Lurer du på hva skjønnhetsproduktene dine inneholder?

Last ned app-en Skin Deep. Der kan du scanne strekkoden på produktene dine og se hvilken score produktet får. App-en har vurdert over 72.000 produkter fra 2.500 forskjellige merker og med 9.000 ingredienser.

Bernard Fitzwalter

Det står i stjernene

Heftige romanser eller forfremmelse på jobb i sikte? Sjekk ut ditt årshoroskop for 2017!

Det er lett å bli forvirret i alle begrepene som brukes innen økologisk og miljøvennlig kosmetikk. Det framstår som en eneste stor jungel av fremmedord, sertifiseringer og ingredienser. Så hva betyr det at et produkt er økologisk?

Først og fremst må produktet inneholde økologisk dyrkede ingredienser, som er fremstilt uten bruk av sprøytemidler, kunstgjødsel og giftige eller ikke-nedbrytbare stoffer. Alle ingrediensene i et økologisk produkt er biologisk nedbrytbare, forurenser ikke og respekterer miljøet. Produktet skal være fritt for kjemikalier og giftstoffer, parabener, parfyme, silikoner, fyllstoffer og mineraloljer, for å nevne noe.

Grønn forvirring

Grønn kosmetikk er et felt hvor det er lett å bli forvirret. Det er viktig å skille mellom økologisk og naturlig, og ord som «eco» og «organisk» kan lett forveksles med økologisk. Når et produkt er merket med «eco», betyr det at produktet er miljøvennlig. Ordet «organisk» forveksles ofte med det engelske ordet organic, som betyr økologisk. På norsk betyr organisk i forbindelse med kosmetikk bare at produktet er nedbrytbart.

Mange produkter markedsføres og merkes som naturlige, men det betyr egentlig bare at produktet inneholder ingredienser fra naturen og stiller ingen krav til dyrkingsmetoder eller andre tilsatte stoffer. Enkelte merker legger til et grønt symbol på pakningen for å få det til å se ut som produktet er sertifisert, noe som får produktet til å framstå «grønnere» enn det faktisk er.

Problemet er at ord som økologisk og naturlig ikke er beskyttet, alle kan kalle produktet sitt økologisk så lenge det inneholder en ingrediens som er økologisk. Det du må se etter, er hvilke sertifiseringer produktet har. Et økologisk sertifisert produkt oppfyller kravene for økologisk produksjon og er produsert etter strenge prosedyrer. Når du bruker sertifiserte økologiske produkter, er du garantert rene produkter uten giftstoffer. Alt fra innhold til forpakning skal være miljøvennlig produsert, bærekraftig og biologisk nedbrytbart. Det stilles også strenge krav til dyretesting; verken ingrediensene eller det ferdige produktet kan være testet på dyr.

- Forvent det beste

- Fordelene ved å bruke en ren økologisk hudpleieserie, er at produktene inneholder ingredienser med større konsentrasjon av pleiestoffer enn tradisjonelle naturlige ingredienser. Dette gjelder vitaminer, antioksidanter, sporstoffer og økologiske elementer som aminosyrer og fettsyrer som hjelper å opprettholde hudens naturlige funksjoner, sier Camilla Schjelderup, daglig leder og innehaver av Gimle Økologiske Parfymeri i Oslo.

Selv om interessen for økologisk kosmetikk øker og det stadig lanseres nye økologiske produkter, er det fortsatt en del misoppfatninger der ute.

- Mange tror at økologisk hudpleie bare er oljer som lukter rart! Du skal forvente det samme av et økologisk produkt som av ett av vanlig merke. Jeg vil ha aktive ingredienser som jobber med huden. Det er enorm forskjell på økologiske serier, still kritiske spørsmål og forvent det beste, sier Schjelderup.

Frykter cocktail-effekt

En viktig grunn for å velge økologiske produkter er å unngå parabener; en gruppe kjemikalier som brukes som konserveringsmidler i store deler av kosmetikken som selges i dag. Parabener står på EUs liste over mulige hormonforstyrrende stoffer, og EUs vitenskapskomité har foreløpig konkludert med at enkelte parabener er trygge å bruke i kosmetikk under strenge grenseverdier. Det mange frykter er den såkalte cocktail-effekten, altså at det er den samlede mengden skadelige stoffer vi daglig spiser og smører oss med som vi ikke vet effekten av på lang sikt.

Birgitte Magnussen er grønn make-upartist og ekspert på naturlige skjønnhetsprodukter. Hun bruker utelukkende økologiske produkter på seg selv og når hun sminker andre.

