Vi knuser myter

Edru av kaffe? Hjelper dopapir på setet? Eller hvitløk mot mygg?

HÆLA I TAKET: Kaffe gjør deg ikke raskere edru.

HÆLA I TAKET: Kaffe gjør deg ikke raskere edru. Foto: Foto: Crestock

Publisert

Myte: Hvis du er full og drikker kaffe så blir du raskere edru?

Svada: - Nei. Man kan nok bli litt mer våken. Men det hjelper ikke mot promille, den sitter uansett i kroppen. (Nina Lindstad, lege spesialist i allmennmedisin og dykkemedisin)

Myte: Kvinner og menn tåler samme mengde alkohol hvis de veier det samme?

Svada: - Nei, dersom en kvinne og en mann veier det samme og er like høye vil likevel kvinnen få høyere promille. Det er fordi vi har mer fettvev som alkoholen ikke tas opp i. Så kvinner tåler rett og slett mindre. (Nina Lindstad, lege spesialist i allmennmedisin og dykkemedisin)

Myte: Sommervarmen gjør at vi tåler mindre alkohol

Halvsant: - Ja, indirekte så gjør vi ofte det, fordi vi allerede gjerne er litt dehydrerte. Men ikke hvis man har god veske balanse og ellers er friske. (Nina Lindstad, lege spesialist i allmennmedisin og dykkemedisin)

AU: Møter du denne, kan en slant med urin hjelpe.

AU: Møter du denne, kan en slant med urin hjelpe. Foto: Foto: Crestock

Sommer og søl

Myte: Urin hjelper mot brennmanetsvie

Sant: - Det hjelper med noe surt mot neslegift og manetstikk. Så litt urin kan nok hjelpe. Jeg vet at de bruker i krisetilfeller mot farlige maneter og fisker i Australia. Men som regel har man heller med seg en flaske eddik. Det er mye bedre. (Nina Lindstad, lege spesialist i allmennmedisin og dykkemedisin)

Myte: Er det farlig å svømme rett etter at du har spist?

Svada: - Nei, da skal du ha spist et ekstremt tungt måltid og vannet må være iskaldt. Normal bading og spising er ikke noe problem, hvis du ellers er frisk. (Nina Lindstad, lege spesialist i allmennmedisin og dykkemedisin)

Myte: Stemmer det at man kan få urinveisinfeksjon av å sitte på kaldt underlag?

Sant: - Det er sant. Særlig når du sitter på en kald stein eller på bakken så er det vitenskapelig bevist at det øker sjansen for en infeksjon. Det er fordi blodet trekker seg inn når det er kaldt, man får mindre blodgjennomstrømning og tynnere slimhinner. (Nina Lindstad, lege spesialist i allmennmedisin og dykkemedisin)

Kropp

Myte: Dopapir på dokanten er et must

Svada: - Nei. Offentlige toaletter vet vi at er forurenset, og dopapir er så tynt at det ikke beskytter. Å tørke av med tørt papir hjelper ingenting. Har man ingen sår eller rifter i huden, skal det ikke være noen fare. Problemet er hovedsakelig at man tar i setet med hendene og så ikke vasker hendene skikkelig. (Nina Sorknes, seniorrådgiver, Nasjonalt Folkehelseinstitutt)

Myte: Man legger på seg av å spise etter klokken 18

Svada: - Nei. Det er slett ikke sånn at det legger seg rett på hoftene. Man skal gjerne spise et lite kveldsmåltid. Men det er ikke så lurt å spise masse eller tungt rett før man legger seg. Da sover man gjerne dårlig også. (Jeanette Roede, kommunikasjonssjef i Grete Roede)

Myte: Rent hår = nyvasket hår?

Svada: - Man burde vaske håret hver gang man trener, men ideelt sett ikke oftere enn hver tredje dag. Overdreven vasking kan føre til for høy talgproduksjon i hodebunnen, fordi den reagerer på at du vasker vekk det naturlige fettlaget ved å produsere mer. Så håret ser mer fett ut. (Sunniva Myren, frisør, Adam og Eva)

Dyr på tur

Myte: Hvitløksånde holder myggen unna

REDD: Neida, elefanten lar seg slettes ikke skremme av mus.

REDD: Neida, elefanten lar seg slettes ikke skremme av mus. Foto: Foto: Crestock

Svada: - Det er en myte. Dette er testet ut i flere vitenskapelige forsøk, både når det gjelder hvitløk som er spist, eller ganske enkelt holdt i hånda, uten at det har hatt noe utslag. Hva du spiser teller ikke når det gjelder mygg. Men hvis vi skiller ut mye CO2 så kommer myggen. Med andre ord ved fysisk anstrengelse, samtidig som den liker ikke for mye svette heller. (Reidar Mehl, insketsforsker)

Myte: Hunder kan føle skyld, og ser derfor angrende ut ved kjeft?

