Kommentar: Du bestemmer over ditt eget utseende - ikke la sminke og hår ta styringen!

Ikke la utseendet kontrollere deg

Klikk Motes sminkeekspert, Tove Eggen (29), mener altfor mange jenter lar seg styre av sminke og trender.

INGENTING Å BEKLAGE: Selv om det er gøy å bruke sminke. burde det aldri føles som en plikt, sier Klikk Motes sminkeekspert, Tove Eggen. Hun synes det er viktig å vise sitt ekte ansikt så ofte som mulig.
INGENTING Å BEKLAGE: Selv om det er gøy å bruke sminke. burde det aldri føles som en plikt, sier Klikk Motes sminkeekspert, Tove Eggen. Hun synes det er viktig å vise sitt ekte ansikt så ofte som mulig. Foto: FOTO: Tove Eggen
Sist oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Jeg har jobbet som makeupartist og stylist i snaue ti år.

Jeg tipser om hva slags sminke som kan gi større øyne, hvilke trender som er hotte akkurat nå og hvilken hårfrisyre som funker ekstra godt til et hjerteformet ansikt.

Men en viktig del av alle artikler jeg skriver, sminkevideoer jeg filmer eller undervisninger jeg holder, er at alle tipsene kun er noe man kan bruke hvis man vil.

Selv bruker jeg som oftest sminke maks tre dager i uka, mer hvis jeg føler for det - eller ofte mindre hvis jeg bare ikke har tid eller lyst. For meg skal sminke være gøy - men aldri nødvendig.

Så når jeg (så altfor ofte) hører om jenter som aldri kunne løpt en rask tur på Deli de Luca uten å i det minste slenge på seg maskara, blir jeg litt bekymret.

Det er ikke tøft

En tendens jeg har lagt merke til i det siste er hvor ofte, spesielt kjendiser, blir hyllet for å gå uten sminke.

Selv jeg, som på ingen måte er en kjendis, blir kalt tøff på sosiale medier og i kommentarfelt fordi jeg ofte viser meg uten sminke, i bikini "selv om" jeg er en størrelse 48 og i helt umatchende antrekk på travle morgener.

Men det skal ikke være tøft å vise hvem man er - det skal være vanlig.

Så kan man heller bli kalt "flink" fordi man har lagt en fin eyeliner, eller "organisert" når man har klart å planlegge velsammensatte antrekk for hele uka.

Med en gang man blir kalt tøff eller modig for å vise seg uten sminke, så hintes det til at det er en uvanlig handling som kunne fått en form for negativ konsekvens.

Det blir akkurat som når en nydelig og dyktig modell, får påslengt merkelappen plus-size modell , kun fordi hun er over størrelse 36. Det oppmuntrer leseren til å finne feil. Men sannheten er jo, heldigvis, at det er ikke tøft å vise seg uten sminke - det er bare veldig mye lettere.

For med en gang man lar utseendet kontrollere hvordan en føler seg innvending, skaper man også negative illusjoner om hva andre tenker om en - og det virker for meg som en veldig slitsom tilværelse.

MANGE ANSIKTER: Når jeg tar såkalte selfies til sminkevideoene mine, klarer jeg aldri å la være å gjøre et par stygge grimaser også. Da balanseres de minuttene hvor jeg har prøvd å være så "pen" som mulig, og jeg slipper vrangforestillinger om at jeg lever i en verden hvor jeg kun vises fra høyre profil i fugleperspektiv.
MANGE ANSIKTER: Når jeg tar såkalte selfies til sminkevideoene mine, klarer jeg aldri å la være å gjøre et par stygge grimaser også. Da balanseres de minuttene hvor jeg har prøvd å være så "pen" som mulig, og jeg slipper vrangforestillinger om at jeg lever i en verden hvor jeg kun vises fra høyre profil i fugleperspektiv. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Kontrolleres av sminke

#jegerikketøffbareærlig

I et håp om å dra med meg flere på å være komfortable med sitt usminkede seg, har jeg i dag startet hashtag-kampanje under #jegerikketøffbareærlig - for å være med er det bare å laste opp et usminket bilde av deg selv med den samme hashtaggen!

Sjekk min på instagramkontoen @iknowthatmagazine

Ifølge et amerikansk studie, utført av The Renfrew Center - en organisasjon mot spiseforstyrrelser, følte så mange som 44 prosent av de 1292 jentene som var med i spørreundersøkelsen seg stygge og med dårligere selvtillit uten sminke.

Ok - at vi bruker sminke for å skjule en kvise eller for å lysne under øyne for å se mer våkne ut, er ikke problemet i seg selv.

Det er når man føler at man ikke har noe annet valg enn å sminke seg for å møte verden, at tendensen blir usunn i mine øyne.

Én ting er å kose seg med sminke, og leke seg med nye sminketeknikker og produkter for moro skyld. Men å bruke sminke for å konstant skjule seg selv, blir en så ond sirkel at man til slutt også mister essensen av personligheten sin - alt for å fremstå hakket mer perfekt.

Bloggerne øker presset

Dette ser vi også altfor ofte i bloggeverdenen.

Jeg er ikke langt fra sjokkert over at flere bloggere nå står frem og forteller om presset av å alltid se bra ut. Jeg er mer overrasket over at disse bloggerne og til dels leserne ikke skjønte dette for lengst selv.

Det virker som om vi har et umettelig behov og søken etter det perfekte - uten at noen av oss egentlig vet hva dette er.

