Bernard Fitzwalter

Det står i stjernene

Heftige romanser eller forfremmelse på jobb i sikte? Sjekk ut ditt årshoroskop for 2017!

Eline Lund Fjæren (19)

Ga nylig ut Ung jente, voksen mann på Oktober Forlag. Som tittelen indikerer, handler den om et forhold mellom en ung jente og en voksen mann, og kapitlene veksler mellom hans og hennes synsvinkel. Den handler om språk og taushet og hvor vanskelig det er å være nær andre, uavhengig av alder. (1)

Boka du skulle ønske du hadde skrevet? Dette burde skrives i nåtid av den danske forfatteren Helle Helle. Hun er det nærmeste jeg kommer et litterært forbilde. Hun klarer å skrive intenst og bra om trang og liten tematikk. (2)

En bok du aldri glemmer? Plutselig høre noen åpne en dør av Trude Marstein. Den er så vond og god, og i det siste har jeg tenkt på den hver dag. (3)

En bok som får deg til å gråte? Og været skiftet og det ble sommer og så videre av norsk-chilenske Pedro Carmona-Alvarez. (4)

Boka du gir i gave? Kunsten å være kvinne av britiske Caitlin Moran. Morsomt, lettvint og smart om feminisme. (5)

Boka du leser nå? Gjestene av Merethe Lindstrøm. Vi har begge tilhørighet til Aurskog-Høland og Bergen, og det er fint å lese henne. (6)

Elle.no Leselyst=

Eline Lund Fjæren (19) sine favoritter. © Produsentene

Heidi Furre (26)

Ga nylig ut Parissyndromet på Flamme Forlag. Boka handler om å flytte til Paris og finne ut at det er en helt vanlig by. Den handler om drømmer, vennskap, skuffelse og om å lete etter «hjemme», og passer for alle som er unge eller som husker hvordan det var å være det. Sannsynligheten er stor for at du kjenner deg igjen i hovedpersonen! (7)

En bok du ikke klarte å legge fra deg? Hunger Games-bøkene til Suzanne Collins. Jeg begynte å drømme om dem i periodene jeg leste dem. (8)

En bok som får deg til å le? De rare scenene i Ingen hører til her mer enn du av Miranda July. (9)

En bok som får deg til å gråte? Just Kids av Patti Smith. Leste den på stranda i fjor sommer mens tårene trillet bak solbrillene. (10)

Boka alle MÅ lese? The Virgin Suicides av Jeffrey Eugenides. Mørk stemning og nydelige bildebeskrivelser. (11)

Boka du gir i gave?På vegne av venner av Kristopher Schau. Fin og dyster presang. (12)

Boka du skal begynne på etterpå? Gleder meg til å starte på Liten av Nils-Øivind Haagensen. (13)

Elle.no Leselyst=

Heidi Furre (26) sine favoritter. © Produsentene

Elen Kristvik

Å elske kroppen sin

EMOSJONELLE: Forholdet til kroppen din er det lengste du vil ha dette livet. Så hvorfor er det så vanskelig å la det preges av kjærlighet, i stedet for hat?

Frøydis Sollid Simonsen (27)

Ga nylig ut Hver morgen kryper jeg opp av havet på Gyldendal Forlag. Vi møter en jente som studerer biologi, og som ser verden, livet og hverdagen gjennom vitenskapelige briller. Hun sammenligner og sidestiller evolusjonslære, astrofysikk og fakta om bakterier med hvordan hun føler seg, og ikke minst med hvordan det går i forholdet hun går inn i i begynnelsen av boka - noe som ikke går så veldig bra. (14)

En bok du skulle ønske du hadde skrevet? Sommerboken av Tove Jansson. Den er sår, morsom og bare så innmari fin. (15)

En bok du ikke klarte å legge fra deg? Drømmer androider om elektriske sauer? av amerikanske Philip K. Dick. Jeg leste den ut på halvannen dag. Veldig spennende, og ganske annerledes enn filmen Blade Runner, som er basert på den. (16)

