Av Felicia Bauren

HOROSKOP - Onsdag 20/4

Hva står i stjernene for deg i dag? Sjekk dagens horoskop!

Du hører det overalt: På jobb, blant venner, når man henter i barnehagen, under middager (der det gjerne sitter ett eller annet topptrent menneske og skryter over sin siste løperekord).

Det er nesten blitt en folkehelsebevegelse som rammes inn av én og samme kommentar: «Jeg skulle også begynt å trene hvis jeg bare hadde tid ...» Etterfulgt av det obligatoriske lille sukket.

Vi vet inderlig godt at vi burde. At det er sunt. At det er en investering i fremtidig helse - om det bare ikke hadde vært så vanskelig å klemme det inn i hverdagen.

Nå finnes endelig løsningen, og den ligger i mobilen din. I dag har nesten alle en smarttelefon, og gjennom den kan man enkelt få tilgang til et hav av apper med ulike typer treningsprogrammer.

Matthew Griffiths (mattgriffiths.com), som har jobbet med trening og helse i 15 år, har vært med på å utvikle Casalls nye treningsapp.

Hvorfor skal man trene med en app?

- Man utnytter tiden og oppdager nye treningsformer. Det gjør det morsomt og lett å variere treningen. Variasjon er noe av det viktigste for å oppnå gode resultater. Man lærer også å bruke ulike treningsredskaper riktig. Det er en enkel måte for nybegynnere å komme i gang - det er ikke like høy terskel som for å dra på treningsstudio. Dessuten er det morsomt å være del av et sosialt nettverk.

Hvilke treningsredskaper er det lurt å ha hjemme?

- Manualer, medisinball, matte og en pilatesball.

Vår guide til den digitale treningsjungelen

For alle

CASALL TOD

For: iPhone

Pris: Gratis

I Casall Tod (Training of the day) er det ca. 70 øvelser og 50 programmer, inndelt i 15, 30 eller 45 minutter. Man kan velge treningstype - cardio, shape eller strengt, i tre ulike vanskelighetsgrader. Illustreres med bilder i flere trinn, og film. Man kan se statistikken sin og dele den på Facebook.

ELLEs vurdering:

- Tydelige forskjeller mellom nivåene - med cardio blir du skikkelig svett, med styrke må du virkelig ta i. Favorittene er Tod nummer 1 og 20. Fin og bra nykommer!

+ Det er et treningsprogram for alle. Tydelige, gode instruksjoner og bilder.

- Nylansert med enkelte «barnesykdommer». Noen øvelser krever utstyr.

For den stressa

NIKE TRAINING CLUB

For: iPhone

Pris: Gratis

Over 60 innstillinger: Slanke, forme kroppen, øke i styrke eller fokusere. På alle programmene, bortsett fra «fokusere», som er 15 minutter, kan man velge mellom 20 og 45 minutter og ulike nivåer. Tydelige bilder og film. Man kan spille egen musikk og følge sin egen utvikling.

ELLEs vurdering:

Fin og bra. Har brukt «core crunch» flittig i «fokusere»-programmet. 15 minutter har aldri føltes mer effektive (eller gjort meg så støl).

+ Komplette programmer som inneholder oppvarming og uttøying. Effektive øvelser på kort tid.

- Tar mye plass i minnet. Enkelte øvelser krever utstyr.

Les også: Tips til styrkeøvelser

ELLE 0413 treningsapper=

TRENING: Finn treningsappen som gir deg ekstra inspirasjon til å trene. © Riccardo Tinelli

For løperen

MICOACH

For: iPhone og android

Pris: Gratis

Samler statistikk (avstand, hastighet, antall spurter, intensitet, skritt og skrittlengde etc.) på løpeturen. Boksen er plassert i sålen på en Adidas-sko (eller i skolissene på valgfrie sko). Resultatet deles på Micoach.com eller Facebook. Man kan til og med designe sko på Miadidas under Adidas.se.

ELLEs vurdering:

Jeg liker den direkte stemme-coachingen som alltid oppfordrer til å øke tempoet (den kan visst si at man skal senke tempoet også ...)