- Den største feiloppfatningen folk har om økologiske produkter, er at kvaliteten og utvalget er dårlig. I dag finnes det massevis av gode og lekre merker å velge i, forteller Birgitte, som likevel velger å lage flere av ansiktsproduktene sine selv.

- Jeg bruker utelukkende rene, økologiske oljeblandinger til både rens og fukt av huden. Om morgenen vasker jeg ansiktet med vann og påfører min egenproduserte ansiktsolje. Om kvelden renser jeg ansiktet med oliven- eller mandelolje og påfører ansiktsolje.

Årsakene til at hun velger dette, er mange. Du er garantert å unngå sprøytemidler og en lang rekke andre potensielt skadelige stoffer. I tillegg til at det er bedre for både hud og helse, skåner du også natur og miljø, og produktene er heller ikke testet på dyr.

- Produkter med stoffer som parabener, sulfater, parfyme og mineraloljer vil jeg aldri bruke på huden min, sier Magnussen, og opplever at hun har fått en renere og jevnere hud etter at hun gikk over til økologiske produkter. Hun legger til at det også er viktig å unngå giftstoffer ellers i hverdagen, og spise et rent kosthold med mye økologiske grønnsaker.

Elle.no Skjønn og grønn=

GRØNNE PRODUKTER: Rahua Vuluminous sjampo, kr 320. Patyka Huile Absolue Face & Body Serum, kr 375. Rudolph Care Acai ansiktsrens, kr 290. Dr. Bronner's Pure-Castile dusjsåpe, kr 159. Kjær Weis kremrouge i fargen Blossoming, kr 420. © Produsentene

Grønn start

Så om du ønsker en grønnere skjønnhetsrutine, hvor skal du begynne?

- Du bør aller først bytte ut deodorant, parfyme og hudkrem med økologiske alternativer. Også hårstylingsprodukter, som hårspray, ligger høyt oppe på fy-lista. Utover det anbefaler jeg å unngå produkter med mineralsalter som inneholder aluminium, sier Birgitte.

Camilla Schjelderup anbefaler å begynne med produktene som dekker mest hud.

- Hvis du skal velge ett økologisk produkt, ville jeg valgt en bodylotion. Da dekker du ett stort område med ett økologisk og naturlig produkt. Er du gravid, ville jeg uten unntak gått for en økologisk serie. Ofte tenker man at man ikke bruker så mange produkter, men det er viktig å huske på cocktaileffekten. Tell alle produktene du bruker og er i kontakt med i løpet av en dag - jeg lover det er mange, sier Schjelderup.

Anerkjente sertifiseringer

EcoCert: Produktene skal inneholde minimum 95 prosent naturlige ingredienser, inkludert vann og mineraler, og minimum 10 prosent økologiske ingredienser. Dette er en av de mest anerkjente merkingene for økologiske produkter.

USDA: Amerikansk sertifisering som krever 95 prosent økologiske ingredienser som skal være bærekraftig og øko-vennlig dyrket. De resterende fem prosentene må være ingredienser som ikke kan fås i økologisk form, som vann og salt. Kan ikke inneholde ingredienser fra sjeldne planter og trær.

BDIH: Tysk sertifisering som krever at produktet må inneholde 95 prosent økologisk dyrkede råvarer som urteekstrakter, planteoljer, voks og andre ingredienser fra planter, og råmaterialene må være fair trade. Sluttproduktet og ingrediensene kan ikke være testet på dyr.

Soil Association: Produktene må inneholde minimum 95 prosent økologiske ingredienser. Ingredienser fra truede planter eller trær godkjennes ikke. De resterende fem prosentene kan kun være fra en begrenset liste syntetiske kjemikalier som ikke har negativ innvirkning på helse eller miljø.

Ø-merket: Norsk sertifisering som brukes på økologiske matvarer og kosmetikk som er produsert på en bærekraftig måte. Minst 95 prosent av ingrediensene må være økologiske.

Cosmos: EUs egen standard med retningslinjer satt sammen av flere anerkjente sertifiseringsorganer. For å merkes med Cosmos Organic, må minst 95 prosent av produktets ingredienser og 20 prosent av hele produktet være økologisk. De øvrige ingrediensene kan ikke være skadelige for miljø og helse.

Svanen: Nordisk miljømerke som i kosmetikk stiller krav til allergifremkallende og hormonforstyrrende stoffer, parfyme, fargestoffer, nedbrytning i naturen og en rekke kjemikalier. Parabener og tilsatte miljøgifter er forbudt i svanemerkede produkter.

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!