene, en centimeter over øyebrynene, perfekt tilpasset hodet, tettsittende, men ikke sånn at den strammer, uten den lille dotten på toppen som skaper vakuum, kløfri ull som puster, vanntett, vindtett, og selvsagt med strykefrie navnelapper inni.

På Grefsen går barna gjerne på tre forskjellige idretter, og de kjøres og hentes fra dør til dør av foreldrene med den største selvfølgelighet.

De fleste bor i store villaer eller i tomannsboliger, de er gift, har høy utdannelse, høy inntekt, tre barn, gjerne hund og au pair, to biler, hytte ved sjøen, og er faste gjester på Sjusjøen høyfjellshotell hver vinterferie.

De har egne foreldre eller svigerforeldre i gata bortenfor, gjerne flere søsken hver med barn på samme alder, de vet ofte mer om meg enn det jeg vet selv, de har flust med venner i gata og generelt et nettverk som sånne som meg får lyst til å spy av.

Skilsmissegata

Men. Grefsen er også et sammensatt sted. For 10 % av de som bor her skiller seg ut fra majoriteten. Det er de skilte, utlendingene, de som er i kontakt med barnevernet, Nav´erne og de med funksjonshemming.

Alle disse bor i én vei. Den veien der alle blokkene som finnes på Grefsen er samla. For på Grefsen så liker vi nemlig å tydeliggjøre forskjellene. Vi liker å samle møkka på et sted.

Og apropos møkk. Det er ikke tull engang når jeg sier at det i denne gata ligger, cirka hver femte meter, hundedritt i absolutt alle skråninger. Går du to hundre meter lenger opp, der eneboligene starter, ser du ikke så mye som en Pomeranian-lort et eneste sted.

I denne gata bor de barna som går i den rampete klassen på hvert trinn. I gata finnes det en egen matbutikk, med konstant utgåtte matvarer i hylla, og en egen kritebok. Gata ender helt ned mot Ring 3, litt sånn nedi dumpa, i skyggen, med utsikt rett mot autovernet, og du hører bare at alle roper til hverandre og hoster og harker når de går tur.

I denne gata bor jeg. Skilsmissegata. Grefsenfruenes største skrekk, og antagelig grunnen til at 80 % av dem holder ut i ekteskapet.

Men. Denne gata er faktisk ikke så verst når det kommer til stykke. For etter at jeg ble skilt og måtte flytte ned hit, så opplevde jeg raskt at nå var det JEG som var dronninga i gata.

Jeg er nå den ressurssterke, oppegående, pene og flinke. Og det som også er deilig, er at jeg ikke lenger trenger å konkurrere med alle de mammaene som hver eneste morgen kommer syklende forbi i ti minus, på en sykkel som har en sånn luksus-mini-campingvogn hengende etter seg. Der kommer de i full fart i oppoverbakkene, uten en eneste antydning til et lite stønn. Kun et sånt superentusiastisk smiletryne som gjør at vi omtrent kan se drøvelen vibrere når de sykler. Også har de selvsagt på seg tjue reflekser, refleksvest, hodelommelykt og uteklær som puster.

Når jeg før sto sur og trøtt om morgenen og forurenset hele gata med et miljøsvin av en bil, så ble jeg ikke akkurat hyllet som en dronning. Nå ser naboene opp til meg fordi jeg faktisk har en bil. Og ikke minst fordi jeg drar avgårde på jobb hver dag.

Farvel dårlig samvittighet

Jeg koser meg også med at jeg nå bor i blokk og ikke i hus. For jeg trenger ikke lenger å unnskylde meg overfor naboene, over løvet som har ligget utenfor inngangspartiet på huset i to måneder.

Jeg trenger ikke lenger bekymre meg for de uvaska vinduene som tidligere lyste ut mot gata der alle gikk forbi, for mine vinduer peker jo nå rett ut på motorveien.

Jeg trenger ikke lenger ha dårlig samvittighet for at jeg ikke orker å invitere naboen inn på kaffe fordi det er så rotete hjemme, for i en blokk så er det aldri noen som «tilfeldigvis» går forbi og ringer på døra.

Jeg trenger ikke lenger stryke og henge opp det arvede ull-flagget på forsiden av huset, plante maiblomster i porselenskrukkene og henge opp friskt løv på utgangsdøra når det er 17. mai, for å imponere naboene.

Og jeg trenger ikke lenger føle meg teit fordi jeg hang opp noe granbar på døra da det var jul, i stedet for store flotte dyre kranser med en omkrets på 100 centimeter, med lys, reinsdyr og økologiske tyttebær.

cupcakes

CUPCAKES: Det aller beste med å bo i blokk er at jeg slipper å konkurrere med villa-mammaene i kakebaking. © Foto: Getty Images

«Hvetebakst som skal synges for»

Så trenger jeg ikke lenger å forholde meg til de mammaene i barnehagen, som hver eneste morgen klarer å være presise på sekundet til levering, med selvsagt helt rene og nygredde barn, og med matbokser som overhode ikke inneholder loff med salami, men økologiske linser og bønner, og et integrert varmeelement.

Mammaer, på vei til jobb, med en inntekt på det tredobbelte av meg.

Mammaer ikledd glinsende, åletrange sykkelbukser, og med hvite og lilla treningssko i 15 kuldegrader, med sånne støtdempere på hælen som gjør at de på en vanvittig provoserende måte spretter bortover barnehagekorridoren som en hvilken som helst ballerina.

Men, det aller beste med å bo i blokka er at jeg nå slipper å konkurrere med villa-mammaene i kakebaking. For her snakker vi følgende prosess: De finner en eller annen fancy og sunn oppskrift fra nettstedet «American healthy and dreamy cookies».

Vi snakker hvetebakst som ikke skal knas, men masseres og synges for. Bakst som skal heve over natten for å få ekstra luftighet. Deig som skal brettes ut og inn og klippes i rosetter. Formes som en rosehage. Danderes elegant på stekebrettet, ikledd et silikon-gjenbruks-bakepapir.

Kaker som skal stekes i en varmlufts-gass-ovn på svak varme for å få spenstighet i midten. Og serveres på et antikk sølvfat de har arvet i fra den fantastiske tanta til mora som trofast kom på søndagsmiddager.

Og til slutt plasserer de et håndskrevet kort elegant oppi kaka, der det står: «Fri for gluten, E-stoffer, laktose og sukker».

Denne kommentaren er skrevet av Kamille-leser Camilla Lunde. Les mer på bloggen hennes her!

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!