KIMONOEN: Ahn-Marthes favorittplagg denne våren er kimonoen. - Den kan brukes til alt fra strandliv til fest, sier hun. FOTO: Thomas Qvale

Kimonoen

Kimonoen kommer i ulike varianter denne sesongen. The Row presenterte den gjenkjennelige versjonen fra Det fjerne østen, mens ­Pucci bød på en mer bohemsk 70-tallsvariant.

Her er trendene motejentene Marthe, Anett, Cathrine og Anh-Marthe omfavner denne sesongen.

Anh-Marthe Storheil

Anh-Marthe (29) driver Storheil Agenturer og har etablert klesmerket Iben. Hun eier også klesbutikken Støy i Fredrikstad.

Hvorfor er kimonoen ditt favorittplagg for våren?

- Fordi kimonoen kan brukes til alt fra strandliv til fest. Jeg styler den forskjellig etter anledningen. Den er fin å slenge over en enkel singlet og boyfriend-jeans, kan brukes over en kjole på fest, og er komfortabel over bikinien om sommeren. En mønstrete kimono kan kombineres med ensfargede plagg for å gjøre antrekket mer spennende, men jeg elsker også kimonoene med paljetter som gjør at løse jeans fungerer på fest.

Hva står på vårens ønskeliste?

- I sommer vil jeg investere i en svart silkekimono som kan kombineres til alle mulige plagg, og faktisk brukes som en lett sommerjakke. Til svarte silkebukser kan jeg bruke den som en avslappet dress-antrekk på jobb.

Hva er det beste med våren?

- Det er fantastisk at alt av natur, mennesker og klesskap våkner til live igjen etter en kald og mørk vinter. Alle fargene i motebildet i år er fantastisk inspirerende! I mange år har butikkene sett så kjedelige ut med utvalg i svart, hvitt eller grått. Denne våren kommer det til å florere av masse farger og mønstre i butikkene!

Hva slags stil har du?

- Jeg har en avslappet hverdagsstil, men pynter meg gjerne til fest. Jeg har garantert mest gensere og strikk i klesskapet. I dagliglivet beundrer jeg de menneskene som har sin egen stil fordi personligheten bærer klærne, og ikke fordi de krampaktig har forsøkt å være trendy. Jeg elsker baseplagg som strikk fordi det alltid kan kles opp eller ned, gjerne med tilbehør som smykker, sko og vesker. Det er sikkert derfor jeg har lagt min elsk på kimonoen også. Den er en klassiker.

Hva er ditt beste shoppingtips foran en ny sesong?

- Invester i de gode baseplaggene som kan brukes mye og lenge. Har du hatt lyst på noe i mer enn to uker – kjøp det! Da slipper du å angre på at du lot være.

MIDI-SKJØRTET: Anett går nesten alltid i skjørt, og den blomstrede varianten fra Ganni er en favoritt. FOTO: Thomas Qvale

Midi-skjørtet

Midi-skjørtet markerte seg på catwalken hos blant andre Balenciaga, Paul & Joe og Céline.

Anett Ringstad

Anett (28) driver agenturet Colina Agency, med merker som Ganni og Hofmann.

Hvorfor er midi-skjørtet ditt favorittplagg for våren?

- Jeg er spesielt fan av lengden på disse skjørtene. Det er veldig feminint, men kan styles ulikt. Jeg bruker slike skjørt med både pumps og sneakers, det avhenger av anledningen. Jeg er fan av å style et forholdsvis jentete skjørt med sporty topper. Siden skjørtet er ganske langt, er det fint å balansere med en overdel som er litt kortere, slik at en glipe av magen synes.

Hva slags stil har du?

- Jeg har en god miks av mange stiler og er egentlig litt stilforvirra. Stilen min er feminin med skandinaviske elementer, og har kanskje en fransk og avslappet touch. Det er mest skjørt og kjoler i klesskapet mitt, jeg går nesten alltid i skjørt. Det er så behagelig!

Hva står på vårens ønskeliste?

Jeg ønsker meg delikate gullsmykker fra Sophie Bille Brahe.

Hva er det beste med våren?

Det er uten tvil å endelig kunne ta av seg strømpebuksene og gå uten, å ta seg et glass vin ute og det at alle er så glade.

Hva er ditt beste shoppingtips foran en ny sesong?

Kjøp kvalitet, det trenger overhodet ikke være svindyrt! Komfort er viktig, og jeg vil at kjøpene mine skal vare lenger enn én sesong.

