Bernard Fitzwalter

Det står i stjernene

Heftige romanser eller forfremmelse på jobb i sikte? Sjekk ut ditt årshoroskop for 2017!

Rom, reggae og rastafari er tre ord mange forbinder med Jamaica. Den Karibiske paradisøya er et blandet feriemekka som henvender seg til både backpackere, nygifte amerikanere og folk som liker musikken. Landets dramatiske historie stikker ikke dypere enn suset fra de store palmetrærne, og livsinnstillingen er verdt å tygge på og ta med seg biter av hjem. For hvem vil vel ikke smake på et land som har fått tredjeplass på CNNs liste over verdens kuleste land - av 50 nominerte?

BO

# Gee Jam - I came. I saw. You conquered me, skrev Grace Jones etter sitt besøk på det hippe hotellet Gee Jam. Vanity Fair skrev: «Coolest place in Jamaica, if not on Earth». Her har de 14 sengeplasser og et musikkstudio som tiltrekker verdens kuleste musikknavn, inkludert de lettere modne og lokale, men svært etterspurte Jolly Boys, som har laget en versjon av Amy Winehouses Rehab. Priser fra 5.000 kroner per natt i dobbeltrom. geejam.com

# Du har Dolce & Gabbanas parfyme The One, Airforce One og ... Cottage One. Sistnevnte finner du på legendariske Half Moon Resort - hvor Jackie Kennedy bodde på 60-tallet, og hvor alt er dempet nostalgiluksus. Ikke bli overrasket hvis du støter på David Bowie og Iman i frokostrestauranten. Og husk å prøve vekking - bare en dag. Den foregår nemlig slik: «God morgen, Ms Poulsen. Vi vil bare forsikre oss om at du er oppe, for himmelen er blå og temperaturen ligger på 28 grader. Vi håper dagen deres blir enestående.» Priser fra 1.000 kroner per natt i dobbeltrom. halfmoon.com

# Det var i sitt mangeårige faste vintervakuum i Jamaica den britiske forfatteren Ian Fleming skapte agent 007. I dag er huset hans bygd om til The Golden Eye Resort - et über-eksklusivt gjemmested med bare noen få private overnattingsmuligheter og en sterk tiltrekningskraft på celebriteter som vil feriere på Bond-maner. Priser fra 4.500 kroner per natt i dobbeltrom. islandoutpost.com

IKKE GÅ GLIPP AV:

# Port Antonio. Byen er rå, vakker og fri for turister. Her er det bare ren rom, reggae og rastastemning, og så er det helt gratis å prøve å lure jamaicanerne til å multitaske. De gjør helst bare én ting om gangen. Og ser gladere ut enn de fleste.

# Elverafting i sakte film på tykke bambusrør nedover enten The Great River eller Rio Grande, med svarte papegøyer (og lit mygg) flygende rundt ørene - forbi mangoer, brødfrukter, bambus og daskende lianer. En retro-levning fra den flamboyante playboyen og skuespilleren Errol Flynn som bodde på Jamaica på 50-tallet og skulle underholde de celebre vennene sine.

Helt OK utsikt fra solsengene på Geejam Hotel, som ligger i San San, rett utenfor Port Antonio. © Foto: Getty Images

Byen Port Antonio ligger øst på øya og har et yrende folkeliv nesten fritt for turister. © Foto: Getty Images

SPISE

# Sugar Mill i Montego Bay byr på legendarisk førsteklasses gourmetmat servert av et vennlig personale, som gir deg følelsen av at dere er gamle venner. Be om et bord utendørs.

# Prøv hjemmelaget mat på bekvemt vis. Sjekker du inn på Goblin Hills (Port Antonio), får du ikke luksus, men den villeste utsikten og en hushjelp som også lager hjemmelagd jamaicansk mat - alt etter hva du har lyst på. (Goblinhillsvillas.com)

# På Scottish Jerk Station serveres lokal mat. Her får du en bit av fortiden, siden «jerk food» stammer fra slavetiden, hvor svinekjøtt, kylling og fisk ble stekt i timevis på glødende pimentotre krydret med blader og bær fra samme tre. Det gjennomstekte og sterkt krydrede kjøttet smaker nydelig sammen med maismelbrød og store slurker av det lokale Red Stripe-ølet.

