Bli en proff shopper

Slik unngår du bomkjøpene

Med disse tipsene unngår du de vanligste shoppingfellene.

SHOPPINGTIPS: Unngå de vanligste bomkjøpene på salg ved å følge guiden vår.
SHOPPINGTIPS: Unngå de vanligste bomkjøpene på salg ved å følge guiden vår. Foto: Foto: Stella
Sist oppdatert

Det er få som kan si at de aldri har gjort dårlige kjøp på motefronten.

De fleste har noen plagg som fortsatt henger med prislappen på i skapet, eller bare ble brukt én gang for så å bli liggende ubrukt.

I lengden sløser du både med penger og skapplass - og du er heller ikke særlig miljøbevisst. Men det er ikke så mye som skal til for å unngå tabbene.

Her er tipsene:

Del

1. Planlegg kjøpene

Hva trenger du, og hva har du lyst på?

Sett av en time eller to før du begynner, og sjekk ut moteblader, blogger og visninger for å få inspirasjon.

Så kan du sette opp en liste over hva du trenger og hvilke butikker du skal innom. Når du vet hva du vil og hva du ser etter, er det mye enklere å orientere seg i klesstativene.

2. La vennene bli hjemme

Mange liker å shoppe med venninner, men det er strengt tatt bare dumt om du skal på en seriøs shoppingtur.

Venninner på slep kan hindre deg i å bruke den tiden du trenger i butikker og i prøverommene.

Og som regel vil du heller ikke få noe særlig ut av deres mening om plaggene du prøver. Det skal mye til å klare å være 100 prosent ærlig, og det er jo uansett du som skal gå med plaggene. Dropp venninnene, og kjøp det du selv synes ser bra ut.

3. Deponer på plaggene

Hvilke plagg har du bommet på tidligere? Mest sannsynlig har dette vært spontankjøp. Klær du bruker lang tid på å vurdere før du kjøper, har en tendens til å sitte bedre, passe bedre inn i garderoben og bli brukt mye oftere.

Det er typisk å bare løpe innom en butikk etter jobb samme dag som du skal på fest, og ende opp med en kjole som kun blir brukt én gang. Det samme skjer ofte nå du shopper på salg. Du blir opprømt over den billige prisen, og kjøper uten å tenke deg så veldig godt om.

Om du kommer over et plagg du liker men ikke er helt sikker på, be om å få deponere på det, eller heng det av til dagen etter, slik at du kan tenke over saken.

4. Kjøp klær som passer

SHOPPINGTIPS: Sjekk ut visninger, moteblader og blogger for å bli inspirert før shoppingturen.
SHOPPINGTIPS: Sjekk ut visninger, moteblader og blogger for å bli inspirert før shoppingturen. Foto: Foto: Stella

Kjøp aldri klær i en størrelse mindre med tanken om at du har tenkt å gå ned noen kilo. Da er det fort gjort at plagget blir hengende ubrukt i skapet.

Kjøp klær som passer akkurat nå, slik at du faktisk kan bruke dem med én gang.

Om du har tenkt å gå ned noen kilo, er det bedre å vente med shoppingen og heller ta en real shoppingrunde når du har nådd målet ditt.

Klærne må ikke bare passe kroppen din, de må også passe inn i klesskapet ditt. Tenk helhet når du handler, og ikke bare på hva du skal ha på deg i helgen.

Passer plagget inn i resten av garderoben din? Hva kan du bruke det med? Du skal selvfølgelig ikke bare kjøpe basisplagg, men vil du være økonomisk bevisst, styr unna de dyre, supertrendy plaggene som du muligens bare føler deg dum i om et halvt år.

5. Tenk pris per bruk

Selvfølgelig skal du tenke på pris når du shopper, men ikke la prisen overstyre alt. Det beste er å tenke pris per bruk når du handler.

Om du kjøper en kåpe til 3000 kroner, men bruker den hver eneste dag, blir dette mye billigere enn om du kjøper en topp til 300 kroner som du bare bruker én gang.

Kjøper du klær du elsker og vet du vil bruke, er det absolutt lov å spandere noen slanter ekstra.

Les også:

Disse gir mest for pengene

GARDEROBEKLASSIKER: Har du en svart blazer i klesskapet, har du et plagg som kan brukes til alle anledninger.
GARDEROBEKLASSIKER: Har du en svart blazer i klesskapet, har du et plagg som kan brukes til alle anledninger. Foto: Foto: Stella

Slik blir du en proff nettshopper

Ekspertenes beste salgsstips

Slik utnytter du garderoben din

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2011, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også