makeup artist Tove Eggen

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Mange legger kanskje flere hundre kroner i foundation eller øyenskygger, men det hjelper fint lite hvis man ikke har gode koster å påføre sminken med!

Men med så mange forskjellige sminkekoster i alskens former, farger og teksturer, kan det være vanskelig å vite hvilken kost som brukes til hva.

Som makeuplærer er det alltid like gøy å se hvordan elevene mine får et aha-øyeblikk når jeg bytter ut en feil kost med en riktig.

Plutselig har en vanskelig øyenskygge blitt enkel å legge, og en flekkete foundation ser endelig jevn ut.

For å lære om de forskjellige og viktigste sminkekostene, kan du bla deg gjennom guiden ved å trykke på bildet øverst i saken - eller velge ut de sminkekostene du vil vite mer om under.

Men før du setter deg inn i de forskjellige sminkekostene til spesifikke deler av ansiktet, har vi et par gode tips når det kommer til generell bruk og oppbevaring.

Forskjellen på syntetisk og ekte

Lenge var det slik at sminkekoster som var laget av ekte dyrehår var bedre enn de syntetiske - som ofte ble veldig stive og harde.

Men nå har industrien utviklet seg, og syntetiske hår kan være akkurat like myke som koster med ekte hår.

I tillegg var det slik at syntetiske koster ble brukt sammen med fuktig sminke, mens koster med ekte hår ble brukt sammen med tørre produkter.

Dette har også til dels endret seg, men det anbefales fortsatt å bruke syntetiske, dog myke, koster med fuktig sminke som foundation, concealer, kremøyeskygger og lignende.

Fargen har lite å si

For rundt ti år siden kom sminkemerket MAC ut med hvite koster, som skilte seg ut fra de tradisjonelle sorte, brune og orange.

Disse kostene var ekstra myke, og ekstra dyre.

I dag ser vi mange rimelige sminkemerker som har latt seg inspirere av MAC utseendemessig ved å produsere koster med hvite hår, men dette betyr ikke at kvaliteten er like bra.

Generelt burde en sminkekost av god kvalitet føles myk på hånden, uansett om den er butt og dermed hard, eller lang og dermed bøyelig.

Lag din egen kostrens

For at sminkekostene dine skal holde en god kvalitet så lenge som mulig, og for å unngå bakterier på huden, må de renses jevnlig.

Det anbefales å vaske kostene minst én gang i måneden, og helst én gang i uka hvis man sminker seg mye hver dag.

Det finnes mange gode kostrenser på markedet, men en rimelig og rask metode er å lage sin egen:

  1. Ta et stort melkeglass og tilsett én teskje flytende håndoppvaskmiddel og én teskje balsam
  2. Hell i litt varmt vann
  3. Plasser kostene som skal renses med hårene ned i glasset
  4. Pass på at vannet kun dekker hårene, og rør forsiktig rundt
  5. La stå i cirka 5-10 minutter, og skyll hårene under varm vann
  6. Klem fra skaftet og ut for å fjerne all sminke og såpe
  7. Legg flate til tørk på et håndkle over natten

Oppbevar gjerne sminkekostene dine i vaser eller drikkeglass, og ikke slengt i en toalettmappe. Da holder de seg pene og gode lenger.

Les også:

Slik sminker du deg ute koster

Derfor skal du ikke oppbevare sminke på badet

Her er sesongens hotteste sminketrender

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!