Bernard Fitzwalter

Det står i stjernene

Heftige romanser eller forfremmelse på jobb i sikte? Sjekk ut ditt årshoroskop for 2017!

På den internasjonale motehimmelen vrimler det av sterke kvinner med bein i nesa og Louboutin-hælene trygt planta på jorda.

Vi har laget en oversikt over de viktigste og kuleste damene i motebransjen, les og pugg!

Daphne Guinness (44)

Engelsk/irsk/fransk arving, muse, designer, trebarnsmor, motejournalist, stylist, film- produsent og parfymeskaper. Phu!

Daphne Guinness er kjent for så mangt, men først og fremst for sin grenseløse kjærlighet til mote og sin ekstravagante og personlige couture-stil. Etter skilsmissen fra en gresk shippingmilliardær gikk hun fra blond rikmannsfrue til avantgardistisk moteikon, med hvitblonde lokker og hæl-løse sko som signatur, noe som gjør at hun lett kan forveksles med storesøstera til Lady Gaga.

Kler seg gjerne i klær fra sin nære avdøde venn Alexander McQueen eller Tom Ford, Karl Lagerfeld og Balenciaga.

Carine Roitfeld (57)

Etter ti år på topp i franske Vogue, var det snipp snapp snute for la femme parisienne. Hun er ikke redd for å skape debatt, og er kjent for å værepolitisk ukorrekt og kontroversiell - som i sitt siste Vogue-nummer, hvor hun kledde opp barn i svindyr og sexy design, ispedd et par sigaretter.

Moteeventyret startet da hun ble oppdaget på gata som 18-åring, og hun jobbet som modell før hun begynte som skribent og stylist for franske ELLE. Karrieren tok av da hun møtte den kjente fotografen Mario Testino på et reklameoppdrag for Vogue Bambini, hvor datteren hennes Julia var modell. De to begynte umiddelbart å jobbe som team, med reklame- og moteoppdrag for blant andre franske og amerikanske Vogue, noe designeren Tom Ford la merke til. Hun ble hans faste konsulent og muse både da han var sjefdesigner i Gucci og hos YSL.

Parallelt med Vogue har hun jobbet som stylist for blant annet Chanel og Givenchy. I september 2012 lanserer Roitfeld og Testino et engelskspråklig magasin.

Kate Lanphear (36)

Amerikanske ELLEs moteredaktør kick-startet arbeidslivet i australske Vogue og Harper's Bazaar, før hun dro tilbake til amerikansk jord og jobbet for Harper's Bazaar og til slutt landet i ELLE og ble en av verdens kuleste moteredaktører. The Lanpheard Look består av platinablondt hår og punk-inspirerte smale, svarte jeans, bikerjakker og plattformhæler, noe som har gjort henne til en bloggfavoritt.

Hun blander det androgyne med det glamorøse, og beskriver seg selv som en motenerd. Kate har også stylet kampanjer for blant andre Armani Exchange.

Les også: Slik vil motegutta kle deg i sommer

MILAN, ITALY - JUNE 20: Anna Piaggi attends the Versace fashion show on June 20, 2011 in Milan, Italy. (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images) Girl power 0312=

GIRL POWER: Italienske Anna Piaggi blir kalt et levende motemuseum. © Getty images

Anna Piaggi (81)

Italiensk fargeklatt, stylist og skribent, som skriver og illustrerer sin egen side for italienske Vogue. Hun blir ofte kalt et vandrende museum og har en enorm klessamling. Hun er kjent for sin eklektiske og eksentriske klesstil, litt utenom både det vanlige og hva som er mote.

Anna bruker aldri samme antrekk mer enn én gang offentlig, men alltid fingerløse vanter. I løpet av karrieren har hun også jobbet med både Karl Lagerfeld og Manolo Blahnik, og gitt ut flere bøker.

