Vår og sommer er høytid for bryllupsfestivitas.

Om du ikke skal gjøre som Jenny Skavlan og selv gå ned kirkegulvet, er oddsen stor for at du skal i opptil flere bryllup de neste månedene.

Hva passer vel bedre med litt inspirasjon, før det braker løs?

Tina, Christine, Merete og Marte sto alle brud forrige sommer, og deler sine beste tips og minner fra dagen de sa JA!

Elle.no Bryllup=

Tine og Christine sa ja på Tinas slekstgård forrige sommer. © Foto: Marielle Øyre

GLAMORØS BONDEROMANTIKK

Tina Åmodt (27) er forfatter og Christine Svendsen (28) er journalist. De giftet seg 3. august 2013 på Tinas slektsgård på Åmot i Sogn og Fjordane.

GLAMORØS BONDEROMANTIKK

Tina og Christine falt pladask for hverandre - og Jenny Packham.

Det var Tina som tok initiativ til frieriet. Hun hadde kjøpt ringer, som hun kamuflerte med en svart sokk i vesken sin. Etter en litt fuktig bursdagskveld ristet hun dem ut, men Christine måtte trå til og stille selve spørsmålet.

Til den store dagen inviterte vi 54 gjester.

Om vi skal beskrive dagen med tre ord, må det bli bonderomantikk, 20-tallsglamour og livsbejaende.

Vi hadde ingen enhetlig idé om hvordan bryllupet skulle se ut. Vi satte sammen noe av det vi liker best: Venner, vin, vidder og vintage. Det ble en strålende miks!

Vi valgte tynne, enkle gullringer både som forlovelses- og gifteringer.

Festen ble holdt på Åmot Operagard i Sogn og Fjordane, som Tinas slekt stammer fra. Det er en fantastisk bondegård som er blitt gjort om til kulturscene og overnattingssted. Vi bodde i sveitservillaen fra 1890, mens vielse og fest fant sted på låven.

Under vielsen spilte en fiolinist et egenkomponert inngangsstykke på fele, venner og familie leste dikt og en solist sang Erik Byes Vår beste dag. Dommeren sa kloke ord som gikk rett i hjertene på folk. Vi var ikke de eneste som hulket!

Christines søster satte oss på sporet av kjoledesigneren Jenny Packham. Vi prøvde én kjole hver, og ble helt forelsket. Christine kjøpte sin brukt, mens Tinas var ny. Skoene våre fra Jimmy Choo og Christian Louboutin fikk være med hele kvelden. 

Festlokalet var pyntet med markblomster og lyslenker. Mer trengtes ikke i det rustikke lokalet, som har utsikt til gårdstunet og grønne vestlandsdaler. Trærne på tunet utenfor var pyntet med lyslykter.

Det beste minnet fra dagen er selve vielsen. Alle elementene utfylte hverandre så bra, og det var veldig stort å si ja, selvsagt.

På menyen sto jordskokksuppe, reinsdyr fra Finnmark og sorbetis. Pluss fingermat etter vielsen, basert på lokale råvarer. Og vi drakk uendelige mengder sprudlevin!

Det meste overgikk forventningene våre. Vi var redde for at bryllupet skulle bli for svulstig, men alt føltes sterkt og genuint. Alvor og berusende lykke på én gang.

Vårt beste tips til vordende bruder er å lage en liste over det du må huske på, og stryke ut etter hvert som du har kontroll. Komponer bordplasseringen med omhu, og så klart: Gift deg med en du elsker.

En nettadresse vi brukte mye i planleggingsfasen, var onabicyclebuiltfortwo.com. Vi fikk også god bruk for liste-appen ASANA.

Elle.no Bryllup=

Merete og Dusan inviterte til bryllupsfeiring i Tsjekkia. © Foto: Katka Kvardova, Iva Vinkler/easywedding.cz og Live Brekke.