Sant: - Ja, det er klart. Skyld er en vesentlig ingrediens i sosiale straffemekanismer, som man må ha for å få en flokk til å fungere. Hunder er selvfølgelig flokkdyr. Men det er klart at skyldfølelsen sitter ikke så veldig dypt hos Hårek. Det er noe av forklaringen på hvorfor de ikke er så flinke flokkdyr som oss mennesker. Så har jo også vi en ekstraordinær grad av skyldfølelse. (Petter Bøckman, zoolog)

Myte: Elefanter er redd for mus

Svada: - Det er bare tull. Det vi vet er at elefanter er veldig, veldig forsiktige dyr. Det overrasker folk at de er så flinke til å klatre i fjell for eksempel. De er følsomme i fotarbeidet, og det er kanskje opphavet til myten. Men får den en mus i snabelen så blåser den bare ut. (Petter Bøckman, zoolog)

Romantiske misforståelser

Myte: Valentinsdagen er en ny oppfinnelse fra USA

PENISMYTEN: Neida, du kan nok ikke gjette penisstørrelsen ved å se på hendene hans.

PENISMYTEN: Neida, du kan nok ikke gjette penisstørrelsen ved å se på hendene hans. Foto: Foto: Crestock

Svada: - Vel, ikke opprinnelig. Valentinsdagen kommer fra romertiden da en kristen prest, Valentin viet forelskede par, til tross for at dette en liten periode var forbudt av keiser Claudius. Valentin ble derfor fengslet, og skjebnen ville da ha det til at fengselsdirektørens datter og Valentin falt for hverandre. Før han ble henrett så sendte han en hilsen til sin kjæreste underskrevet «Din Valentin». (Ole M. Høystad, historiker)

Myte: Store hender - stor penis

Svada: - Jeg har enda ikke sett noe definitivt bevis på det. De påstår jo alltid mulig; at det har sammenheng med størrelsen på ører, høyre ringfinger, føtter. Men det blir bare spekulasjon. Det eneste som ser ut til å ha noe for seg, er jo høyere mannen er, jo større penis. Men det finnes selvsagt unntak. (Gro Isachsen, sexolog)

Myte: Riskasting er forbudt på kirketrappen for å beskytte duene

Halvsant: - Hvis småpippen ser sitt snitt til å fylle magen med tørris vil den dø, men dette er et spørsmål om rismengde og antall småfugl. De fleste får ikke i seg nok. Det som derimot er et problem er rottene...(Petter Bøckman, zoolog).

Himmelens makt

Myte: Ved fullmåne øker kriminaliteten

Svada: - Det har jeg også hørt, og det har vært studert. Men fullmånekriminalitet har aldri blitt bevist, og det er jo ganske lett å sjekke. Men det er en åpenbar sammenheng mellom helligdager, fridager og kriminalitet. (Eirik Newth, astronom)

Myte: Det varmere om sommeren fordi jorda er nærmest sola

Svada: - Nei, faktisk når det er sommer så er jorda og sola lengst fra hverandre. Grunnen er rett og slett at jorda står på skrå og surrer rundt sin egen akse. Når det er sommer her er det fordi den står på skrå med vår del rettet mot sola. (Eirik Newth, astronom)

Myte: Menssyklusen styres av fullmånen

Svada: - Det er faktisk en del som mener det, siden de kommer en gang i måneden begge deler. Men til det er det bare å si at det er mange pattedyr der ute som i så fall burde hatt mensen samtidig, og alle kvinner burde jo i så fall vært synkronisert. Vi kan kanskje være glade for at det ikke er slik. (Eirik Newth, astronom).

Hverdagsmyter til kvelds

Myte: Tennene skal ikke pusses like etter et glass juice

Sant: - Ja, når surhetsgraden i munnen øker, er emaljen svak, og løses opp under pussing. Og ødelagt emalje kommer ikke igjen. Man bør i hvert fall vente i 15-20 minutter. Men det kan hjelpe å skylle munnen med vann, for da rekker spyttet å nøytralisere seg. Det samme gjelder med brus og vin om kvelden, før kveldspussen. Det hjelper faktisk å drikke med sugerør, for da slipper tennene å komme i kontakt med det sure hele tiden. (Lene Idland, tannlege)

Myte: Man kan bli syk av å legge seg med vått hår

Sant: - Når håret er vått, brukes kroppsvarmen til å få vannet til å fordampe. Altså blir man lettere avkjølt, og da trekker blodårene seg sammen. Da vil slimhinner og slikt få dårligere blodgjennomstrømning, som gjør at det lokale immunsystemet ikke blir så effektivt som ellers, og det vil være lettere å få en infeksjon. (Maria Myhre, lege)

Myte: Sæd er fullt av kalorier

Svada: - En mann ejakulerer mellom en halv og en teskje sædvæske av gangen, og en teskje inneholder rundt fem kalorier og seks milligram protein. (Gro Isachsen, sexolog)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning