Essentially

Essentially.no tilbyr tre ulike nivåer med detox; «Revitalization», «Extenzion» og «Transformation». Detoxen blir mer avansert for hvert nivå, og inntaket av ren grønn juice øker. Du kan detoxe i en, tre eller fem dager. Hver dag drikker du seks flasker med ca 0,5 liter juice.

Det lønner seg å forberede kroppen for detox et par-tre dager før. Kutt ut sukker, kaffe, alkohol, hvitt mel og alle behandlede matvarer.

Drikk masse vann og grønne teer mens du detoxer. Det kan være vanskeligere å gå av detoxen enn å gjennomføre den. Så gå tilbake til de matvarene som du forberedte deg med.

Å lage grønne juicer selv er ikke vanskelig. Du trenger bare en god juice-maskin, bra råvarer og gode juice-oppskrifter.

Av Felicia Bauren

HOROSKOP - Onsdag 20/4

Hva står i stjernene for deg i dag? Sjekk dagens horoskop!

Alarmen gikk. Det var humør­svingninger og kort lunte, det var blodsukker på bærtur, det var ømme ledd, urolig søvn og en haug med for trange Acne-jeans. Arrgh!

Jeg innså omsider at et kjernekosthold bestående av kaffe, croissanter, cola, øl og Fjordland ikke var forenelig med et sunt, langt og vakkert liv.

På tide å ta grep. «Fem om dagen», raw food, whole food og superfood, organisk, økologisk og ubehandla mat i alle kanaler. Det er en kur for alt, og jeg bestemmer meg for juicing. Ferskpressa frukt og grønt 24/7, hva kan gå galt?

Ny start

Via perifere Facebook-venner har jeg bitt meg merke i Essentially.no. På nettsiden smiler to überfreshe damer til meg. De er tyske, har globetrottet verden rundt og endt opp i Norge. Og hit, til det høye, mørke nord, bringer de californisk solskinn, vitalitet og velvære til oss bleikfiser av noen D-vitamin-manglende og livstrøtte nordmenn. Helse, balanse, miljø­vennlig, organisk og kortreist. Check, check, check! Noen klikk seinere er bestillingen på vei.

Hvordan starter du en tredagers juice-detox? Ikke ved å helle innpå 14 øl, seks Fernet, kebab til nattmat fredag og lørdag, med påfølg­ende fråtsing i egg og bacon, pizza og potetgull dagen derpå. Helst skal du kutte ut kjøtt, sukker, hvitt mel, koffein og alkohol tre dager før detoxen, til fordel for en vegansk diett.

Min «forberedelse» (lese seg opp på nettet søndag kveld) er neppe passende detox-kutyme. Men etter å ha dytta i meg tre stykker eplekake med krem og en liter cola til kvelds, er jeg i det minste så kvalm at jeg føler meg rustet til å motstå fast føde i hvert fall én hel dag. Hadde det vært opp til meg å velge et tredagers-fluidum, hadde jeg nok endt opp med bloody mary eller banana daiquiri.

Men, men, juicene ankommer på døra søndag kveld. Jeg lesser 18 stykk flasker inn i kjøleskapet. Jeg har valgt nybegynner-detoxen «Revitalization» i tre dager. Neste nivå er «Extenzion» og deretter «Transformation», for detox-proffene.

Jeg sover dårlig natt til mandag. Kvelden før nileser jeg såpass på detox-bivirkninger at jeg faktisk får hodepine. Med elendig prepping i forkant, hvordan skal det gå? Er ikke sukker som heroin, liksom? Kommer jeg til å få helt abstinenser?

Mandagen kommer, og etter et glass lunka vann med sitron er det rett på den første grønne juicen. Smatt, smatt - heey! Friskt og syrlig. Jeg slurper i meg spinat, selleri, agurk, eple, sitron, ingefær og persille i store slurker. Er det placebo-effekten som slår inn umiddelbart? Jeg føler meg i hvert fall som Skipper'n!

Flere kostholdstips? Sjekk ut vår treningsblogg Wellness!

=

DETOX: Litt frukt og grønne grønnsaker er hovedinnholdet i juicene du drikker under detoxen. © Essentially

Detox fra topp til tå

Min detox-motivasjon er ikke slanking. Jeg vil bare rense hele sulamitten og starte på ny frisk. Greier jeg å gjøre noen endringer i dietten min, som å eliminere sitronkakene fra Kaffebrenneriet, er det bonus.

