Av Felicia Bauren

HOROSKOP - Onsdag 20/4

Hva står i stjernene for deg i dag? Sjekk dagens horoskop!

Januar er måneden vi vil gjøre opp for gamle synder og starte på en ny frisk.

Detox er stikkordet, men hva skal du gjøre? Hvordan gjør du det? Og - ikke minst - virker det? Her er en oversikt:

Juicedetox

Ved en juicedetox inntar du kun kaldpresset juice av frukt og grønnsaker, som regel over en periode fra tre til sju dager. Sandra Drgala er en av gründerne bak juicefirmaet Essentially.no, som tilbyr fersk juice levert på døra.

- En juicekur er en sunn form for vedlikeholdsrutine for kroppen. En kur gir både fordøyelsessystemet og leveren den avlastningen den trenger for å ta vekk avfallsstoffer. Fordi vår rensekur er basert på kun grønnsaker og frukt uten noe som helst av tilsetningsstoffer, så er en juicedetox en veldig naturlig form for rensing og mild for kroppen. Samtidig som du renser kroppen, fyller du den med mye næring siden juicene er fylt med enzymer, mineraler og vitaminer, forklarer Drgala.

En typisk juicekur går ut på å bytte ut måltidene med kaldpressede juicer. Ved siden av er det fint å drikke rikelig med vann og gjerne grønn te. Om du ønsker å trene under kuren kan du gå for rolige former som yoga, gå tur eller andre avslappende aktiviteter.

For å få mest ut av kuren er det viktig å forberede kroppen. Dagene i forkant skal du holde deg unna alkohol, nikotin, kaffe, sukker, kjøtt, pasta, brød og melkeprodukter. Jo mer vegetarkost du spiser i forkant, jo bedre.

- Etter juicekuren vil du føle deg sunnere og mer ovenpå, du vil ha mer energi og føle deg i balanse. Vi får ofte høre fra våre kunder at de har mer energi og har mindre behov for søtsaker og fet mat. De er motiverte for en sunnere livsstil, forteller Sandra Drgala.

En 3-dagers juicekur fra Essentially.no koster 1.495 kr

Hvordan er det egentlig å gå på juiceteox? Vi har testet!

=

DETOX: Litt frukt og grønne grønnsaker er hovedinnholdet i juicene du drikker under detoxen. © Essentially

Supermat

Du trenger ikke å skylle tarmen eller faste for å få en detoxeffekt, det finnes også en rekke kosttilskudd, urter og supermat som skal fjerne gift fra kroppen.

Supermat defineres som mat som inneholder en høykonsentrert og bredspektret mengde næringsstoffer, som regel alger, bær, røtter eller gress som er tørket og knust til pulver.

- Det meste av supermat har en mild avgiftende effekt fordi det setter kroppen i stand til å fungere bedre, og da ordner den opp selv. Noe har ekstra detox-effekt, som alger og hvetegress. Chlorella er en alge som går dypt i systemet og skal trekke med seg tungmetaller ut gjennom fordøyelsessystemet. Spirulina er en annen populær alge som setter kroppens lymfesystem i gang. Hvetegress er mildere og er den mest basiske av all supermat. I en detox er ønsket å gjøre kroppen så basisk som mulig, forklarer livsstilsrådgiver Trine Berge, som driver firmaet Supernature.

Berge mener det beste er å tilføre supermat og urter i livsstilen din, slik at kroppen fungerer optimalt og mildt avgiftende over tid.

Som en kur vil hun anbefale å ta avgiftende supermat og velge en grønnsakbasert diett over en periode.

- Vi har alle godt av å ta en uke eller tre hvor vi avstår fra det som gjør at kroppen og fordøyelsen føler at den går i oppoverbakke. På en detox burde vi spise lett mat, gjerne plantebasert vegansk kost, og mye grønn og rå mat. Unngå kjøtt, sukker, melkeprodukter, alkohol, kaffe og kornprodukter som brød i en detox-uke. Brun ris, linser eller quinoa kan brukes, men helst ikke hver dag, siden det krever mer av fordøyelsen, mener Berge.

- De fleste opplever at det kan være litt tøft de første dagene. Du føler deg ofte litt energiløs, har hodepine og er lettere irritert. Etter en ukes tid opplever de fleste mer vitalitet og energi. Huden og spesielt øyne har en klarhet og glød, og kroppen og fordøyelsen fungerer bedre. Mange opplever også at de går ned en del i vekt, forteller Berge.