En bok du har fått anbefalt? Mästaren Ma av svensk-finske Willy Kyrklund. Jeg fikk den i gave for litt siden og gleder meg veldig til å lese den. (17)

En bok alle MÅ lese? Jeg tror ikke det finnes en bok som passer for alle, men Artenes opprinnelse av Charles Darwin er kanskje et sted å begynne? (18)

En bok som overrasket deg? Kjærlighetskuren & Brevvekslinger av Ovid. De gamle romerne kunne være ganske saftige i språket. (19)

Boka du tar med på ferie? Forrige ferie tok jeg blant annet med The Complete Cosmicomics av italienske Italo Calvino. Absurd og morsom. (20)

Boka du gir i gave? Palestine av malteseren Joe Sacco. En dokumentarisk tegneserie om Palestina. (21)

Elle.no Leselyst=

Frøydis Sollid Simonsen (27) sine favoritter. © Produsentene

Roskva Koritzinsky (24)

Novellesamlingen Her inne et sted kom ut tidligere i høst på Aschehoug Forlag. I boka møter du tolv personer som alle er mer redde for livet enn døden. De lengter etter noe stort og voldsomt som kan røske tak i livene deres, slik at de skal slippe å måtte ta ansvar for seg selv og menneskene rundt seg. Den tar for seg hva som skjer når vi får fullstendig frihet og rom for å gjøre som vi vil. (22)

En bok du skulle ønske du hadde skrevet? Franz Kafkas noveller, særlig Forvandlingen og En sultekunstner. Han er en mester i å skape gode, tydelige bilder for å belyse komplekse temaer. (23)

En bok som får deg til å le? Franske Michel Houellebecqs Plattform. Hovedkarakteren er en bitter, utilpass fyr som blir overbevist om at redningen fra både Vestens og hans egen personlige undergang, er sexturisme. Leses i mine øyne best med en dose ironisk distanse. (24)

En bok du ikke klarte å legge fra deg? Glassklokken av Sylvia Plath. En enestående beskrivelse av å være ung og nummen, uten evne til å engasjere seg i noe annet enn seg selv. (25)

Boka du gir i gave? De utydelige av Stein Mehren. Da jeg først leste denne romanen, ble jeg slått i bakken over hvor skarpt Mehrens blikk er. En norsk forfatter å være stolt av! (26)

Boka du leser nå? De beste blant oss av Helene Uri. Ganske morsomt og passe frekt om maktkamper og utveksling av kroppsvæsker blant de ansatte ved Universitetet i Oslo. (27)

Elle.no Leselyst=

Roskva Koritzinsky (24) sine favoritter. © Produsentene

Agate Øksendal Kaupang (20)

Å holde pusten kom nylig ut på Gyldendal Forlag. Agate skriver om en seksten år gammel jente som får besøk fra barnevernet, har en kjæreste som ligner på en firfisle og venner som lever i en annen virkelighet. Det handler om å ha en mor som er syk, en far i Kristiansand og en lillesøster som ikke vil på skolen. Om å være barn og om å holde på å bli voksen - og å holde ut, holde fast og holde sine nærmeste samlet. (28)

Boka du skulle ønske du hadde skrevet? Kafka på stranden, eller egentlig hvilken som helst av Haruki Murakamis bøker. Jeg synes han skaper fantastiske univers. (29)

En bok du aldri glemmer? Den hemmelige hagen av engelsk-amerikanske Frances Hodgson Burnett. Vakkert om barndom, vennskap og naturen. (30)

En bok som får deg til å le? Charlie og sjokoladefabrikken av Roald Dahl. Mamma leste den på sengen for meg da jeg var liten, og jeg husker at jeg var støl i magen hver dag av latter. (31)

En bok som får deg til å gråte? Ikke forlat meg av Stig Sæterbakken. Hjerteskjærende om ung sorg. (32)

En bok du ikke klarte å legge fra deg? Og dermed var det ingen (Ti små negerbarn) av Agatha Christie. Spennende kvalitetskrim. (33)

Elle.no Leselyst=

Agate Øksendal Kaupang (20) sine favoritter. © Produsentene

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!