Oscar de la Renta gikk bort mandag denne uken, den 20. oktober, etter lengre tids kreftsykdom. Han ble 82 år gammel. de la Renta etterlater seg et motehus han etablerte i 1965, og sin kone Annette.

Designeren ble født i Santo Domingo, den Dominikanske Republikks hovedstad, og tilbrakte barndommen blant fargerik natur og tropisk klima, elementer som alltid inspirerte ham designmessig. Han dro til Madrid for å studere kunst, men ble lagt merke til av Cristôbal Balenciaga da han begynte tegne for flere av Spanias ledende motehus, og fikk en lærlingplass hos Balenciaga.

Han jobbet også for Antonio Costillo under Lanvin, og i 1993 ble han designer for Balmain. På tidspunktet var han den første amerikanske designeren som ble sjef for et fransk motehus.

I 1965 etablerte han sitt eget merke. de la Renta følte seg overbevist om at fremtiden lå i ready-to-wear, ikke haute couture, og ville sette i gang først som sist. Hans spesialitet var hele veien kjoler og brudekjoler.

George Clooneys nye kone, Amal Alamuddin, valgte å bære en av de la Rentas kjoler ned midtgangen, og det samme gjorde skuespiller Kate Bosworth.

Opp gjennom årene har motehuset også etablert en kolleksjon for blant annet barn og hus og hjem.

de la Renta ble også kjent for sine mange sitater, blant dem "gå alltid som om du har tre menn gående bak deg", og "vær designeren av din egen skjebne".

I både 1967 og 1968 var han president for CFDA, rådet for amerikanske motedesignere. I sin tid etablerte han blant annet CFDA Awards, en prisutdeling som arrangeres årlig. Han var også president for denne organisasjonen fra 1973 til 1976.

Han har kledd opp en rekke av verdens mest stilfulle kvinner, som Audrey Hepburn og Sarah Jessica Parker.

Under moteuken i september i år, kom han ut på catwalken for det som skulle bli siste gang, og takket for applausen. Hans design preges av femininitet, intrikate detaljer, optimistiske farger og delikate snitt.

Se bilder fra hans fantastiske karriere under!

Elle.no oscar de la renta=

Jennifer Lawrence, Sarah Jessica Parker og Jessica Chastain er noen av kvinnene som har gått i Oscar de la Rentas fantastiske kjoler. © Getty Images

Elle.no oscar de la renta=

Øverst fra venstre: 1. Oscar gjør siste finpuss på en debutantkjole i 1956, 2. med skuespillerinne Sarah Jessica Parker, 3. Oscar de la Renta på catwalken med sine modeller i 1997. Nederst fra venstre: 5. En svingom på dansegulvet, de la Renta med Audrey Hepburn i 1989, 6. de la Renta med sine designkollegaer Donna Karan og Calvin Klein, 7. på catwalken igjen med supermodellene Carmen Kass og Gisele Bündchen i 2001. © Getty Images

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!