Hun spiser med kameraet, og er ikke mett før hun har fått minst 20 likes og sju hjerteøynekattesmileys.

Bernard Fitzwalter

Det står i stjernene

Heftige romanser eller forfremmelse på jobb i sikte? Sjekk ut ditt årshoroskop for 2017!

TAGGEREN

Mange syns nok at taggerne som tar for seg T-baner og bygårder med sprayboksene sine, er irriterende og visuelt forsøplende. Men på plagsomhetsskalaen må de faktisk likevel stå tilbake for denne arten, som ikke nøler med å tagge ned Instagram-feeden din, om du slipper dem inn. Vi snakker selvfølgelig om Hashtaggeren. Glem hashtag-funksjonens opprinnelige idé, der man skal kunne trykke på et ord og få opp andre bilder i samme kategori. #Her #skal #alt #hashtagges #samme #hvor #meningsløst #og #det #er. #instapic #instadaily #instablablablaholdkjeft.

INSTAFOODIEN

Matbilder er blitt en så integrert del av livet på Instagram at man nesten kan lure på hvorfor man i det hele tatt gadd å spise fin mat før i tida, når man ikke kunne ta bilde av den. Spol tilbake ti år i tid, og se for deg at du er ute med venninnene dine og bestiller en heftig sushilunsj. Idet maten kommer på bordet, tar alle fram hvert sitt fotoapparat, klikker i vei, for så å sende filmen til fremkalling og noen dager senere sende ut bilder av måltidet i posten til venner og bekjente, så de kan se hva du har spist. Høres det absurd ut? Like rart er det jo egentlig, dette behovet vi har for å legge ut bilder av det vi spiser på Instagram. Likevel er det jo fristende å skryte litte granne - når man sitter der og har fått servert/laget noe råflott. Men Instafoodien tar det hele hakket lenger. Her går det i mat og drikke i et hakkandes kjør, fra morgen til kveld. En helaften på restaurant uten å sirlig fotodokumentere alle retter, drinker og etiketter på dyre vinflasker er bortkastet. Hun spiser med kameraet, og er ikke mett før hun har fått minst 20 likes og sju hjerteøynekattesmileys.

INSTAFOODIE? Av en eller annen grunn klarer få å motstå fristelsen til å legge ut et bilde på Instagram, dersom de får servert noe lekkert på tallerkenen. Eller i koppen. Eller i juiceglasset.

INSTAFOODIE? Av en eller annen grunn klarer få å motstå fristelsen til å legge ut et bilde på Instagram, dersom de får servert noe lekkert på tallerkenen. Eller i koppen. Eller i juiceglasset. © Getty Images

Jasså, så du har trent i dag? Frøken Bedre Enn Deg klokket inn halvannen mil på tredemølla før 07.00.

FRØKEN BEDRE ENN DEG

Frøken Bedre Enn Deg har hele livet visst at hun er, nettopp, bedre enn deg, og med Instagram har hun endelig fått en plattform der hun kan legge ut bildebevis på akkurat det dagen lang. Hjemmebakt lavkarbobrød. Leveranse på døra av organisk frukt. Nypresset juice av deilig ingefær, løvetannblader og hvetegress. Jasså, så du har trent i dag? Frøken Bedre Enn Deg klokket inn halvannen mil på tredemølla før 07.00. Har du satt på sønnen din et par kaninører og en hvit pologenser til karneval i barnehagen? Frøken Bedre Enn Deg har heklet et intrikat dinosaurkostyme til sin lille prins. Av organisk bomull. Som hun har tvunnet selv. Med tærne.

FASHION-INSTAEN

For at det ikke skal være noen tvil for omverdenen hvilken Alexander Wang-veske hun valgte i dag, poster Fashion-instaen trofast dagens outfit. Hun forelsker seg jevnlig i nye it-plagg og tilbehør - som resulterer i begeistrede oppdateringer «ELSK på [sett inn Isabel Marant-sko, Iro-jakke eller Céline-veske her]». Noen ganger tar hun også bilde av en cupcake hun har fått servert på en PR-tilstelning hun har vært på med alle de andre fashion-instaene, som hun for øvrig gjerne dyrker et lidenskapelig «frenemy»-forhold til. Skulende blikk og spydige bemerkninger i den vanlige verden, men VELDIG gode venner på Instagram - noe som uttrykkes med haugevis med hjerteikoner og kyssesmileys og ikke minst komplimenter i superlativsform. For i Fashion-instaens verden er aldri noen bare vakker eller fin - alle skjønninger og fininger er vakrest og finest. Ja, alle. I hvert fall på Instagram.

PUR GLEDE: Livets skyggesider får sjelden plass på instagram. Her er det spennende reiser, hverdagsmagi, venninnekos, imponerende treningsøkter og topp stemning døgnet rundt.

