Av Felicia Bauren

HOROSKOP - Onsdag 20/4

Hva står i stjernene for deg i dag? Sjekk dagens horoskop!

Verdens beste hårstylister er med på å sette trendene på visningene hver sesong.

Vi har spurt tre av dem hva som gjelder akkurat nå. Bli inspirert!

Les også: Slik får du speilblankt hår

Odile Gilbert

Franske Odile Gilbert har lang fartstid som hårstylist, og hun begynte som assistent for den berømte hårstylisten Bruno Pittini i 1975. Men det var ikke før i 1982, da hun flyttet til New York, at karrieren for alvor tok fart.

Gilbert har jobbet med fotografer som Richard Avedon, Steven Klein, Nick Knight, Herb Ritts og Helmut Newton. Og med reklamekampanjer for Lancôme, Giorgio Armani, Chanel og Hermès, er hun et viktig navn i moteindustrien.

I 2003 publiserte Odile «Her Style, Hair by Odile Gilbert» med forord skrevet av selveste Karl Lagerfeld. Hun jobber fortsatt på de fleste visningene under moteukene i New York og Paris.

Hvilke designere stod for de sterkeste hårtrendene denne sesongen?

- Rodarte, Vanessa Bruno og Jean Paul Gaultier Couture. Rett og slett fordi de presenterte noe helt nytt og kreativt.

Du er med med på å skape trender sammen med designeren, hvordan jobber dere fram en look?

- Det viktigste er å finne identiteten til hver enkelt designer, og skape essensen av hva de står for. Jeg har et møte med designeren, som ofte har en idé om hvordan det hele bør se ut. For at vi skal bli enige om sluttresultatet har vi en fitting, hvor jeg gjør håret på en modell, og så jobber vi sammen fram det endelige resultatet derfra.

Hvilke klipper vil vi se denne sesongen?

- Kort hår er i vinden akkurat nå, mens det alltid er sexy og glamorøst med langt og sunt hår.

Hvilke hårprodukter og redskaper bør alle kvinner ha?

- En mousse hårspray, og en Mason Pearson-børste. Disse børstene har du for resten av livet, og det er den beste investeringen du kan gjøre for håret ditt. Hvis du i tillegg bruker en god sjampo og balsam tilpasset ditt hår, vil du oppnå det beste resultatet.

Hvilket produkt klarer du deg ikke uten?

- Elnett hårspray og en god hårkur.

=

ODIELE GILBERT: Hårstylisten mener både helt kort hår og langt, glansfullt hår er det som gjelder i høst. Elnett hårspray, kr 89. Inoa Mask fra L'Oréal Professionnel, kr 255. © Imaxtree/produsenten

Guido Palau

Som 21-åring startet Guido hos legendariske Vidal Sasson i London, og etter et par år hos Sasson fikk han øynene opp for styling og mote.

I dag regnes Guido som en av de mest oppfinnsomme og innovative hårstylistene i verden.

På listen over kunder nevner vi i fleng; Balenciaga, Calvin Klein, Louis Vuitton, Marc Jacobs, Prada og Versace. Han er også kreativ konsulent for Redken.

Hvilke hårtrender mener du er de viktigste denne sesongen?

- Jeg er veldig fornøyd med det jeg gjorde på Prada, nettopp fordi håret hadde et sterkt uttrykk og komplimenterte klærne på en fin måte. Jeg brukte løshår i to forskjellige farger, én lys og en litt mørkere, noe som skapte en kul kontrast. På Versace klippet jeg en ekstremt kort rock'n'roll pannelugg, jeg ville at håret skulle være sterkt som en Versace-jente og like kult som Donatella selv. Begge stilene er interessante, og passer den individuelle kvinnen. Du kan lett forandre frisyren ved å bruke farget løshår som en kontrast, som jeg gjorde hos Prada, eller en røff pannelugg som hos Versace.

Hvordan samarbeider du med de forskjellige designerne for å komme fram til en look for den aktuelle visningen?

- Denne sesongen hos Versace var mye mørkere enn tidligere, og da må man prøve å fange opp hva designeren ser for seg, og hva som er inspirasjonen bak. Donatella ville ha en sterk, sexy kvinne som vet hva hun vil. I samarbeidsprosessen ser vi igjennom klærne, har møter med makeupartistene, og sammen kommer vi fram til håret som vil passe best.