GLOWSTICKPARTY

Merete Benza Brekke (26) studerer økonomi og markedsføring og Dusan Benza (36) er selvstendig næringsdrivende i PR-bransjen. De giftet seg 27. juli 2013 i St. Peter & Paul Cathedral i Brno i Tsjekkia.

GLOWSTICKPARTY

Merete og Dusan inviterte til hagefest og delte ut glowsticks til gjestene.

Jeg ble fridd til på valentindagen i 2012. Jeg våknet av at Dusan kom med frokost på sengen, en svær bukett hvite roser og en ring med svarte og hvite diamanter fra en jødisk antikvitetsbutikk.

130 gjester kom for å feire vår store dag.

Om vi skal beskrive bryllupet med tre ord, må det være VARMT, avslappet og fantastisk!

Vielsen fant sted i en katolsk katedral i Brno i Tsjekkia, der vi bor. Jeg ble skikkelig glad i presten, han var så rolig, fin og personlig.

Ringene ble fikset i siste liten. Vi fant aldri noe vi likte, og to dager før bryllupet var vi på desperat jakt. Det siste stedet vi stoppet ved var en antikvitetsbutikk som lagde tilpassede ringer. Dagen etterpå var ringene ferdige!

I utgangspunktet hadde jeg lyst å gifte meg med bare oss to til stede, men da sa mannen nei - han ville ha et skikkelig kalas. Og jeg er glad det ble sånn!

Vi giftet oss på den varmeste dagen i året - det var godt over 40 grader. Festen ble holdt i hagen til en gammel hotellvilla. Vi hadde booket alle rommene, og mesteparten av familie og venner var innkvartert der for helgen. Det var så deilig at folk ikke satt på plassene sine hele kvelden, men minglet og ruslet rundt i hagen.

Planleggingen var så som så. Vi begynte å planlegge i mars, og bryllupet var i juli. Siden jeg ikke snakker flytende tsjekkisk, hyret vi en bryllupsplanlegger, som er gift med en av Dusans nærmeste venner. Søsteren min Live lagde invitasjonene. Mitt prosjekt var å dra på et stort marked i Praha hver lørdag morgen i månedene før bryllupet og laste barnevognen full av second hand-vaser, som vi pyntet med på selve dagen.

Jeg har alltid tenkt at det er uaktuelt å bruke masse penger på en kjole jeg skal bruke én gang, og jeg er ikke fan av klassiske brudekjoler. Men jeg falt pladask for en kjole jeg fant på nettet til 3.500 kroner. Den var helt meg! Siden den ikke var så dyr, la jeg litt ekstra penger i et par høyhælte sandaler fra Givenchy, og de kan jeg jo bruke til mye annet. I ørene hadde jeg øredobber fra Erickson Beamon.

Hagen var dekorert med lyslenker og små lyskjeder fra Happylights. Vasene var fylt med hageblomster, det var ballonger overalt og rosa flamingoer i gresset. Vi delte også ut masse glowsticks-armbånd, som er det beste jeg vet!

Vi hadde barbeque-middag. Quesadillas, miniburgere, biff og masse forskjellige salater, og folk forsynte seg selv. Vi drakk øl, vin og et tsjekkisk brennevin kalt slivovice, som de norske gjestene drakk for å være høflige. To bartendere laget cocktails.

Skulle jeg gjort noe annerledes, ville jeg ha lagt meg tidligere kvelden i forveien og vært uthvilt. Vi skulle også ha valgt en sang å danse vår første dans til, og øvd på forhånd.

Jeg hadde et Bridezilla-øyeblikk to dager før bryllupet, da DJ-en avlyste. Dusan fant en erstatning, men han viste seg å være krisedårlig, og det endte med at Dusan og gjestene spilte sanger fra YouTube.

Mine beste tips til vordende bruder er å holde en liten tale til mannen din, det trenger ikke å være mer enn noen ord. Og ikke vær redd for å «bli med på festen» og danse masse - det er din fest!

