Bernard Fitzwalter

Det står i stjernene

Heftige romanser eller forfremmelse på jobb i sikte? Sjekk ut ditt årshoroskop for 2017!

Det er noe deilig opprørsk ved å slenge på seg en bikerjakke. Enten du har den over jeans eller en florlett kjole. Den gir deg instant x-faktor, og en følelse av at alt kan skje. Gjennom tidene har alt fra rockere, Harley Davidson barskinger, tenåringer og fashionistas omfavnet den. Og i år er den igjen tilbake på catwalken. Burberry Prorsum gjorde den til ett av sine hovedplagg denne sommeren. Sammen med et par stramme bukser - eller over en kort, blomstrete kjole og motorsykkeljakke blir du classy, og supersexy på samme tid.

1. Jakken Rita i PVC fra Acne. 2. Skinnjakke fra Isabel Marant. 3. Frynsejakke fra Topshop.=

1. Jakken Rita i PVC fra Acne. 2. Skinnjakke fra Isabel Marant. 3. Frynsejakke fra Topshop. © Imaxtree

Kate Moss elsker bikerjakken.

Kate Moss elsker bikerjakken. © Bulls

Drew Barrymore er superkul som bikerhippie.=

Drew Barrymore er superkul som bikerhippie. © Bulls

Balmain dro punklooken helt ut med skinn på skinn, nagler og slitte T-skjorter, mens håret og makeupen var naturlig. Miu Miu hadde satset alt på superkule applikasjoner som ga ekte 70-talls vibber. Men uansett hvordan du styler den, bikerjakka er forbeholdt jenter som vet hva de vil. Det hele begynt i New York i 1913. Brødrene Irving og Jack Schott gikk sammen om å starte konfeksjonsselskapet Schott NYC, som eksisterer den dag i dag. Ikke bare var de først ute med å bruke glidelås i jakker, i 1928 lanserte de den legendariske Perfecto motorcycle jacket. Designet slik at den ikke skulle slippe inn vind når du kjører motorsykkel, med belte, dobbeltspenn og glidelås ble den en hit blant de kule gutta. I 1940 kom en ny modell som de kalte 613, med kallenavnet "one star" fordi den hadde en stjerne på hver skulder. På 1950-tallet kom modellen 618, uten stjerner, og da Marlon Brando kjørte rundt på motorsykkel og så hot ut i kultfilmen "The Wild One"(1953) var det gjort. Bikerjakka ble et must.

Elen Kristvik

Å elske kroppen sin

EMOSJONELLE: Forholdet til kroppen din er det lengste du vil ha dette livet. Så hvorfor er det så vanskelig å la det preges av kjærlighet, i stedet for hat?

At en rekke amerikanske skoler forbød bikerjakke fordi de mente den var synonymt med dårlig oppførsel, bare forsterket jakkens status. Det amerikanske punk rock bandet The Ramones valgte Schott perfecto motorcycle jacket som en del av sin distinktive uniform, og de japanske rockerne Guitar Wolf fikk spesialdesignet sine egne 613 Perfecto design kalt 613GW. En annen klassiker er Schotts Cafe Racer motorcycle jacket i skinn, som blant annet Peter Fonda kjørte rundt med i filmen Easy Rider(1969). Men det var jenter som gikk med bikerjakke også. Vi glemmer ikke da Sandy forvandles til bad girl i filmen Grease. Fra å trippe rundt i hvite bomullskjoler tropper hun plutselig opp i svarte tights, høyt hår og en kort svart bikerjakke mens hun røyker og synger "feeeeel your way" til John Travolta. Bikerjakka gir deg tillatelse til å slå ut håret, men mest av alt tilfører den en god dose selvtillit. Og det er nok derfor jenter som Kate Moss, Lou Doillon og Drew Barrymore alltid har den i sin basisgarderobe. Det konvensjonelle ikke er noe for dem, og bikerjakka signaliserer akkurat det.

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!