Jenny Skavlan er mer aktuell enn noen gang, med det nye tv-programmet «Fritt Fall» og med boken «Sy om», hvor hun deler sine beste tips til hvordan du kan redesigne gamle plagg og gjøre dem nye.

Selv skal Jenny også på vintagejakt og ta symaskinen fatt når hun skal sette sammen sin perfekte høstgarderobe denne sesongen.

Les også: På ønskelisten til Caroline

Elsker 70-tallet

Hvorfor valgte du 70-tallsstilen som din favoritt i høst?

- Jeg liker snittene, mønstrene og strukturene fra 70-tallet. Vide bukser, tykk cordfløyel, melerte strikkegensere og mønstrete bluser - en perfekt høstlook! Jeg er generelt glad i å reise i tid motemessig, og etter en lang sommer med korte shorts og mye hud, har jeg behov for å dekke meg til litt. Jeg får lyst på chunky ting i ull, og deilige gensere med litt for stor hals og litt for lange ermer. Jeg liker vintageklær, og når jeg har dilla på 70-tallet, er jeg fan av å finne ekte bukser fra 70-tallet. Når jeg ser bikerjakka på catwalken, får jeg lyst til å lete etter den opprinnelige skinnjakka fra 50-tallet på loft og i bruktbutikker. Jeg liker at du ikke må slite ut skinnjakka for å gi den en personlig følelse, for noen har allerede gjort det for deg. Jeg syns det er gøy å finne de unike plaggene og spesielle stoffene og pønske ut hva jeg kan gjøre med dem.

Du er aktuell med din egen sybok, hva slags tips finner man der?

- Det er forskjellige oppskrifter på ulike plagg som alle med tilgang på nål og tråd kan klare. Mye handler om å sy om gamle plagg. Blant annet har jeg med fire klassikere alle har i garderoben sin - en hvit skjorte, en underkjole, et miniskjørt og en olashorts - og forklarer hvordan man enkelt kan bruke dem som lerret for et helt nytt plagg.

Hva skal du kjøpe nytt i denne sesongen?

- I høst har jeg ambisjoner om å unngå en svart eller beige kåpe, så jeg er på jakt etter et svært ullpledd i et kult mønster som jeg skal sy om til en kåpe. I tillegg står en oversize bomberjakke høyt på lista. Og så vil jeg ha materialer som lever litt; fine strukturer og tjukke gullstoffer. Dessuten har jeg brukt sommeren på å varme opp til mønstermania, med masse mønstre på både overdel og underdel. Det begynner jeg å bli klar for nå.

Les også: Dette må du ha i høst

Du er mye eksponert, både på TV-skjermen og i magasiner og aviser. Gjør det at du tenker mer over hva du har på deg?

- Jeg har i grunn alltid tenkt veldig mye over hva jeg har på meg. Jeg var like nervøs for hva jeg skulle ha på meg før klassefesten i 7. klasse, som jeg er foran ELLEs sommerfest nå. Men det har aldri vært for å imponere andre eller for å vise at jeg følger med i tiden, jeg har rett og slett bare alltid vært veldig interessert i stil og tekstiler. Jeg har jo studert design også, og ville gjerne jobbe med mote, så å jobbe med film og TV har egentlig bare vært et fint vindu for å vise fram hva jeg gjør og nå ut til flere.

Skifter du stil ofte?

- Jeg er blitt tryggere på stilen etter hvert som jeg er blitt eldre, men det skifter jo gjerne litt. For tiden går jeg for en preppy, men litt rampete stil. Det må ikke bikke over til å bli helt BI. Da tar jeg det ned med et par Dr Martens på beina. Og så liker jeg at antrekket har litt humor og glimt i øyet, uten at det blir for tullete. Det må hele tiden være balanse.

=

STJEL STILEN: Mønstrete skjoprte fra H&M, kr 350. Cordfløyelsbukser fra Monki, kr 250. Fluffy jakke fra Rodebjer/Weekday, kr 2800. Boots fra Dr. Martens, kr 1299. © Jørgen Gomnæs / produsenten

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!