Bernard Fitzwalter

Det står i stjernene

Heftige romanser eller forfremmelse på jobb i sikte? Sjekk ut ditt årshoroskop for 2017!

Gatemotefotografi er på langt nær et nytt konsept, men de siste åra har fenomenet vokst seg enormt. Av alle de fasjonable menneskene som samles i verdens motemetropoler under moteukene tropper en stadig større andel opp uten invitasjoner til noen av visningene, men med desto større ambisjoner om å være stjerna på en helt annen catwalk; den på fortauet utenfor.

Kledd til fingerspissene i siste skrik går de fram og tilbake – og fram igjen – over veien, hopper opp i lufta eller svinger rundt og rundt med skjørtet sitt, som en liten ballerina i sitt første tutu-skjørt, foran et lite hav av kameralinser.

Men mekanismene bak hvem som havner på fotorullen til de største fotografene er langt fra så tilfeldige som det kanskje kan virke.

Det finnes så klart genuine øyeblikksbilder; snapshots der den kuleste dama i gata bare tilfeldigvis sprader forbi en gatemotefotograf med it-veska vendt mot kameralinsa og mobilen med det siste designerdekselet mot øret, mens sollyset reflekteres perfekt i sesongens råeste solbriller. Men som oftest er gatemotebildene du ser mer iscenesatt enn Nationaltheatrets siste oppsetning.

Det blir nemlig lagt ned en iherdig innsats for å vekke fotografenes interesse. Gatemote-stjernene, som oftest bloggere, hopper og tuller som fnisete tenåringer for at fotografer som Tommy Ton og Scott Schuman skal ta bilde av dem. De er som regel i besittelse av sesongens it-plagg og tilbehør, de kjenner en gatemotefotograf eller to, og i tillegg har de tid til å dra innom hotellet og skifte et par ganger om dagen. Og de virkelig drilla gatemotestjernene har flere triks i Céline-ermet.

Du ville ikke lagt ut på langtur i fjellheimen uten å være innforstått med fjellvettreglene?

Vel, å kapre gatemotefotografenes oppmerksomhet under moteukene krever vel så mye forberedelse, trening og utstyr.

Heldigvis finnes det retningslinjer du kan forholde deg til.

Vi presenterer....

Gatemotevettreglene!

 

1. LEGG IKKE UT PÅ LANGTUR UTEN TRENING

Før moteuka begynner, må du for all del være helt sikker på at du har perfeksjonert «the walk»; lett kneis i knærne og tilbakelent holdning, samtidig som du sprader fremover. Nei, det er ikke lett. Men det må til. Og husk at øvelse gjør mester.

Japanske Vogues moteredaktør, italienske Anna Dello Russo, trener hver dag for å ha beinmusklene til å holde det gående.

2. VÆR RUSTET – TA ALLTID MED UTSTYRET SOM KREVES 

Fluffy sokker i sandalene? Rosa ball på hodet? Designermunnbind? Ja, takk – alt sammen! Disse tingene kan vise seg å være livsviktige når du ankommer området utenfor visningene.

Elen Kristvik

Å elske kroppen sin

EMOSJONELLE: Forholdet til kroppen din er det lengste du vil ha dette livet. Så hvorfor er det så vanskelig å la det preges av kjærlighet, i stedet for hat?

Detaljer som skiller deg ut i mengden er som fluepapir for fotografene og kan redde en dårlig gatemotedag.

Har du fått kloa i en av sesongens it-vesker, er den også et sikkert kort. Bruk den for det den er verdt!

3. VEND I TIDE, DET ER INGEN SKAM Å SNU!

Legg igjen skammen hjemme. La ikke noen fotografer merke til deg første gangen du spankulerte over gata? Snu og gå tilbake igjen! Fortsatt ingen respons? Prøv en gang til!

Hvis du fortsatt ikke lykkes i å tiltrekke deg oppmerksomhet, bør du revurdere om du egentlig har nailet punkt 1 og 2.

4. IKKE VIS RESPEKT FOR VÆRET OG VÆRMELDINGENE

Glem gradestokken – å vise hud går aldri av moten. Og om bar mage er in neste vår, er det om å gjøre å være tidlig ute og vise navlen allerede høsten før – på den måten forlenger du holdbarhetsdatoen på bildene av deg.

5. GÅ IKKE ALENE

I kampen om oppmerksomheten stiller du alltid sterkere med en matchende venninne. Avtal antrekkene på forhånd og øv gjerne inn et lite repertoar av synkronposering. Om ingen biter på agnet, kan dere begynne å ta bilder av hverandre – fotografene går i flokk, så det skal ofte ikke mer til før de kommer løpende. (PS: Det er en fordel om nevnte venninne er rik og gjerne russisk, så velg omgangskretsen din med omhu!)

6. IKKE SPAR PÅ KREFTENE – GRAV DEG NED OM NØDVENDIG

Spør fotografen deg om å hoppe, så hopper du. Om ikke fotografen spør – hopp likevel! Må du begynne å grave deg ned i nærmeste snøfonn for å få linsene rettet mot deg – ja, så gjør du det. 

7. MELD FRA HVOR DU GÅR

… eller gi i hvert fall inntrykk av at du gjør det. Fotografene elsker nemlig at det skjer noe i bildet, så litt påtatt telefonaktivitet, der du enten taster på mobilen eller later som om du snakker i telefonen, er ikke å forakte. Har du en gatemotefotograf-kompis på speed dial, slår du også selvfølgelig på tråden og forteller akkurat hvor du befinner deg. Har du ikke det, bør du skaffe deg en.

8. LÆR AV ERFARNE GATEMOTEFOLK

Anna Dello Russo tar ikke lett på jobben som gatemotestjerne og kan alle triksene i boka. Se og lær!

 

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!