Av Felicia Bauren

HOROSKOP - Onsdag 20/4

Hva står i stjernene for deg i dag? Sjekk dagens horoskop!

Noen ganger kan det virke som det å finne frisøren i sitt liv er vanskeligere enn å finne den rette mannen. Forholdet i frisørsalongen er skjørt og basert på enveistillit; du legger håret ditt i frisørens hender, og går det skeis, er det du som må gå rundt med tabben på hodet.

Å vite akkurat hva du vil før du entrer frisørsalongen er nøkkelen til å få den perfekte klippen og hårfargen. Frisøren din kan gi deg råd med tanke på det praktiske, men hvis du vil at håret ditt skal si noe om deg og din stil, må du ta kontroll over hvordan du vil ha det.

Her er våre beste tips!

Slik velger du klipp

Tenk på ansiktsformen din. En klipp som funker til ansiktsformen er like viktig som klær som passer til kroppsfasongen. Det finnes fire hovedtyper ansiktsformer: firkantede, hjerteformede, ovale og lange. For å finne ut hvilken ansiktsform du har, tar du håret i en stram hestehale eller tar på deg et hårbånd for å få håret unna ansiktet. Så ser du deg i speilet og merker deg hvilken form omrisset av ansiktet ditt har. Er du usikker, kan du tegne omrisset av ansiktet ditt på speilet med en gammel leppestift eller eyeliner. Sjekk om formen ligner mest på en firkant, et hjerte, en oval sirkel eller en mer avlang, oval sirkel.

RUND ANSIKTSFORM passer til oppklipte frisyrer og en myk lugg med tekstur. Unngå bob-frisyrer som stopper rett under kjevepartiet. Har du krøller, passer lett oppklipte frisyrer som du kan gre bak ørene. Styr unna korte frisyrer med mye volum.

FIRKANTEDE ANSIKTER kler en klipp som er litt oppklipt rundt fjeset. Det skaper bevegelse og myker opp kantene i ansiktet. Dramatiske, asymmetriske klipper eller glatte, bakovergredde frisyrer gjør deg ingen tjenester. Har du krøller, vil du kle langt hår med lett oppklippede lengder. Har du lette bølger, vil du kle en klipp som rekker deg til under kjeven, men unngå kortere klipper.

HJERTEFORMEDE ANSIKTER bør gå for myke, lett oppklippede lengder med mye tekstur og bevegelse rundt øre- og kjevepartiet. En myk, gradert bob vil se superbra ut, men unngå kortere frisyrer som er klippet rett av.

OVALE ANSIKTER trenger volum rundt ørehøyden for å balansere ansiktsformen.

LANGE ANSIKTER kler korte lengder eller bobfrisyrer med lugg. Det vil gi ansiktet en illusjon av mer vidde. Prøv å unngå frisyrer som holder håret unna ansiktet.

Selv om ansiktsformen din fungerer som en pekepinn til hvilke frisyrer som passer deg best, behøver du ikke å la det begrense deg. Hvis du har falt helt for en frisyre som egentlig ikke kler deg ifølge disse «reglene», skal du selvfølgelig ikke la det hindre deg.

- Alle kan i utgangpunktet ha alle frisyrer - til et visst punkt, sier hårstylist Daniel Hersheson.

- Men du bør være åpen for å gjøre små endringer for å tilpasse frisyren så den funker for deg. Hvis du for eksempel har en liten panne og et veldig rundt ansikt, bør du kanskje ikke gå for en tung lugg, men heller prøve en skrånet, litt lengre lugg som åpner opp ansiktet ditt.

Ikke glem hårtypen din

Tynt hår kler best å bli klippet rett av for at det skal se tykkere ut. Mellomtykt hår kler lett oppklipte lengder for å skape mykhet.

Tykt hår trenger ofte å bli klippet opp litt, rett og slett for at det ikke skal bli for tungt. Det behøver ikke å bety en oppklippet sveis à la 90-tallets Rachel-frisyre - en god frisør kan klippe opp håret masse, nesten uten at det synes.

Har du naturlige bølger i håret, kan du klippe det slik at frisyren fremhever hårets naturlige bevegelser, mens krøllete hår trenger å bli lett klippet opp for å fremheve krøllene enda mer.

Slik velger du hårfarge

Først kartlegger du hudtonen din. Gå til makeupavdelingen i et varemagasin eller et parfymeri der det jobber makeupartister og spør hvilken hudtone du har.

- Jo mer research du har gjort før du kommer til frisørsalongen, jo mer vil frisøren anstrenge seg for å gi deg resultatet du er ute etter, sier hårstylist Zoë Irwin.

Deretter bør du finne ut hvilke farger som kler din hudtone.