Urter kan også være en god hjelp om du ønsker å avgifte kroppen. Urter som virker rensende på lever, mage og tarm kan tas i tablettform som en kur sammen med lettfordøyelig og plantebasert kost for å balansere kroppen og fordøyelsen.

Supermat-tilskudd koster fra kr 279 på Supernature.no

Faste

Den mest ekstreme formen for detox er faste, hvor det ikke inntas noen form for fast føde over en periode, slik at fordøyelsesorganene får hvile. Den mest kjente fastekuren er omdiskuterte The Master Cleanse, som ble oppfunnet i 1941.

Kuren består av store mengder renset vann tilsatt sitronsaft, lønnesirup, cayennepepper og havsalt, som skal inntas over en periode på tre til ti dager.

Tom Woloshyn er en holistisk coach som har gått i lære hos grunnleggeren av dietten, Stanley Burroughs. I boka The Complete Master Cleanse forteller han om en rekke positive effekter man kan få av å følge denne kuren. Økt energinivå, vektnedgang, økt utskilling av giftstoffer, redusere betennelser og smerter i kroppen, bedre helsetilstand og renere hud. Blant tilhengere av dietten er kjendiser som Beyoncé, Gwyneth Paltrow og Naomi Campbell.

Kritikere av fasten mener derimot at det er medisinsk uforsvarlig å innta så lite næringsstoffer, vitaminer og kalorier over en periode på flere dager.

Tarmskylling

Tarmskylling er en behandlingsform der tykktarmen skylles med temperert, renset vann. Behandlingen tar mellom 30 og 45 minutter. Ifølge tilhengere er dette en fantastisk måte å avlaste kroppens avfallssystem etter perioder med mye god mat og drikke.

- En velfungerende fordøyelse er selve fundamentet til sunnhet og skjønnhet. 80 prosent av immunforsvaret ditt er i tarmen. Tarmskylling er en indre vårrengjøring og i seg selv en foryngelseskur. Du bedrer næringsopptaket og øker din energi og overskudd i hverdagen, sier Isabella Bukurie Krasniqi, klinikksjef ved Elite Helse.

Hun mener at det å rense kroppen innenfra er det aller første du bør gjøre om du ønsker en sunnere livsstil. Slimhinnen på innsiden av tykktarmen er nemlig kroppens viktigste forsvarssystem mot giftstoffer.

- Ved å ta en kur med tarmskyllinger legger du forholdene til rette slik at de naturlige avgiftningsprosessene optimaliseres. God tarmhelse er helt nødvendig for å ha en sunn kropp. Å fjerne ufordøyd mat og andre avfallsprodukter er like viktig for fordøyelsen som et sunt og næringsrikt kosthold.

Hun peker på dårlige matvaner, dehydrering, stress og sykdom som årsaker til at kroppen selv ikke klarer å håndtere avfallet som bygger seg opp godt nok.

Effektene du kan forvente av tarmskylling er ikke få, ifølge Krasniqi.

- Mange opplever at de tenker klarere, føler seg lettere til sinns, og får en generell følelse av velvære etter tarmrensing. Andre tilbakemeldinger er finere hud, økt energi og overskudd, et bedre fordøyelsessystem, økt forbrenning og en følelse av renhet.

Tarmskylling koster kr 990 per behandling ved Elite Helse.

- Unødvendig å detoxe!

Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius mener at detox-kurer i seg selv er unødvendig.

- Teorien bak de fleste detox-kurer er at vi skal hjelpe kroppen vår til å bli kvitt skadelige giftstoffer som vi får gjennom mat, drikke og miljøet rundt oss. Dette høres logisk ut, men det ikke alle vet er at kroppen allerede har et fantastisk avgiftningssystem. Huden, nyrene, tarmen og leveren er alle organer som sørger for en effektiv avgiftning og fjerning av avfallsstoffer. Med mindre vi er syke og disse organene ikke virker som de skal, trenger vi altså ingen detox-kur, mener Borchsenius.

- Det er heller ingen forskning som har påvist at det er mulig å bli kvitt giftstoffer gjennom en detox-kur, eller at en detox-behandling vil føre til bedre helse og mer overskudd. Tvert imot kan de mest ekstreme detox-kurene, særlig de der du samtidig utfører en tarmskylling, virke direkte nedbrytende på kroppen, sier ernæringsfysiologen.

Hun anbefaler heller å ta tak i egen livsstil og matvaner.

- Hvis du holder deg unna søppelmat, spiser sunt og lader batteriene ved hjelp av søvn og trening og i tillegg kutter ut - eller i alle fall eller ned på - alkohol, så avgiftes kroppen på en sunn og positiv måte.

 

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!