Anna Dello Russo (49)

- I don't want to be cool. I want to be fashion, proklamerte ADR; japanske Vogues eksentriske sjefredaktør og kreative konsulent. Hun er blitt beskrevet av den legendariske motefotografen Helmut Newton som en «fashion maniac», og er et levende bevis på at mote er gøy. Anna er italienskfødt og jobbet i 18 år for forlaget Condé Nast Italia, og var innom både posisjonen som moteredaktør i italienske Vogue og redaktør for L'Uomo Vogue, før hun tok en avstikker østover. N

avnet hennes ble allemannseie gjennom bloggen The Sartorialist i 2006, og hun er siden blitt både blogger, ikon og underholdningsmaskin - kjent for å gå i total looks plukket direkte fra catwalken. Og forresten, dama har over 4.000 par sko.

Garance Doré (36)

Kjæresten til Scott Schulman aka The Sartorialist er mer enn bare dama til... Etter flere år som moteillustratør ble hun lei av ikke å ha kontakt med leserne sine, og startet bloggen gerancedore.com i 2006, hvor hun postet illustrasjoner, så litt tekst og nå også bilder og små artikler.

Bloggen har 70.000 daglige lesere, og blir beskrevet som «vårt daglige brød» av moteeliten. På CV-en kan hun skilte med oppdrag for blant annet franske Vogue og The Gap.

Emmanuelle Alt (44)

Emmanuelle fikk passion for fashion inn med morsmelken av sin modellmamma, som blant annet jobbet for motehusene Nina Ricci og Lanvin på 70- og 80-tallet. Hun startet karrieren i franske ELLE som 17-åring, og var innom Mixte Magazine før hun ble moteredaktør og sjefredaktør Carine Roitfields høyre hånd i franske Vogue. Til slutt kapret hun selv stillingen som sjefredaktør.

Ektemannen jobber for Isabel Marant, og selv pleide Emmanuelle å spe på månedslønnen med stylingjobber for Balmain, Isabel Marant, Balenciaga og Giuseppe Zanotti. Funfact: Filmen Saturday Night Fever er hennes store inspirasjonskilde.

Natalie Massenet (46)

Hun begynte karrieren i avisen Women's Wear Daily, før hun flyttet til London og begynte å jobbe som den legendariske stylisten Isabella Blows assistent. Der fikk hun i 2000 ideen til luksusnettbutikken Net-a-porter, og lanserte denne samme år, akkurat idet dotcom-bobla sprakk. Nedgangstider til tross, i 2004 gikk Net-a-porter med overskudd, og 2 millioner handler nå ukentlig på nettstedet.

I 2010 overtok luksushuset Richemont eierandelen for 350 millioner pund, men Natalie sitter fremdeles som øverste sjef og har en liten eierandel.

Hvem går i hva? De fineste kjolene fra Cannes

=

GIRL POWER: Daphne Guinness, Carine Roitfeld, Anna Dello Russo, Emmanuelle Alt, Natalie Massenet, Garance Doré og Kate Lanphear. © Getty

Elen Kristvik

Å elske kroppen sin

EMOSJONELLE: Forholdet til kroppen din er det lengste du vil ha dette livet. Så hvorfor er det så vanskelig å la det preges av kjærlighet, i stedet for hat?

Sarah Burton (37)

Dama bak fjorårets mest omtalte og spektakulære brudekjole. Mens hun gikk på moteskolen Central Saint Martins i London fikk hun en ett-års praktikantstilling hos Alexander McQueen, noe som var en så stor suksess at hun begynte som hans personlige assisten da hun var ferdig på skolebenken i 1997.

I 2000 ble hun sjef for kvinnelinjen, og etter designlegendens død i 2010 ble hun utnevnt til sjefdesigner, og har videreført hans dramatiske og teatralske design, ispedd litt mer feminitet.

Miuccia Prada (62)

- Jeg elsker mote, men synes det bør holde seg på sin plass, ikke styre livet ditt. Det er en veldig hyggelig del av livet, og det skal være morsomt, har Prada-dronning Miuccia uttalt. Med doktorgrad i statsvitenskap og medlemskap i Italias kommunistparti, var det kanskje ikke åpenbart at det var Miuccia som skulle overta roret i familiebedriften, startet av bestefaren i 1913, etter at hun var ferdig på skolebenken i 1978.

Under hennes ledelse har selskapet ekspandert, og hun har skapt klassikere som de ikoniske nylonbagene på 90-tallet, og startet underlinjen Miu Miu (som også er kallenavnet hennes). Bedriften styrer hun sammen med ektemann Patrizio Bertelli.

Tamara Mellon (44)

Da hun jobbet som accessoir-redaktør i britiske Vogue på 90-tallet, skjønte Tamara at det var et stort potensial og hull i markedet for high end-designaccessoirer. Gjennom jobben møtte hun skomakeren Jimmy Choo, og de to bestemte seg for å slå kreftene sammen. Med lån fra faren hennes startet de opp det nå legendariske skohuset, en favoritt både på den røde løperen og blant jentene i Sex og singelliv, med første butikk i London.

Tamara tok seg av forretningene, han det kreative. Jimmy Choo har etter hvert utvidet repertoaret med solbriller, parfyme og vesker, og selges i varehus og luksusbutikker verden rundt, inkludert 39 egne butikker. Parallelt har Tamara også vært en svipptur innom motehuset Halson. I fjor høst solgte hun seg ut og forlot skuta, men det ryktes at hun skal starte eget livsstilsmerke.

Stella McCartney (40)

Beatle-barnet Stella ble bitt av motebasillen som 13-åring, etter å ha sydd sin første jakke. Tre år senere fikk hun praksis hos Christian Lacroix, og jobbet flere år hos farens skredder i Savile Row før hun begynte på Central Saint Martins. Hun gikk fra skolebenken til sjefsstolen hos Chloé, før hun i 2001 lanserte sitt eget merke med drahjelp av Gucci Group.

Hun er kjent for ikke å ha noen spesifikk signaturstil, men en forkjærlighet for skreddersøm og blonder, og har samarbeid med Adidas og Puma. Stella er vegetarianer og nekter å bruke lær og pels.

Stella McCartney attends the world premiere of the video My Valentine at the Stella McCartney Boutique on April 13, 2012 in Los Angeles, California. Photo: Abaa Usa Code: 4108 COPYRIGHT STELLA PICTURES=

GIRL POWER: Stella McCartney har gjort stor suksess som klesdesigner. © Stella pictures

Isabel Marant (44)

Hva vil jenter ha på seg når de rusler ned gata en helt vanlig mandag? Det vet den franske it-designeren Isabel. Som datter av en tysk designermor begynte hun å sy da hun var 15, og drømte om å lage mer maskuline klær enn de hun så rundt seg.

Etter designutdannelse startet hun en accessoir-linje i 1989, før hun lanserte kleslinjen fem år senere. Kjennetegnet av stikkord som bohemsk, minimalistisk, sofistikert og feminin, er hun blitt de kule jentenes favorittdesigner, med fans som Kate Boshworth, Emmanuelle Alt, Sienna Miller og Diane Kruger. Hun har supplert motehuset med den billigere underlinjen Etoile, som er fransk og betyr stjerne.

Janie Bryant

Dama bak all the madness, kostymedesigner

Janie, vokste opp i Tennessee, og var besatt av å sy klær til Barbie-dukkene sine og se klassiske filmer, noe som antagelig kom godt med da hun landet jobben som stylist og kostymedesigner i Mad Men. De fantastiske kostymedesignene hennes har inspirert designere som Marc Jacobs og Michael Kors, og skapt hysteri verden over.

Tidligere har hun blant annet gjort suksess og kapret Emmy-statuett for serien Deadwood, og i kjølvannet av Mad Men har hun utgitt både bok og lansert egen kleslinje.

Suzy Menkes (68)

Motereporteren i The Herald Tribune har skrevet mer enn 1,7 millioner ord siden hun begynte i 1988. Da hun var tenåring, dro hun til Paris for å studere kjolesøm og overvar et moteshow med Nina Ricci, noe som sparket i gang moteinteressen for alvor. Tilbake i London begynte hun allikevel på litteraturstudier ved prestisje-universitetet Cambridge, før hun startet karrieren som motereporter for The Times.

Hun har siden også skrevet flere bøker om kongelig stil. Suzy er elsket av motebransjen, både for sin personlighet, eksentriske klesstil og rettferdige og balanserte anmeldelser.

Frida Giannini (40)

Gucci-girl Frida fulgte de store, store fotsporene til Tom Ford som sjefdesigner for det legendariske motehuset. Hun er utdannet ved Moteakademiet i Roma, og jobbet seg opp fra et lite italiensk varehus til Fendi, hvor hun designet i tre sesonger før hun ble sjef for lærproduktene. I 2002 begynte hun hos Gucci, først som sjef for håndvesker, før hun kapret drømmejobben som kreativ leder. Frida holder også i tøylene for motehusets reklamekampanjer, og har fått skryt for å forene fortid og fremtid med unge, fremadstormende kampanjemodeller som skuespillerne James Franco og Kirsten Dunst.

Hun har også jobbet tett med UNICEF, og ga i 2008 ut en veskekolleksjon i samarbeid med Rihanna til inntekt for vanskeligstilte barn i Afrika. Hun samler også på vinylplater, og har respektable 8.000 stykker.

=

GIRL POWER: Sarah Burton, Isabel marant, Tamara Mellon. Suzy Menkes, Frida Giannini, Janie Bryant og Miuccia Prada. © Getty images

Phoebe Philo (39)

Phoebe gikk ut av Central Saint Martins året etter Stella McCartney, og gikk rett ut i jobb som Stellas personlige assistent hos Chloé. Da McCartney forlot motehuset fire år senere, var Phoebe det åpenbare valget for å overta. Mange mener hun var årsaken til at Chloé blomstret under Stella, og Phoebe har også fått æren for at merket ble like kult som under Lagerfeld-regimet på 60- og 70-tallet.

Med signaturplagg som jeans med høyt liv og babydollkjoler, er hun elsket av fashionistaene og svært anerkjent for arbeidet sitt. Hun sa opp hos Chloé i 2006 for å være med familien, men vendte tilbake til motelivet i 2008, da hun ble utnevnt som kreativ sjef hos ærverdige Céline.

Margareta van den Bosch (69)

Tidligere sjefdesigner, nå kreativ rådgiver, for svenskenes motestolthet Hennes & Mauritz. Hun har jobbet hos kjeden i over 20 år, og har antagelig hatt hendene på et stort antall plagg i de fleste klesskap. Hun bygde opp en stab med over 100 designere i Stockholm på slutten av 90-tallet, med oppgaven å kontinuerlig produserte billige og moteriktige plagg som ble pøst ut til tusenvis av butikkene verden over.

Selv mener hun nøkkelen til suksess er å observere ungdomskulturen med falkeblikk; kjendiser, kunst, filmindustri og musikk. I dag jobber hun utelukkende med kjedens eksklusive designersamarbeid, som hun også var ansvarlig for at ble en realitet. Det første samarbeidet var med Karl Lagerfeld i 2004.

Katie Grand (40)

Katie oppdaget mote som 12-åring, og var en nerdete, vektbesatt tenåring fast bestemt på å bli noe innen mote, aller helst redaktør i Vogue. Hun begynte på Central Saint Martins på 90-tallet, etter råd fra britiske Vogues redaktør som hun skrev til som 17-åring. Ved siden av studiene jobbet hun som stylist for Dazed & Confused, før hun droppet ut og ble fulltidsstylist - raskt utpekt av diverse presse som en av verdens mektigste.

