Test av dunjakker til tur, alpint og daglig bruk

Test av varme dunjakker

Dun er i tiden som aldri før. Vi har testet 16 dunjakker til tur, alpint og daglig bruk.

BEST I TEST: Norrøna Falketind down 750 er den beste jakka i denne testen!
BEST I TEST: Norrøna Falketind down 750 er den beste jakka i denne testen! Foto: Foto: Produsenten
Sist oppdatert

Slik er testen gjennomført

Vi har hatt jakkene inne til test i flere uker, de har vært rotert innad i testeamet og de har fått prøvd seg på ulike aktiviteter i temperaturer ned mot cirka 25 minusgrader.

Jakkene er brukt i forbindelse med andre testoppdrag på turer, både på snø og barmark, og til daglig bruk. Hovedvekten har likevel vært på turbruk.

Jakkene er vurdert av hver tester og i tillegg sammenlignet innbyrdes.

Vekt som er oppgitt er målt av oss og kan avvike noe fra det produsenten opererer med.

Vi har vektlagt

Isolasjonsevne: En dunjakke skal jo først om fremst varme. Lengde, tykkelse, tekniske løsninger og praktiske erfaringer er tatt med i vurderingene.

Soliditet: Generell slitestyrke på jakken er vurdert. Dunlekkasje er også tatt med på dette punktet.

Praktiske løsninger: Hvordan fungerer de ulike løsningene på jakken i praksis. Her har vi også vurdert bruksområder - stort bruksområde gir selvsagt pluss. Lommer, glidelås, ulike stramminger og så videre er sjekket og prøvd å betjene med for eksempel tykke votter.

Tekniske løsninger: Hette, vindklaffer, konstruksjon, ekstra beskyttelse mot fukt/slitasje og så videre er vurdert.

Dunkvalitet: Selve dunkvaliteten har mye å si for hvordan en dunjakke oppleves og fungerer. Dunspensten avtar også noe etter bruk - høy dunkvalitet/dunspenst vil derfor sikre høyere dunspenst også over tid.

Enten du er på vei opp fjellet, eller en skal sette deg i stolheisen, er det en fantastisk følelse å ta på seg en skikkelig dunjakke og kjenne den gode varmen komme så godt som umiddelbart.

Selv om jakker med kunstfiber som isolasjon også er blitt meget bra og tåler mye mer juling og fukt enn en dunjakke, kan ikke fiber sammenlignes med dun når det gjelder isolasjon i forhold til vekt.

Tidligere har vi testet dunjakker som tåler mye kulde og som er litt tykkere.

I denne testen har vi vært på utkikk etter jakker som skal brukes til daglig, på turer der jakken gjerne skal ligge komprimert i sekken og på kalde dager i skibakken.

Vi har ikke med de tyngste/største ekspedisjonsjakkene i denne testen, vi har også styrt unna de store tunge parkasene. Det finnes også en del superlette dunjakker som veier godt under halvkiloen. Disse ble vurdert for tynne til å testes sammen med disse jakkene. Jakkene i denne testen veier mellom cirka 500 gram og cirka 1100 gram.

Rene moteplagg er også utelatt. Helsport og Sir Phillip klarte dessverre ikke å levere i tide.

Vi har testet jakker over og under 2500 kroner. Det er elleve jakker i den øvre prisklassen og fem jakker i den nederste prisklassen. Jakkene er vurdert innenfor disse to klassene med tanke på karaktersetting. Derfor er det to testvinnere - en for de rimeligste, og en for jakkene over 2500 kroner.

Enkelte ting er viktigere enn andre når du skal kjøpe deg en dunjakke. Kanskje du også lurer på hvordan du behandler dunjakken, eller hvordan du kan sjekke kvaliteten på dunet. Det kan du få svar på her.

Hele testresultatet finner du nederst i denne artikkelen.

Dette bør du tenke på når du kjøper dunjakke

En må se på sitt personlige behov for å ende opp med det riktige produktet. Om du i all hovedsak skal bruke jakken til daglige turer til og fra jobb og for eksempel vekt, pakkevolum og en stor dunfylt hette ikke er viktige momenter for deg, trenger du selvsagt ikke den samme jakken som en toppturentusiast hvor hvert gram teller og jakken skal ta så liten plass i sekken som over hodet mulig.

Når du er i butikken og prøver jakken, så tenk på hva du skal bruke den til, slik at du ikke ender med en for stor eller for liten jakke. Skal du kunne ha den utenpå en annen skalljakke bør du prøve dunjakken med denne skalljakken på. Lommer, hette og glidelås bør kunne betjenes med hansker/votter og det bør være plass i lommene til for eksempel både store votter og stor lue. En fast hette er sikrere i bruk enn en avtagbar, men jakken blir noe mer sivil om en kan ta av hetten.

Vekt, isolasjonsevne, dunkvalitet og pris henger sammen. Om vekt og pakkevolum ikke er et viktig tema for deg, kan du velge en jakke med lavere dunkvalitet enn om du er ute etter lavest vekt og pakkevolum, men fortsatt få høy isolasjonsevne. De to billigste jakkene i denne testen har dun med dunspenst på 500 - 550. De beste kunstige fibrene har en spenst på cirka 500. Noe å tenke på da en jakke med fiber gjerne er mer holdbar, tåler mer fukt og er enklere å vaske.

Det er også viktig at stoffet som er brukt i ytter- og innermaterialet har høy rivestyrke, er duntett, puster godt og at yttermaterialet er noe vannavvisende. Enkelte produsenter oppgir hvor vanntett ytterstoffet er med mm (millimeter) vannsøyle. De med høyest oppgitt vannsøyle i denne testen ligger på 1000 - 1500 mm. Til sammenligning har en skalljakke gjerne 20 000 mm vannsøyle eller høyere. En må samtidig være klar over at høy vanntetthet kan gå ut over pusteevnen, noe som kan gi kondensproblemer inne i dunjakken, som selvsagt ikke er bra.

Det er ganske normalt at dunjakker kan lekke litt dun i sømmene helt i starten. Om du ser at jakken lekker dun gjennom stoffet alt når den henger i butikken, bør du kanskje se etter en annen modell.

Denne saken ble første gang publisert 30/01 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også