PUR GLEDE: Livets skyggesider får sjelden plass på instagram. Her er det spennende reiser, hverdagsmagi, venninnekos, imponerende treningsøkter og topp stemning døgnet rundt. © Getty Images.

Snø i trærne? Knips. Kaffe til frokost? Knips. Barn med syltetøy rundt munnen? Knips, knips, knips, knips, knips.

Elen Kristvik

Å elske kroppen sin

EMOSJONELLE: Forholdet til kroppen din er det lengste du vil ha dette livet. Så hvorfor er det så vanskelig å la det preges av kjærlighet, i stedet for hat?

INSTASPAMMEREN

Hvorfor legge ut ett bilde, når du kan legge ut 20? På. En. Gang. Instaspammeren er en ivrig hverdagsfotograf, som ikke har skjønt betydningen av insta (= med en gang). Vedkommende knipser i vei dagen lang, for så å legge ut en herlig bukett når hun har tid til overs utpå kveldingen. Eller neste uke en gang. Intet hverdagsøyeblikk er for lite, intet for stort, for å teppebombe feeden din til du får senebetennelse i tommelen av all skrollingen nedover for å unnslippe Instaspammerens vrede. Snø i trærne? Knips. Kaffe til frokost? Knips. Barn med syltetøy rundt munnen? Knips, knips, knips, knips, knips.

POSØREN

Posøren er enten skikkelig trøtt i trynet eller skikkelig sliten eller skikkelig stygg på håret eller skikkelig bakfull eller har noe skikkelig rart på seg/på hodet/i trynet. Det må hun så klart ta bilde av og dele med alle sine instavenner! Så klart er hun perfekt sminket og ser duggfrisk som fy ut, og så klart kommenterer alle vennene hennes hvor syyyyykt vakker/pen/søt/nydelig hun er (Fashionistaen sier til og med at hun er den vakreste skjønningen!). TIL OG MED NÅR HUN ER KJEMPESLITEN, HALLO! Ikke la deg lure - sannsynligvis har hun sovet 8 timer, sparklet ansiktet, krøllet håret og krysset fingrene for akkurat de kommentarene. Hun repliserer gjerne med nååååå, dere er jo verdens søteste da, og understreker nok en gang hvor kjip hun ser ut på det bildet stakkars.

SPAM: Noen har ikke helt skjønt

SPAM: Noen har ikke helt skjønt "insta"-delen av Instagram-begrepet, og pøser på med 10-12 bilder når ånden kommer over dem. Til irritasjon for mange. © Getty Images

Sitatmaskinen har gjenfunnet en vanvittig livsgnist på yogaferie i Goa, og ser ultrapositivt på livet, godt hjulpet på vei av diverse hverdagsmotto og visdomsord.

INSTAGRAM

  • Bildedeling- og sosialt nettverkstjeneste for mobiltelefon, som ble lansert i oktober 2010.
  • Konseptet er at man deler et bilde, som man kan manipulere med forskjellige filtre, med en kort tekst til.
  • Har over 90 millioner trofaste brukere.
  • Ble kjøpt opp av Facebook for 1 milliard dollar i fjor.

SITATMASKINEN

Carpe Diem! You only live once! Keep calm and rock on! Follow that dream! Sitatmaskinen har gjenfunnet en vanvittig livsgnist på yogaferie i Goa, og ser ultrapositivt på livet, godt hjulpet på vei av diverse hverdagsmotto og visdomsord. Uten et snev av ironi legger hun ut de mest svulstige sammensetninger av ord det er mulig å oppdrive, gjerne i form av bilder hun har funnet på verdensveven med løkkeskrift mot en solnedgang i pastelltoner, og/eller et dyr, eller en gammel, vis mann. Hun håper at bidragene kan gi sine følgere en smittende følelse av positivitet og livsglede, og det slår henne ikke et øyeblikk at halvparten heller rammes av brekningsfornemmelser og mordtanker. For husk, smil til verden, så smiler verden til deg!

SNIKEREN

Snikeren kamuflerer hva hun egentlig tar bilde av, ved å ta bilde av noe annet. Hun later kanskje som om hun tar bilde av kjæresten, en kopp te eller en venninne på besøk, men egentlig er det de nye Eames-stolene, designlampa, sofaen fra Bolia eller det lille stillebenet på TV-benken hun har satt sammen, som hun gjerne vil vise fram. Og tror du ikke hun lykkes også? For inn fra sidelinja kommer Fashion-instaen og slenger inn en ELSK på den nye lampa, mens Frøken Bedre Enn Deg kommenterer at hun har bestilt den Eames-stolen i gult, og Posøren sukker at hun skulle ønske hun hadde en like fin sofa. Og så har du det gående.

Les alt om:

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!