Ordet perfekt er jo ikke en fasit - det er jo egentlig bare en abstrakt betegnelse med helt individuelle følelser bak seg,

Så når bloggere bli beskyld for å være dårlige forbilder, kremter jeg høyt og slår til et slag for at vi alle har et ansvar for å se oss selv, og ikke falle for fristelsen av å ville være noen andre.

I tillegg må man aldri tro at ens personlighet faktisk blir bedre eller endrer seg, når et velsminket bilde med alskens filter på Instagram får drøssevis med likes.

Det er lov å ville føle seg fin - men det er viktigere å vite at man er snill. Om neste bilde er usminket mens man tar oppvasken, og ikke hamstrer fullt så mange double-taps, så er du som person fortsatt den samme.

Begynner i tidlig alder

IKKE LA DEG LURE: Dette bilde lastet jeg opp på Instagram med bildeteksten: "Filtere er bare en illusjon - så lenge du er klar over dette for deg selv, og ikke redd for sannheten, så er det helt ok...Det samme gjelder sminke".
IKKE LA DEG LURE: Dette bilde lastet jeg opp på Instagram med bildeteksten: "Filtere er bare en illusjon - så lenge du er klar over dette for deg selv, og ikke redd for sannheten, så er det helt ok...Det samme gjelder sminke". Foto: FOTO: @iknowthatmagazine

Jeg husker at det allerede på ungdomsskolen var flere som brukte samme hårfrisyre hver eneste dag - og holdt på denne langt inn i tjueårene.

Det skal ikke være tøft å vise hvem man er - det skal være vanlig.

Det var ikke nødvendigvis en veldig trendy eller flatterende hårfrisyre heller - men man merket at det fungerte som et slags sikkerhetsnett for personen.

Er det vi som formidler skjønnhet og klestrender som har skylden? Burde journalister være flinkere til droppe artikler som hinter om at denne sminke må du bruke?

Kanskje er det kjendisene med sitt umulig polerte utseende, etter timevis med personlig trener, makeupartister og stylister, som presser oss til å ville oppnå det samme?

Eller kanskje har vi rett og slett bare misforstått konseptet sminke versus utseende og selvfølelse.

Vi dømmer oss selv

Akkurat nå fylles sosiale medier, aviser og magasiner seg opp av utseendebaserte debatter.

HUMOR OVER UTSEENDET: Det gjorde ikke noe at jeg var usminka, overtrøtt og gusten i huden på dette Instagrambildet - det viktigste var å vise verden at jeg ble etterfulgt av en Ninja Turtle - humor seirer alltid over utseendet tross alt!
HUMOR OVER UTSEENDET: Det gjorde ikke noe at jeg var usminka, overtrøtt og gusten i huden på dette Instagrambildet - det viktigste var å vise verden at jeg ble etterfulgt av en Ninja Turtle - humor seirer alltid over utseendet tross alt! Foto: FOTO: @iknowthatmagazine

Enten er man sinna fordi en fotaballfrue ser ut som om hun kommer rett fra treningsleir når hun akkurat har født, eller så hylles folk for å vise frem sin såkalte ekte kropp ukesvis etter fødselen, med den mer vanlige fødselsmagen fortsatt på plass.

Uten at jeg skal gå for mye inn på det temaet akkurat nå - så lurer jeg veldig på hvor den sunne fornuften har blitt av. Uansett hvordan man ser ut etter en fødsel, så er vel kroppen like mye ekte? Med mindre man samtidig fettsugde seg under ammetreningen?

Hvis vi skal være så opptatt av hvordan andre ser ut og hvordan de velger å fremstille seg, så er det kanskje ikke så rart at vi blir nervøse av å vise frem vårt eget tryne i nettoen.

Andre bryr seg ikke

For problemet ligger i at vi selv tror vi blir bedømt langt mer enn hva vi egentlig blir.

Når vi løper til butikken og halvveis skjuler ansiktets nakne sannhet med jakkehetta, tenker vi ofte at ALLE ser de mørke ringene, den røde kvisa eller de bleke øyevippene vi sporter.

MORRATRYNE: Selv om dette bildet viser selve essensen av morratrynet mitt, syntes jeg fortsatt det var litt sjarmerende - det føltes veldig meg og jeg ser slik ut store deler av uka, så de bildene er også viktige å vise frem.
MORRATRYNE: Selv om dette bildet viser selve essensen av morratrynet mitt, syntes jeg fortsatt det var litt sjarmerende - det føltes veldig meg og jeg ser slik ut store deler av uka, så de bildene er også viktige å vise frem. Foto: FOTO: @iknowthatmagazine

Vi er sikre på at dette skriker mot kassadama og har nesten lyst til å unnskylde oss for at vi ser så jævlige ut uten sminke.

I psykologiverdenen kalles dette for "the spotlight effect", og studier viser heldigvis til at folk flest er altfor opptatt av seg selv til å tenke over hvordan du ser ut til enhver tid.

Derfor finnes det ingen reell grunn til å være nervøs for å vise seg uten sminke i offentlighet, og kun ved å hoppe ut i det og bevisst ta seg sminkefri-dager, kan man finne ektefølt glede i sminke samt sitt au naturelle utseende.

Les også:

- Hvis du er tjukk, så er jeg bælfeit!

Denne kroppsdelen blir lettest glemt i dusjen

Hit vil alle dra i desember

Denne saken ble første gang publisert 13/12 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også