Bernard Fitzwalter

Det står i stjernene

Heftige romanser eller forfremmelse på jobb i sikte? Sjekk ut ditt årshoroskop for 2017!

I fjor lanserte filmregissør Nina Grünfeld armbåndet Coexista, sammen med gullsmed Rikke Harsheim og smykkedesigner Marianne Tefre.

Smykkene skulle være et symbol på samhold og toleranse, og ble både en snakkis og enfavoritt rundt manges håndledd.

– Ideen til armbåndet kom rundt den tiden da terrorangrepene på Charlie Hebdo og en kosherbutikk i Paris skjedde. Noen uker senere ble kulturhuset Krudtønnen og synagogen i København angrepet. Jeg ville lage noe som kunne fortelle at vi er flere som står sammen om å ta avstand fra handlinger som dette, sier Nina Grünfeld.

Hvilket budskap sender du når du bærer armbåndet?

– Du forteller først og fremst at du tar et standpunkt, og distanserer deg fra islamofobi, antisemittisme og ekstremisme. Armbåndet består av tre tråder bundet sammen, og disse representerer de monoteistiske religionene islam, jødedommen og kristendommen. Tre hjul er trædd inn på trådene, og disse bærer et religiøst symbol; halvmånen, davidstjernen og korset.

– Her er det viktig å understreke at smykkene ikke har en direkte religiøs betydning, men heller sier noe generelt om identitet og tilhørighet.

Hvor stor andel av prisen går til veldedighet?

– Armbåndene har en gjennomsnittspris på kr 499, der minimum 100 av disse går til et veldedig formål.

Hvor kan du kjøpe armbåndene?

– De finnes blant annet på Fredssenteret i Oslo, Hassan & Den Dama, Briskeby Gods, Oscars gate 54 og på Coexista.com.

Hva er planen videre?

– Vi drømmer selvfølgelig om å gå internasjonalt. Akkurat nå jobber vi med en ny kolleksjon som skal være litt enklere i designet, men også billigere og egnet for den litt yngre garde.

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!