Elle.no Bryllup=

Marte og Thomas feiret kjærligheten to dager til ende i Oslo. © Foto: Sara Angelica Spilling og Jenny Solem Vikra

OSLOVE

Marte Espevik (26) er grafisk designer i Minsk og Thomas Espevik (25) går tekstforfatterlinja på Westerdals School of Communication. De giftet seg 3. august 2013 i Oslo Vestre Frikirke.

OSLOVE

Marte og Thomas feiret kjærligheten to dager til ende.

Thomas hadde lovet meg ikke å fri på ferietur. Jeg skjønte at han var i ferd med å bryte det løftet da han gikk ned på kne foran en skare turister i Dubai, med en fontene i bakgrunnen som var synkronisert til sangen I will always love you. Han klarte å overraske meg, og jeg ble både flau og latterlig glad.

Ordene festival, selvgjort og landsbyfest i Oslo beskriver bryllupet. Vi feiret i to dager. Første dagen med storfamilien og våre aller nærmeste venner, totalt 58 gjester. Andre dagen gjorde vi det motsatt, med bare den nærmeste familie og mange venner.

Det som inspirerte oss, var først og fremst hverandre. Klissete, men sant! Bryllupet var et gøyalt felles prosjekt, og det var stas å drømme og planlegge sammen. Vi snakket om de beste festene vi hadde vært på og prøvde å herme etter dem.

Det beste minnet fra dagen er helt klart selve vielsen. Den ble like magisk som vi hadde håpet. Personlig og høytidelig på én gang. Ekstra fint var det at vi begge kjente presten godt, og at Thomas hadde skrevet en tekst som ble lest opp.

En venninne kom med en fantastisk idé til gifteringer, og så fikk vi dem spesiallaget. I Thomas sin ring er det skåret ut en trekant som er festet på min ring, slik at ringene passer sammen.

Vi ville ha et «oslobryllup». Vi ble viet på Bislett. Derfra gikk vi som brudefølge opp til Lovisenberg, hvor vi hadde familiemiddagen i et klassisk, herskapelig gjestehus. Dagen etter hadde vi hagefest på et lite gårdstun på Nordstrand.

Begge kjolene jeg hadde var dansbare og avslappet. Kjolen jeg brukte den første dagen var i silke, med masse små, broderte perler og åpen rygg. Dag to hadde jeg en løs blondekjole, som jeg delvis hadde sydd selv. Krøllene i håret fra dagen før var blitt til avslappede «hippiekrøller».

Siden jeg jobber som grafisk designer, brukte jeg mye tid på å skape et helhetlig uttrykk for både fest og trykksaker. Vi kjørte på med vimpler, pomponger, spraylakkerte vaser og lysestaker. Vi kjøpte flere bøtter med grønne blomster, som vi satte opp i små og store oppsatser. Vi brukte også timevis på å lage en stor piñata full av godis, som skulle erstatte brudevalsen. Vi hadde det imidlertid så gøy på festen at vi glemte den helt bort.

På menyen sto det deilig buffé første dag. Dag to grillet fedrene våre burgere. Vi drakk hjemmebrygget øl. Thomas og noen kompiser hadde brygget åtte sorter øl til bryllupet. Hver sort fikk hvert sitt navn fra høydepunkter fra vår kjærlighetshistorie, eksempelvis «Første date» og «Landslide» (sangen vår).

Flere gode venner sto for musikken begge dagene, både i kirka og på festene. Det betydde mye at venner og familie satte sitt preg på festen.

Mitt beste tips er å finne det formatet dere ønsker på bryllupet og å spørre folk rundt dere om hjelp! Dugnadene dagene før med venner og familie er nesten like stas som selve festen.

Nettadresser jeg besøkte mye i planleggingsfasen, er littledosislove.com, utterlyengaged.com, hipsterbride.tumblr.com og greylikesweddings.com.

Det føles veldig bra å ha en person å dele hjem, liv og fremtid med!

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!