STRIPER: Cathrine elsker lag på lag, og liker uttrykket hun får med et par jeans under skjørt. FOTO: Thomas Qvale

Striper

Striper er en av vårens største trender og preget ­kolleksjonene hos blant andre Chanel, Vaccarello og Altuzarra.

Cathrine Børter

Cathrine (28) jobber som designassistent og produktutvikler for det norske merket Fall Winter Spring Summer.

Hvorfor er striper din favorittrend denne våren?

- Stripete plagg i stiv, nystrøken bomull gir en maskulin tvist som jeg elsker, men plaggene bør helst ha et litt feminint design. Jeg er veldig glad i brytningen mellom det maskuline og det feminine, og synes stiv, nystrøken bomull er veldig rent og delikat til våren.

Hvordan gjør du trenden til din egen?

- Ved å mikse det androgyne med det feminine. Jeg fremhever også stripene ved å tilføre enda et mønster eller et kontrastmateriale, som fløyel. Til antrekket velger jeg pumps eller herresko i slangeskinn og store, iøynefallende ringer.

Hva slags stil har du?

- Stilen min er ganske flamboyant med en moderne vri. Jeg er veldig glad i å pynte meg, og jeg elsker art deco-stilen og tunge materialer som fløyel og skinn. Jeg vil ikke at uttrykket skal se vintage ut, så det må også inneholde moderne elementer. Jeg er kanskje litt stil-splittet.

Hva gleder du deg mest til i vår?

- Jeg gleder meg til å gå i bomullsculotter, topper med bar rygg, A-formede kjoler med herresko til, store, firkantede vintage-briller og selvfølgelig min japanske kimono, som blir flittig brukt hver vår og sommer. Jeg ser også fram til en tur til Paris med bestevennene mine – vi skal gå på utstillinger og ligge langstrakte langs Seinen og spise croissanter.

Hvordan planlegger du kjøpene dine før en ny sesong?

- Jeg tenker først og fremst på hva jeg liker, og hva jeg vet jeg kommer til å bruke. Jeg går alltid for komfort, og kjøper ikke plagg jeg synes er for trange eller ubehagelige. Jeg kjøper noe jeg lett kan style med noe jeg allerede har i garderoben, og styrer unna altfor trendy plagg. Farger og god kvalitet angrer jeg sjelden på.

Buksedressen

Buksedressen var et svært populært plagg på vårens visninger. Blant designerne som viste sine varianter, var Stella McCartney, Chloé og Ralph Lauren.

Marthe Kveli Valeberg

Marthe (35) er innehaver av butikken Magmalou i Oslo, er stylist og makeup­artist og har sitt eget klesmerke, ByMagmalou.

Hvorfor er buksedressen ditt favorittplagg for våren?

- Jeg har en forkjærlighet for hvitt og buksedresser, så denne godbiten i behagelig jersey-stoff med lommer kommer jeg til å bruke masse i vår! Stilen min varierer etter dagsform, men jeg velger oftest ganske enkel og monokrom styling med en enkel hestehale. Jeg bruker heller litt spennende tilbehør eller leppestift for å sprite opp helheten.

Hva står på toppen av ønskelista di?

- Jeg skal være forlover i et bryllup og feire min egen ti års bryllupsdag i juli, så en kjole fra Elie Saab eller Zuhair Murad er definitivt det jeg ønsker meg aller mest!

Hva har du mest av i garderoben?

- Svarte sko og svarte kjoler, men jeg skal gå en lysere tid i møte med duse pasteller, masse hvitt og enkle mønstre. Jeg gleder meg til varmere vær så jeg får brukt de hvite espadrillene mine fra Chanel!

Hva er det beste med våren?

- Blomstene, luktene, gladere mennesker, større smil rundt omkring, og at jeg, som verdens største frysepinn, slipper å konstant hakke tenner. Det er også deilig å tasse rundt i fine sandaler, eller gå barbent.

Hva er ditt beste shoppingtips foran en ny sesong?

- Rydd i skapet ditt, og gi alt gammelt du ikke kommer til å bruke igjen til Fretex eller Fattighuset.

Hva slags type tilbehør liker du best?

- Jeg liker enkle ting, og er verdens beste kone ifølge mannen min, siden jeg ikke ønsker meg svindyre diamanter. Jeg går oftest for mange forskjellige, men enkle, ringer – og fine solbriller!

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!