+ Alle fakta om løpeturen, veldig motiverende!

- Trenger tilbehør for 700 kroner.

For hverdagsmosjonisten

RUNKEEPER

For: iPhone og android

Pris: Gratis

Navnet til tross, handler ikke Runkeeper bare om løping. Det er innstillinger for sykling, gange, ski m.m. Holder oversikt over hastighet, distanse, kalorier og tid.

ELLEs vurdering:

Treningsøkten lastes automatisk opp til Runkeeper, så man slipper å tenke på det selv. Et godt valg for hverdagsmosjonisten som ofte bytter treningsform, men vil holde seg til ett forum.

+ Lett å bruke

- Kanskje litt for enkel, det hadde vært gøy med litt flere finesser. Ikke helt pålitelig GPS.

For deg som søker ro

POCKETYOGA

For: iPhone

Pris: Gratis for enkel versjon, 22 kroner for full versjon

Yoga i ulike vanskelighetsgrader; nybegynner, middels og avansert. For hver øvelse får man vite hvilken effekt nettopp denne øvelsen har på kroppen. Ble først skeptisk da jeg så at det var en tegnet instruktør som viser øvelsene, men det glemte jeg fort. En engelsk stemme gir tydelige instruksjoner.

ELLES vurdering:

Jeg liker den, men må innrømme at yoga med mobiltelefon føles litt feil.

+ Gode øvelser på ulike nivåer. Behagelig stemme og musikk.

- Det er greit å ha litt erfaring med yoga, slik at man slipper å se på mobilen hele tiden og kan konsentrere seg om stemmen. Ellers er det vanskelig å finne roen.

For den reisende

POWORKOUT - TRIM & TONE

For: iPhone og android

Pris: Gratis for kortversjon, 22 kroner for full versjon

Poworkout, lagd av to svenske jenter, finnes i flere versjoner. I Trim & tone er det et hav av øvelser. Alle har bilder og film som viser hvordan øvelsene skal gjøres. Man trenger ikke utstyr, men kan bruke for eksempel manualer og stille inn appen deretter.

ELLEs vurdering:

Perfekt på reise. Gratisversjonen inneholder to ulike varianter - mage og funksjonell fettforbrenning. Fullversjonen har 24 programmer.

+ Jeg liker også Facebook-siden med tips, øvelser og utfordringer.

Tre litt mer ukonvensjonelle apper

For den uredde

ZOMBIES, RUN!

For: iPhone og android

Pris: Kr 55

Zombier har tatt over hele jorden, og bare du har overlevd. Under joggeturen høres stønning og ulyder fra hjernespisende monstre som nærmer seg, og som skal få deg til å øke takten for å komme unna. Det er bare én ting å gjøre: Løp for livet!

For den trøtte

SLEEP CYCLE ALARM

For: iPhone

Pris: Kr 7

For at kroppen skal ha det bra, trenger du ikke bare trening, men også søvn. Sleep cycle hjelper deg å våkne når du er pigg, og fører statistikk over hvordan søvnen din har vært i løpet av natten. Søvnen består av fire ulike stadier der du sover med ulik dybde, avhengig av hvilket stadium du er i. Legg iPhonen i sengen, og Sleep cycle vekker deg når du er på ditt mest uthvilte. Variert resultat, men definitivt verdt et forsøk hvis du alltid våkner trøtt.

For den gjerrige

GYMPACT

For: iPhone og android

Pris: Gratis

Her slipper du ikke unna. Bestem hvor mange dager du skal trene. Oppgi kredittkort-detaljene dine, og bestem hvor mye du må betale hver gang du ikke trener som planlagt. Hver søndag setter man opp et skjema, og hvis du hopper over en treningsøkt, trekkes pengene fra kontoen. For at man ikke skal jukse, bruker appen gps-en på mobilen. Du må sjekke inn og ut fra samme sted, og økten må vare i minst 30 minutter.

Trenger du flere treningstips? Sjekk ut ELLEs superinspirerende trenings- og kostholdsblogg på elleblogg.no/wellness!

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!