- Generelt burde de med gultoner og oliventoner i huden styre unna varme rødfarger, siden det fort kan se litt billig ut. Men en kjøligere rødtone vil se supert ut. Spør frisøren din om å få se forskjellen på fargene på et fargekart, råder Irwin.

Blondiner som striper håret går ofte for en litt for varm farge, noe som kan få hudtonen din til å framstå som mer rosa. Ikke gå for de tradisjonelle gylne tonene bare fordi frisøren foreslår det. Spør om å få se et fargekart og vurder de kjøligere tonene også.

Det er OK å bryte alle regler og gå for motsatt hårfarge av din egen. Dita Von Teese, supermodell Karen Elson og DJ Leigh Lezark er alle egentlig blondiner. Er du brunette og vil bli blond, bør du gi håret masse fukt gjennom gode kurer i en måneds tid før du begynner prosessen. Håret vil ta fargen bedre og på en mer kontrollert måte hvis det er gjennomfuktet og sunt, enn om det er slitt og tørt.

Finn en frisørsalong som er kjent for å være flinke med farger, og bit i deg å bruke en pen slump på behandlingen. Ikke sammenlign med hårfargene du kan kjøpe på supermarkedet. Du ville aldri tenkt sånn om en ny veske eller jakke - og håret er tross alt noe du «har på deg» hver eneste dag. Det er verdt en liten investering.

DRØMMEFRISYREN: Bruk frisørens kunnskap til å finne det som er mest kledelig for dine farger og fin hårtype. © /IMAXTREE.COM

Før du går til frisøren

Velg frisørsalong med omhu

Besøk frisøren din for en konsultasjon, spesielt hvis du vil ha en stor forandring. Da kan dere diskutere hva du er ute etter før du forplikter deg til en frisørtime, og du kan kjenne etter om dere er på bølgelengde. Gå på en ukedag, da er det mindre travelt enn på en lørdag, og det er enklere å få frisørens fulle oppmerksomhet.

Finn din frisørsjelevenn

Velg en frisør som har lik stil som deg selv. Du kan si mye om frisøren ut fra hvordan de kler seg og hvilken frisyre de selv har. Ikke gå for en punkete type, dersom du er på jakt etter en konservativ look.

Finn inspirasjon

Ta med bilder av frisyrer du liker. Det kan kanskje føles teit å komme med utklipp av Olsen-tvillingene eller Beyoncé, men det kan faktisk være til stor hjelp for å (bokstavelig talt) gi frisøren et bilde av hva slags look du er på jakt etter. Frisører som fnyser av medbragte bilder burde ikke få lov til å klippe håret ditt. Følg med i magasiner og klipp ut eller ta bilde av stiler du liker - og ikke liker -og lag et lite moodboard. Da har du noe helt konkret å vise til og slipper å tenke på hvordan du skal forklare det du ser for deg så frisøren forstår. Sleng gjerne med noen bilder av antrekk og makeupstiler du liker også, for at frisøren skal forstå stilen din bedre. Vær likevel forberedt på at frisyren som kler Beyoncé kanskje ikke er like fin på deg. Bruk frisørens ekspertise for å finne en vri på frisyrene du har sett deg ut som vil funke for din ansiktsform, hårtype og livsstil.

I frisørsalongen

Ikke vær sjenert.

Det er viktig at frisøren forstår livsstilen din - hvem du er og hva du vil uttrykke med stilen din. Jobber du i en kreativ bransje eller har du en mer konservativ arbeidsplass? Hva slags musikk liker du? Hva slags klær går du i? Om du vil unngå å gå fra frisøren med følelsen av at frisyren din ikke er helt «deg», må du faktisk fortelle frisøren hvem du er.

- Jeg vurderer alt fra kundens høyde og proporsjoner til hennes personlige stil før jeg tenker ut klippen, sier Antoinette Beenders, som er kreativ direktør i Aveda.

- Jeg pleier også å spørre kundene om de vil være sporty, glamorøse, sexy, trendy eller elegante.

Vær praktisk.

Vær ærlig overfor deg selv og frisøren med tanke på hvor mye tid du er villig til å bruke på styling. Å legge til et nytt produkt eller en ny teknikk i hårrutinene dine behøver ikke å være noe stress - tvert om må du regne med det hvis du vil ha en ny stil. Men pass opp for frisyrer som krever mye mer jobb og vedlikehold enn det du egentlig har tid til i hverdagen.

Spør om råd.

Bruk frisørens ekspertise for alt den er verdt og spør om enkle tips til hvordan du får frisyren til å funke i hverdagen. Dette er din sjanse til å få stylingråd tilpasset akkurat ditt hår fra en profesjonell.

HÅRFARGE: Kartlegg hudtonen din for å finne hvilke farger og undertoner som kler ansiktet ditt. © Davide Gallizio/imaxtree.com

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!