Av Felicia Bauren

HOROSKOP - Onsdag 20/4

Hva står i stjernene for deg i dag? Sjekk dagens horoskop!

- Hvis det økende salget av hårprodukter og behandlinger for tørt og skadet hår er en indikasjon, vil jeg tro at de fleste har godt av å revurdere hårrutinene sine, sier hårstylist Katrina Salinas, som jobber på anerkjente Mercer Street Salon i San Francisco, og går for å være en av byens fremste eksperter på krøller.

Hennes enkle råd for et sunnere hår er å kutte ned på sjampobruken. Hun går til og med så langt som å oppfordre noen av kundene sine til å slutte helt med sjampo. Man skal selvfølgelig vaske håret jevnlig likevel, men da med vann, balsam eller eplesidereddikrens (4 deler vann, 1 del eddik) i stedet.

- Noen har utrolig nok en sterk, frisk og blank manke uansett hva de bruker i håret. Andre har forferdelig hår, men har lært seg å leve med det, og ønsker ingen forandring. Jeg snakker til dem som fremdeles leter etter det perfekte produktet og ditto behandling for håret sitt, sier Salinas.

Les også: Sesongens heteste hårtrender

- Bedre uten sjampo

Tynt og fett, fint og bølget, eller tjukt og krøllete: San Francisco-frisøren mener de fleste hårtyper kan få det bedre med mindre sjampo. Faktisk er det strengt tatt bare hodebunnen som trenger en rens, så det store spørsmålet blir egentlig hvor mye olje hodebunnen din produserer.

Selv har Salinas tynt, men krøllete, hår. Hun vasker hodebunnen med sjampo hver fjerde til femte dag, og bruker da bare en perlestor dråpe av Shu Uemuras Prime Plenish eller DermOrganics. Men hun skyller håret og bruker balsam daglig, enten MoroccanOil eller L'Oréal Professional Age Supreme Masque.

- De med krøller kan la det gå i hvert fall fire dager uten å gjøre annet enn å skylle håret, bruke balsam på tuppene og påføre oljebaserte produkter til slutt. Eller stylingprodukter som oppløses i vann, for eksempel mousse eller saltvannssprayer, sier hun.

Flere kollegaer i salongen lar det gå én til to uker mellom hver sjamponering. En av dem har rett, blondt hår, en annen tjukt, langt og krøllete. Begge bruker hårpudder i stedet, børster det lett og styler håret igjen ved hjelp av enten tang eller føner, før de avslutter med et stylingprodukt.

Kosthold er viktig

Hår er et fiber laget av keratin. Det samme gjelder neglene våre. Å spise sunt og å trene er bra for både hår og negler. Men til forskjell fra hva som gjelder for neglene, fjerner daglig såpevask alle de beskyttende oljene i hodebunnen, noe som gjør denne sårbar.

- Bruk derfor oljeprodukter i håret. Naturlige oljer er bedre enn dem som inneholder silikon, for disse gir bare kortvarige resultater, forklarer Salinas.

- Men blir ikke håret skittent når man ikke bruker sjampo?

- Etter min mening er håret skittent når det begynner å lukte, og selvfølgelig hvis hodebunnen er full av døde hudceller. Bakterier og sopp kan også leve godt dersom klimaet tillater det, så dette må for all del motvirkes.

Ifølge Salinas bør en sjampofastende kvinne være nøye med å få mye sollys.

- La også håret tørke helt før du setter det opp, gi hodebunnen en lett massasje, bruk eddikrens og naturlige antibakterielle produkter som lavendel, tetreolje, honning, kokosnøttolje, hamp og rosmarinolje jevnlig, for å motvirke uønsket bakterieproduksjon i håret. Dessuten hjelper det å vaske hodeputer og skifte putetrekk ofte, samt å spise sunt, sier hun.

Målet er å gjøre det litt enklere for folk, lede dem inn på en ny vei og å tenke annerledes om håret sitt. For noen vil det uansett alltid funke å bruke rettetang, krølltang og masse stylingprodukter, men for resten - de som ønsker å jobbe med håret istedenfor mot det - prøver Salinas stadig å finne bedre metoder.

- Vi har egentlig en utrolig frihet når det kommer til behandlingen av håret vårt, avslutter hun.

- Det gjelder bare å tenke litt nytt.

Les også: Skjønnhetskupp under 200 kroner

=

SJAMPOKUTT: Hårekspertene mener sjampoen er synderen om du ønsker speilblankt hår som Cara Delevigne. © Imaxtree

Sju regler for sunt hår

Ikke bruk for varmt vann i håret.

Ikke børst vått hår. Bruk heller en kam med tenner langt fra hverandre, eller enda bedre; bruk fingrene.

Ikke håndkletørk håret. Bruk en myk, kassert T-skjorte til å klemme ut fuktigheten, og vri vannet ut av håret isteden.

Bruk hatt eller solkrem for håret. Det er viktig å beskytte hodebunnen.

Ikke svøm i klorvann med tørt hår. Gjør det helt vått først, og flett eller sett det opp før du hopper uti.

Vær varsom. Bruk av børste og kam vil gjøre håret svakt, og til slutt kan det gå istykker.

Salinas sjampotips

Rett hår

Har du en oljet hodebunn, anbefaler jeg å kutte ned sjamponeringen til annenhver dag. Jeg har en kunde med tynt, rett, farget hår som kuttet sjampo helt, og bare bruker en volumgivende balsam isteden. Til å begynne med virket håret og hodebunnen fet, men etter hvert bremset oljeproduksjonen opp, og nå er den i fin balanse. Håret hennes er strålende og vakrere enn noensinne. Dessuten sitter hårfargen mye lenger.

Bølgete hår

For hår med fall, kan man godt drøye sjamponeringen til hver 3.-4. dag, kanskje til og med la det gå 1-2 uker uten. En dusj over håret hver dag, kombinert med balsam, hårpudder eller eddikrens, gjør susen istedenfor sjampo de øvrige dagene.

Krøllete hår

Hvis du har fint og tynt krøllete hår med en oljet hårbunn; vask denne med sjampo to ganger i uka og skyll håret med vann resten av dagene. I tillegg kan det funke bra å rense med eddik annenhver uke. For medium til tykt krøllete hår, kan hodebunnen vaskes med sjampo hver 4.-12. dag, avhengig av fettlaget i hodebunnen. Klem først vannet av hårtuppene og ha deretter i balsam, før du vasker hodebunnen med sjampo. Dette for å beskytte hårendene fra de uttørrende ingrediensene i såpen. Høres kanskje litt komplisert ut, men du venner deg fort til det. Resten av dagene bruker du bare vann, balsam eller eddikrens og olje i håret.

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!