Av Felicia Bauren

HOROSKOP - Onsdag 20/4

Hva står i stjernene for deg i dag? Sjekk dagens horoskop!

Sol, sommer og vakker naturlig hud; lite gir mer følelse av velvære enn en varm, gyllen brunfarge. Men den har sin pris.

Solen kan skape trøbbel for huden, og dessverre er det slik at etter en lang sommer titter pigmentflekkene fram.

Dette er fordi solstrålene øker melaninproduksjonen i huden, og vi kvinner er spesielt utsatt for dette fenomenet etter at vi har fylt 30.

Hvis du ikke allerede har fått pigmentflekker, er sjansen ganske stor for at du vil få det hvis du ikke bruker solfaktor.

Hva er det egentlig som fysisk skjer?

Når UV-lys penetrerer huden og skader DNA-et i cellene, trigger det produksjonen av melanin i pigmentcellene. Melanin er et fargestoff som gir hud, hår og irisen på øyet farge.

Pigmentene legger seg som en paraply over cellekjernene, og beskytter mot skader ved ultrafiolett stråling. Det vil si at økt pigmentering og brunfarge oppstår for å beskytte hudcellene mot skade. Når brunfargen først kommer, har skaden allerede skjedd.

Les også: Dette bør kremen din inneholde

Hva er forskjellen på UVA- og UVB-stråler?

UVA strålene er en medvirkende faktor til hudkreft, da strålene kan ødelegge DNA-et i cellene. Solarium har en overvekt av UVA-stråler, og vil derfor ikke, som mange tror, forberede og gi beskyttelse til en sydentur. Soling i solarium kan øke sjansene for å utvikle hudkreft, og bør derfor ikke gjøres for ofte.

Vi utsettes for UVA-stråling året rundt, og ikke bare når det er sol. Det er UVB-strålingen som gir en økt melaninproduksjon, og som igjen fører til at vi får brunfarge og beskyttelse mot videre soling. Vi trenger UVB-stråler i små mengder for at produksjonen av vitamin D i kroppen skal fungere optimalt.

Hormonelle forandringer som graviditet, amming, bruk av p-piller og hormonspiral er andre faktorer som kan føre til pigmentflekker. Navnet på pigmentforandringer som har hormonelle årsaker, kalles melasma og chloasma. Disse pigmenteringene ligger som regel dypere nede i hudlagene enn pigmentforandringer som er skapt av sola.

Ofte legger de seg tett i tett og gir store, mørke overflater i pannen, på tinningen og på kinnene. Etter langvarig bruk av p-piller, kan man også se fargeforskjeller på overleppa, noe som kan gi assosiasjoner til en bart eller en litt for mørk lipliner. Ikke spesielt flatterende, med andre ord.

Parfyme og tilsetningsstoffer i kremer kan også gi pigmentforandringer. Derfor bør man unngå alkoholbaserte produkter og aldri sole seg med parfyme.

Hvilke type behandlinger finnes?

Fraxel Dual er en fraksjonert laser som behandler pigmentforandringer i mange mikroskopiske punkter, istedenfor å behandle hele hudoverflaten. Behandlingen består i at laseren går inn i huden med såkalte søyler som bearbeider pigmentforandringene uten å lage «hull» på huden. Dermed er det ingen fare for at man får infeksjoner etter bruk av en slik type laser. Melaninet (pigmentene) fanges i de oppvarmede søylene og presses ut av huden.

Etter behandlingen vil mange ha en opplevelse av å være tørr og kanskje litt hoven i huden et par dager. Men det tar ikke mer enn en uke før huden føles glattere og pigmentene er blitt mye mindre synlig. For best resultat, anbefales to behandlinger. Fordi huden etter en slik behandling ofte blir sensitiv, er det lurt å vente til høst og vinterhalvåret. Fraxel Dual koster 4.800 kroner.

30 år gamle Julia fikk sine første pigmenteringer på overleppen da hun var i slutten av 20-årene, og etter noen år spredte de seg til begge sidene av nesen, og til slutt oppsto det et stort, mørkt parti i pannen.

- Jeg følte at jeg måtte legge et tykt lag med foundation for å skjule fargeforskjellene, og det plaget meg. Jeg hadde prøvd mange ulike produkter som kostet en formue, og som ikke fungerte, forteller hun.

Fraxelbehandlingen ble siste utvei. Etter bare én behandling, var mange av flekkene allerede så godt som borte:

- Det var så deilig å kunne slippe å sminke seg, og huden er generelt sett blitt mye finere.

Les også: De 55 beste skjønnhetskjøpene

Kjemisk peeling

Kjemisk peeling kan også ha en effekt på pigmentforandringer. Det finnes flere ulike typer kjemisk peeling, fra de helt milde og overfladiske til de mer kraftige, dypvirkende behandlingene. Felles for alle typene behandling er at de må tas flere ganger.

Huden vil etter en behandling være rød, tørr og flasse. Når det har gitt seg, vil man oppleve at hudfargen er blitt jevnere, pigmenteringer i huden blir mindre synlige, og linjer og rynker reduseres.

Hvis du ikke er så hardt angrepet, og lommeboken er litt slunken etter ferien, kan du forsøke produkter som har en blekende effekt på huden. Både hudpleiesalonger og parfymerier fører slike produkter.

Husk at det er viktig å la de profesjonelle gi deg råd om hva nettopp du trenger, og hvilke produkter som passer best til din hud. Men det beste rådet er gratis; hvis du tar en pause fra sola når den er på sitt sterkeste, og passer på å bruke faktor, vil du nyte godt av nettopp de valgene i årene som kommer.

=

1. Aroma White Spot Corrector fra Decléor, kr 399. 2. Lightning Mask fra Matis, kr 489. 3. White Caviar Serum fra La Prairie, kr 3.300. 4. Immortel Brightning Water fra L'Occitane, kr 199. 5. Idebenone Even Tones fra Priori, kr 1.249. 6. Clearly Corrective Dark Spot Solution fra Kihel's, kr 375. © produsenten

Kilder: Marianne Jægtvik/Ellipseklinikken og Anne Kathrine Hansen/Dermanor

Les også:

Slik overlever du høsten på budsjett

Se bildene av MMM for H&M

Jenny Skavlans høstfavoritter

Sesongens viktigste trender

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!