Hvilke hårklipper vil vi se i høst?

- Klippene går i tre forskjellige retninger. Den mest ekstreme med kort pannelugg og barbert bakhode krever mot og personlighet. En kort bob med skarpe kanter eller sideskill, hvor håret dekker det ene øyet og teksturen er naturlig, kommer også til å bli populært.

Hvordan kan vi ta best mulig vare på håret?

- Jeg elsker leave-in-produktet Anti-Snap fra Redken. Det trekker seg inn i håret, pleier og etterlater seg ikke produktrester. Dessuten får håret en fin tekstur, og du kan bruke Anti-Snap så ofte du vil.

Hvilke stylingprodukter og hårverktøy sverger du til?

- Mitt favorittverktøy er børstene fra Mason Pearson, for de er så allsidige. Når det gjelder tilbehør, er hårspennen Jenna Barrette fra Goody en klassiker. Favoritt-hårproduktet er hårsprayen Forceful 23, som hjelper meg å skape tekstur og nye former. Alle kvinner bør ha en god hårspray, et produkt som skaper volum i røttene og en varmebeskyttende spray eller lotion.

Les også: Sesongens viktigste sminketrender

=

GUIDO PALAU: Guido mener du bør gå for en klipp med skrape kanter i høst. Forceful Hairspray fra Redken, kr 273. Satinwear 02 fra Redken, kr 296. Børste fra Mason Pearson, kr 1050. © Imaxtree/produsenten

Peter Gray

Peter Gray startet sin karriere i London, hos Vidal Sasson, og slo etter hvert igjennom som en av verdens beste hårstylister.

Gray satte en ny standard for nyskapende hårstyling i samarbeid med fotografer som Sølve Sundsbø, Miles Aldridge og Richard Burbridge. Han har jobbet for magasiner som Vogue, Harper's Bazaar og Numéro og har gjort reklamekampanjer for merker som Yves Saint Laurent, Givenchy, Armani og Lanvin.

På merittlisten til Peter finner du kjendiser som Michelle Williams, Gywneth Paltrow og Liv Tyler.

Kan du fortelle litt om hårtrendene for høsten?

- Jeg ser mange retninger snarere enn én enkelt trend. Hvis jeg skal utheve noe, må det bli en myk bob, framfor en hard og edgy klipp. Lengre hår med mer tekstur og bølger ser også ut til å bli en stor hit denne sesongen. Dessuten har vi gjort en del «gjør det selv»-styling, rett og slett for å få leserne til å kunne lære seg hvordan de kan style håret selv, uten å måtte klippe det av.

Hvordan er ditt samarbeid med de ulike designerne?

- Prosessen varierer, det kan oppstå et øyeblikk hvor vi er inspirerte og finner looken der og da, eller så har vi mange møter og prøving med stylistene og makeupartistene. Vanligvis blir vi vist et moodboard av kolleksjonen, eller så ser vi gjennom plaggene. Av og til har designerne veldige klare tanker om hva de vil ha, mens andre ganger jobber vi fram resultatet sammen.

Hvordan skal vi klippe håret denne høsten?

- For de modige og trendy vil vi se flere «gutteklipper» denne sesongen, uavhengig av om håret er kort eller litt lengre. Helst skal håret være litt røffere, og ikke så perfekt gjort. På fargefronten vil vi se stor variasjon, med mye fargede tupper, som også kalles dip-dye-teknikk.

Hva skal til for å få et sunt og sterkt hår?

- En hårbørste av god kvalitet, er noe alle kvinner bør ha. Dårlige børster er bare med på å skade håret.

=

PETER GRAY: Kjendisfrisøren synes du skal gå for en tøffere og gjerne gutteinspirert klipp. Absolut Repair Cellular shampoo fra L'Oreal Professionnel, kr 195. Tecniart Constructor 3 fra L'Oreal Professionnel, kr 215. Absolut Repair Mask fra L'Oreal Professionnel, kr 255. © Imaxtree/produsenten

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!