Det handler også om topplokket. Jeg er temmelig nevrotisk av meg, og mistenker at hodet ikke har godt av å bli overstimulert på sukker, alkohol, koffein og hvitt mel. Et av de mest slående resultatene av detoxen er nettopp hvordan den påvirker psyken. Jeg er mye mindre engstelig og nervøs mens jeg detoxer. Jobben min som frilanser med hjemmekontor er selvfølgelig en fordel. Jeg slipper stressende møter og kan styre dagen som jeg vil.

I løpet av dagen er jeg overraskende rolig, fokusert og konsentrert. Jeg oppdager snart min «pavlovianske respons»: At hver gang jeg går inn på kjøkkenet, må jeg ha en espresso med sukker. Men kroppen tar raskt til takke med grønn juice, detox-te og vann i stedet. Hver andre til tredje time drikker jeg en juice. Det er to runder med grønne juicer, avvekslet med en søtere juice med eple, ananas og mynte. Så en «spicy lemonade» med sitron, agavenektar og cayennepepper.

«Middagen» består av en fyldig juice med rødbeter, gulrot, eple og appelsin. Rosinen i pølsa er cashew-melka til kvelds. Den er jeg spent på, for jeg haaater å drikke ren melk! Men det smaker utrolig digg! Melka av cashew, kokosnøtt, agavenektar, vanilje og havsalt blir min eksistens' høydepunkt.

Ikke bare overlever jeg detoxen, jeg trener spinning hver kveld! Følelsen etter trening med inntak av cashewmelk og grønn te er ubetalelig. For en ro! Jeg fryktet å ligge våken om natta med skrikende tarmer og kjetting på kjøleskapet. Men jeg sover som Tornerose fra jeg legger hodet på puta.

Det anbefales å ta varme bad, massasje eller tarmskylling, så dag to booker jeg en time thai-massasje. Mens damen masserer området rundt mage og rygg rumler magen min infernalsk. «Very hungry because of detox!» sier jeg, men det er egentlig ikke sant. Sult er ikke et stort problem. Dette er ikke en hard core sultekur, for det er en anselig mengde kalorier i drikkene. Bortsett fra ørlite murrende hodepine i starten, er det lite plager underveis.

Siden magen min er som en kjøkkenkvern, etter mange år med vanskjøtsel, tåler den detoxinga fint. Det skal innrømmes at McDonald's lukter som manna fra himmelen når jeg sykler forbi, men i det store og det hele tenker jeg lite på mat. Jeg er blitt en av de utrolig irriterende jentene som «glemmer» å spise! Etter tre dager er jeg helt hekta.

Jeg vil ikke slutte med detox, og bestiller desperat en ny ladning juicer til neste mandag. Innvirkningen på hodet, søvnen og huden er påfallende. I tillegg er magen ørlite grann flatere.

Med fare for å bli helt Gandhi; neste gang går jeg for en fem-dagers, og ett nivå opp. Og jeg kan knapt vente!

Mer om detox

Detox betyr «avgiftning», og er basert på tanken om at vi i perioder bør rense kroppen for «giftige avfallsstoffer». Dette skal kunne føre til alt fra bedre fordøyelse og vektnedgang, til mer energi, færre sykdommer og penere hud. Det finnes et hav av detox-dietter, og like mange meninger om hvorvidt det fungerer.

- Kroppen har, uavhengig av inntak av en detox-meny, evne til å kvitte seg med avfallsstoffer, sier klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas, som jobber som høyskolelektor på Atlantis Medisinske Høgskole, og stiller seg kritisk til detox-kurer som juicekuren.

- Mange detox-kurer inneholder frukt og grønnsaker, noe vi gjerne får i oss for lite av. Dersom man bare drikker juice med et bestemt antall kalorier, som er færre enn det kroppen trenger for å holde seg i energibalanse, går man ned i vekt og det kan for mange virke oppkvikkende. Da tenker man ofte «Dette er noe for meg, kuren fungerer!». Men en slik kur gir ingen permanente endringer, og man vil oppnå den samme effekten ved å redusere like mye på kalorier, men velge f.eks. magert kjøtt og fisk, grønnsaker, frukt og grove kornprodukter og kutte ut alt som man vet ikke er bra, som snacks, alkohol, salt og matvarer med mye sukker og fett.

 

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!