Bernard Fitzwalter

Det står i stjernene

Heftige romanser eller forfremmelse på jobb i sikte? Sjekk ut ditt årshoroskop for 2017!

Mange ble overrasket da nyheten om hvem som er H&Ms nye gjestedesigner brøt ut.

Maison Martin Margiela er motehuset som ikke engang har merkelapper på plaggene sine, og nå skal designerne samarbeide med en av de største kommersielle aktørene i verden.

En annen sak er hvordan Margielas skulpurelle plagg, nytenkende snitt og kunstneriske tilnærming til mote lar seg transformere til budsjettmotegiganten H&M.

Åpner for tilgjengelighet

ELLEs motejournalist Hanne Danielsen er blant dem som fryder seg over det nye samarbeidet.

- Dette er like overraskende, som det er spennende. Da ryktene begynte å gå om samarbeidet på mandag, trodde jeg knapt det kunne være sant. Her har du på den ene siden den supertilgjengelige kleskjeden H&M, som bringer klær til folket og er over alt. På den andre siden har du det nærmest mystiske kultmotehuset Maison Martin Margiela, som lager avantgarde mote til en liten nisje av moteinteresserte, og har anonymitet som en av sine kjerneverdier. Tilsynelatende er de totale motsetninger, sier Hanne, og tror motehuset er åpne for forandringer.

- Nå forlot riktig nok myteomspunne Martin Margiela, som var kjent for å aldri la seg avbilde eller vise seg på catwalken, motehuset i 2009. Det er mulig at litt av det mystiske imaget forsvant med ham, og at de nå er mer åpne for å være litt mer tilgjengelige.

=

MARGIELA: Det franske motehuset er kjent for sine nytenkende snitt og skulpturelle plagg. © Imaxtree

- Kommer til å overraske

Danielsen håper samarbeidet vil resultere i en miks av klassiske plagg og mer eksperimentelle innslag.

- Jeg håper på enkle, ensfargede plagg i kvalitetsmaterialer, med kreative og overraskende vrier på snitt og detaljer, asymmetri og lek med proporsjoner. Maison Martin Margiela er kjent for sin dekonstruksjon av plagg, og jeg tipper at klassikere som pologenseren, den hvite skjorta og svarte kåpa blir gjenoppfunnet på en kreativ måte. I tillegg blir det nok noen litt mer ekstreme ting - for Maison Martin Margielas mest eksperimentelle fashionistafans.

Maison Martin Margiela på sin side mener at kolleksjonen kommer til å overraske alle.

- Vi er veldig glade for å kunne presentere plagg fra MAISON MARTIN MARGIELA på H&M, og tilby et nytt uttrykk av vår visjon. At mote skal være demokratisk har alltid vært sentralt for oss i den kreative prosessen, og samarbeidet med H&M gir oss mulighet til å uttrykke dette enda tydeligere. Vi skal kombinere de vidt forskjellige universene som de to motehusene representerer på en måte som kommer til å overraske alle, sier Maison Martin Margiela.

Kolleksjonen er i butikkene fra 15.november i år, og selv om man ikke har fått en sniktitt på samarbeidet ennå, tror Hanne Danielsen dette blir en suksess.

- Jeg har skyhøye forventninger til dette samarbeidet, og har ikke gledet meg så mye til et H&M-samarbeid siden Stella McCartneys H&M-kolleksjon. Mens prikkene fra Comme des Garcons-kolleksjonen eller naglene fra Versaces H&M-samarbeid var lett gjenkjennelige og kanskje hadde en kortere utløpsdato, krysser jeg fingrene for at man her finner masse klassikere som tåler tidens tann i garderoben, sier Danielsen.

Se hvem som også skal designe for H&M her!

Elen Kristvik

Å elske kroppen sin

EMOSJONELLE: Forholdet til kroppen din er det lengste du vil ha dette livet. Så hvorfor er det så vanskelig å la det preges av kjærlighet, i stedet for hat?

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!