Bernard Fitzwalter

Det står i stjernene

Heftige romanser eller forfremmelse på jobb i sikte? Sjekk ut ditt årshoroskop for 2017!

Duftlysene brenner, treningsstudioet lukter interiørbutikk, og på en tavle står dagens visdomsord - «Hver dag teller» - skrevet med tusj.

Denne fredags formiddagen går Manhattan - som vanlig - på steroider. Zen-stemningen kombineres med en kø som den du er vant til å se foran nattklubber, bare at literstore vannflasker og harde plastsko deles ut mens stressa instruktører krysser av navn på en full gjesteliste.

I garderoben er jeg omgitt av kvinner med blendende diamantringer, bandanas og magetopper. Alderen er noe diffus. Designervesker låses inn i skap med kodelås, og bak en gjeng med perfekte rumper - utsmykket med treningsstudioets logo som viser at man er en «sjelspinner» - skynder jeg meg opp trappen og inn i det klubblignende lokalet.

Musikken er så høy og lokalet så mørkt at jeg må be om hjelp. En av de stressede i kassen viser meg til sykkel 34, som i de neste 45 minuttene skal være en del av meg. Sete og styre stilles inn, og skoene spennes fast i pedalene. Det er mørkt, umulig å høre hva noen sier, og det føles som jeg er på vei opp den første bratte bakken i en magekilende berg-og-dal-bane.

Soul Cycle startet i en potetlåve i Hamptons, ferieparadiset for New Yorks formuende og fremgangsrike, via Manhattans luksuriøse Upper East Side i 2005. Konseptet lokker mennesker som både vil foreta en indre reise og brenne en haug med kalorier. 500 til 700 kalorier på 45 minutter loves det, men jeg får snart høre at en klient brente av hele 1100 kalorier på én treningstime.

Kjendisenes favoritt

Under en middag sammen med folk i motebransjen nevner jeg at jeg skal teste ut denne treningsformen, og vennene mine sverger på effekten. Alle synes å ha gjennomgått en dramatisk kroppsforvandling ved hjelp av sjelespinningen. Åsa Larsson, PR-sjef hos Marc Jacobs, advarer til og med om at det er avhengighetsskapende, og at flere av vennene hennes er hekta.

Soul Cycle er USAs mest trendy treningsform akkurat nå. Atskillige kjendiser snakker seg varme om det, deriblant Lady Gaga, som tok med seg to sykler på verdensturneen, og TV-serien Girls' Lena Dunham, som i et intervju med Vanity Fair nylig fortalte at det er den eneste treningsformen hun noen gang har likt.

Selv er jeg en hengiven løper, som er ute fem dager i uka og har sju maraton bak meg. Min entusiasme for aerobics og koordinerte bevegelser er ikke like stor. Spinning har jeg bare prøvd én eneste gang, og jeg likte det så dårlig at jeg aldri gikk tilbake.

Etter noen minutter i det mørke rommet setter berg-og-dal-banen i gang. Marvin - instruktør, predikant og DJ - forklarer at vi kommer til å kjenne på mange følelser. Gode og dårlige. Så begynner vi å tråkke. I begynnelsen er jeg kritisk til konseptet sjelepleie på sykkel. Marvin oppmuntrer oss til å legge problemene våre bak oss: «Gå inn i dere selv, de dere virkelig er.»

Svetten renner, og jo mer jeg tråkker, dess mer overbevist blir jeg av Marvins visdomsord. På syklene rundt meg hører jeg skrik og hurrarop - Marvin oppfordrer til å dra nytte av hverandres energi, og til min forundring føles det stort å være del av noe som best kan beskrives som en massepsykose.

Rihanna, David Guetta og Nine Inch Nails heier sammen med Marvin, som får oss til å gi mer og mer. Og mer. Manualer fremover, rumpa i været - gjenta.

Siden føttene sitter fast i plastskoene på pedalene, er det først ubehagelig å gjøre for store bevegelser stående, men jeg følger Marvins trygge instrukser, selv om jeg er litt redd for å ramle av. Foran oss er det gigantiske speil, men etter som det er mørkt, føles det nesten som å trene med lukkede øyne.