# The Bush Bar på Geejam er bitte lite, men hypet. God mat og drikke, men det er vanskelig å komme inn med mindre du bor på Geejam.

BADE

# Doctor's Cave Beach - glassklart isblått vann og en vakker, hvit sandstrand. Vannet hadde tidligere ord på seg for å ha en helbredende effekt - derav navnet.

# Sunset og Sunrise Beach på Half Moon er de to private strendene som hører til luksushotellet. Her er du sikret privatliv, men alltid med mulighet for å bestille litt room service - på stranden.

# James Bond Beach. Jamaica er full av spor fra James Bond-filmene, det er til og med en Ian Fleming-flyplass på vei.

# San San Beach er en lagune så vakker at det gjør vondt i øynene. Her svømmer du blant rokker og fargerike akvariefisk, og med litt flaks kan du finne konkylier.

DRIKKE

# Ting er navnet på den jamaicanske nasjonaldrikken. Den består av frisk grapefruktjuice tilsatt kullsyre - og er derfor brusaktig.

# Rompunsj er farlig på disse kanter, da jamaicanerne er verdensmestere i å blande forskjellige romstyrker med sødmefull appelsin og ananas. De fleste barer og hoteller har en signaturpunsj med rom. Ikke gå glipp av den!

# Uansett hvor åttitalls det er å drikke Piña colada, lager de verdens beste i baren på Half Moon: kremet, kokosmyk og farlig vanedannende.

1. Slapp av i chill out-baren på Long Bay Beach ved Port Antonio. 2. Montego Bay inviterer til late dager i sola. © Foto: Getty Images

Elen Kristvik

Å elske kroppen sin

EMOSJONELLE: Forholdet til kroppen din er det lengste du vil ha dette livet. Så hvorfor er det så vanskelig å la det preges av kjærlighet, i stedet for hat?

HUSK

# Solfaktor, solfaktor, mer solfaktor, myggspray og et par badesko, for du er i sjøpinnsvin-land.

# Et besøk hos fortidens både kald- og varmblodige skjønnhet, engelske Annie Palmer. Hun regjerte på plantasjen Rose Hall Great House fra 1820, var kjent for sin appetitt på elskere og var mistenkt for å ha drept sine tre ektemenn. Hun går fremdeles igjen på Rose Hall, og om natten kan man (nesten) høre de svarte hestene hennes vrinske.

# Å bestille time hos Fern Tree-spaets kloke kone Stella Grey, som visstnok kan se deg dypt inn i øynene, avlese auraen din og kanalisere energien akkurat dit hvor den trengs.

DET FØRSTE DU GJØR

# Sitt på verandaen. Lukk øynene og nyt luften, som holder en temperatur godt og vel på 20-tallet. Havvannet gjør det samme, og en magisk blanding av palmesus, bølgeskvulp og en søt tropisk duft vil sette de fleste på flyttetanker.

DET SISTE DU GJØR

- Ikke lei bil. Veiene er dårlige, og det er relativt billig med taxi eller å leie sjåfør for en dag eller to.

- Unngå turistfeller som hjertet av Montego Bay, Negril og Ocho Rios.

VERDT Å VITE

# Da Columbus kom i 1494, var Jamaica bebodd av indianere. Senere erobret britene øya, som ble et plantasjesamfunn (elsket av sjørøvere) med slavebasert sukkerproduksjon. Slaveriet ble opphevet i 1833, og i 1962 ble Jamaica et uavhengig land. Jamaica er på CNNs topp tre-liste over verdens beste destinasjoner.

# Dra til Jamaica i lavsesongen fra mai til oktober. Lufthansa flyr direkte fra Frankfurt, og British Airways fra Gatwick. ELLE kombinerte Jamaica med en USA-tur og fløy fra Miami, med en tur-retur-billett som kostet ca. 1.200 kroner. Planlegg turen hjemmefra, for selv om øya med sine 10.991 km² er overkommelig, er veiene ofte dårlige.

1. Jamaica er mer enn langstrakte strender. På fottur i fjellområdet Blue Mountains kan du oppleve en annen side av den frodige øya. 2. På Half Moon Resort i Montego Bay kan du føle det historiske suset og nyte lyden av bølgene. 3. I gatene i Port Antonio skjer det alltid noe. © Foto: Getty Images

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!