Etter en svipptur innom magasinet The Face, startet hun det superkule magasinet Pop i 2000, godt hjulpet på vei av sine mektige venner - første nummer hadde venninnene Stella McCartney, Luella Bartley, Liberty Ross og Phoebe Philo i undertøyet på forsiden. I dag er hun sjefredaktør for kult-motemagasinet LOVE, som blant annet har fått oppmerksomhet for å ha en naken Beth Ditto (vokalist i bandet Gossip) på coveret. I tillegg har hun jobbet som stylist for blant andre Prada og Louis Vuitton.

Sophia Kokosalaki (39)

Greske Sophia er kjent for sine sofistikerte draperinger og håndlagde detaljer, og kler ofte opp kjendiser som Chloë Sevigny og Kirsten Dunst. Hun gikk ut fra Central Saint Martins i 1998, og debuterte under London Fashion Week året etter. Kokosalaki styrer nå både eget merke og er kreativ leder for Diesel Black Gold. På CV-en kan hun også føre opp å ha designet de offisielle antrekkene til OL i Athen i 2004.

Tavi Gevinson (15)

At man skal tidlig krøkes, er halvt norske Tavi et godt eksempel på. Hun startet bloggen Style Rookie da hun var 11, og ble raskt lagt merke til hos eliten for sin voksne og analytiske motepenn. Selv om hun beskriver seg selv som en nerd som sitter inne hele dagen ikledd rare jakker og fine hatter, og ofte kler seg uflatterende som et opprør mot skjønnhetsidealet, blir hun sett på som et stilikon av moteeliten og fashionistas verden over.

Tavi har figurert på forsiden og innsiden av diverse magasiner, som POP og franske Vogue, og blir ofte sett på front row ved siden av venninna og beundrer Anna Wintour. Nå har hun også sitt eget nettmagasin, Rookie.

Hillary Kerr (31) og Katherine Power (31)

De to eks-ELLE-journalistene startet nett-stedet Who What Wear i 2006 og har gitt moteinteresserte verden over et selvfølgelig første stopp på verdensveven. Nettsiden har ekspertise i å finne ut av akkurat hva kjendisene har på seg og å finne billigere alternativer for oss andre, i tillegg til å pøse på med det siste fra catwalken, skjønnhetstips, feature-artikler og shopping.

Nettstedet kan nå feire fem år med suksess, og damene har også flere bøker på samvittigheten.

Louise Wilson (50)

Professor og rektor for motedesign-studiene ved Londons berømte Central Saint Martins College of Art blir omtalt som «Stildiktatoren», og er både en av de mest fryktede og innflytelsesrike menneskene i motebransjen. I hennes klasserom er designere som Alexander McQueen, Giles Deacon og Christopher Kane blitt til ved hjelp av strenge, ærlige og innimellom frekke tilbakemeldinger. Hun vokste opp uten snev av motesans, men med en Vogue-elskende mor, og endte selv opp som elev på skolen.

Etter at hun gikk ut midt på 80-tallet, jobbet hun noen år som designer i Hongkong og to år hos Donna Karan i New York, før hun vendte tilbake og ble lærer. Fra 1992 har hun vært fast inventar i skolegangene, alltid enkelt kledd i svart Yohji Yamamoto.

Hanneli Mustaparta (29)

Blogger/modell/fotograf/nasjonalskatt Hanneli fra Bærum, nå bosatt i New York, ble oppdaget på gata som 17-åring. Hun jobbet i mange år som modell, men det er først og fremst som blogger hun har fått internasjonal anerkjennelse. Hennes personlige og av-slappede stil ble raskt lagt merke til da hun i 2009 startet sin egen blogg hanneli.com, som har vokst til å bli en av de mest toneangivende i verden.

Ikke mange nordmenn kan skryte av omtale i amerikanske Vogue's Best Dressed-utgave eller å ha ansiktet sitt på en T-skjorte fra kleskjeden Zara. Heia Hanneli!

=

GIRL POWER: Margareta van Den Bosch, Louise Wilson, Katie Grand, Phoebe Philo, Hanneli Mustaparta, Tavi Gevinson, Hillary Kerr og Katherine Power © Getty Images

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!