Victorias Secret Angels Lindsay Ellingson, Arlenis Sosa, Doutzen Kroes, Behati Prinsloo and Erin Heatherton arrive at Victorias Secret Supermodel Cycle Ride to Benefit Cancer Research in New York City on July 11, 2012. UPI/John Angelillo . Photo: JANG ANGELILLO/UPI Code: 4056/NYP20120711105 COPYRIGHT STELLA PICTURES=

SOULCYCLE: Både skuespillere, popstjerner og modeller sverger til SoulCycle for å holde seg i form. © Stella Pictures

Lange ventelister

Gabby Etrog Cohen, som har jobbet med Soul Cycle i tre år, sier at hun løser alle sine problemer på sykkelen, fra kreative prosjekter til det å koordinere barnepass for datteren. Akkurat som alle andre jeg snakker med, sier hun at hun er i bedre form enn noensinne. I garderoben trenger jeg ikke engang å spørre om Soul Cycle forandrer liv - det er nok å tyvlytte i noen minutter.

- Vi har mange klienter som sier at de har sluttet å gå til psykolog, fordi det ikke trengs mer, forteller Gabby Etrog Cohen stolt.

Livsrådene som gis handler fremfor alt om å være nærværende og gjøre sitt beste, ikke helt ulikt rådene i selvhjelpsbøker. Det som er annerledes, er at hjernen klarnes under treningen, og at rådene er lettere å ta til seg i svett, utmattet tilstand når den ironiske motstanden er brutt ned.

En spinningtime koster 34 dollar, og ventelisten er lang. Før min time sitter flere frustrerte kvinner utenfor og venter, i håp om at noen skal melde avbud på én av de 60 syklene.

Soul Cycle har fire studioer på Manhattan, to i Hamptons og to i Los Angeles, men populariteten har gjort at de kommer til å åpne i flere amerikanske byer neste år, og også teste markedet i Europa, med oppstart i London.

Inspireres i Norge

Soul Cycle er en egen kjede med spinningstudioer, så vi vil ikke få en time med akkurat det navnet i Norge før kjeden eventuelt etablerer seg her. Men tankesettet bak konseptet inspirerer også på våre breddegrader.

- Vi følger nøye med på utviklingen av treningstrender og ønsker hele tiden å tilby det siste innen trening. Body & Mind-trening blir stadig mer populært, og dette er helt klart en form for trening vi vil se mer av også her hjemme, sier Jannike Pedersen, kompetanseansvarlig i Elixia.

- Da er det ikke bare snakk om yoga og pilates, slik vi allerede er kjent med, men også timer som for eksempel spinning. Den mentale delen av treningen får større betydning og er nøkkelen for varig livsstilsendring. Kanskje vil flere oppleve at dersom vi byr på oss selv, som i en Soul Cycle-time, blir det hele faktisk veldig gøy!

Treningstrenden rir på den store helsetrenden, men Gabby Etrog Cohen mener også at Soul Cycles tydelige festelementer - ifølge henne noe nytt i treningsverdenen - appellerer.

- Det er som å gå på klubb uten å drikke, sier hun.

Etter 45 minutter føler jeg meg fri. Selv om jeg ikke kan huske noen av livsrådene etterpå, er hodet renset. Marvins fysiske instrukser viser seg også å være imponerende effektive: Jeg var støl i tre dager etterpå, en stølhet av verste sort. Soul Cycle har åpnet øynene mine for gruppetrening.

Effektivt, moro - og takket være det mørke rommet, kan man gå helt inn i seg selv og slippe å sammenligne seg med andre.

Sjekk ut Soul-cycle.com for mer info hvis du skal til New York og vil teste.

Elen Kristvik

Å elske kroppen sin

EMOSJONELLE: Forholdet til kroppen din er det lengste du vil ha dette livet. Så hvorfor er det så vanskelig å la det preges av kjærlighet, i stedet for hat?

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!