Blir du vinterdeprimert?

Unngå å bli vinterdeppa

Psykolog Sigrid Skeide gir råd om hvordan du kan holde depresjonen på avstand.

GIR RÅD: Sigrid M. Skeide er utdannet psykolog og driver sin egen psykologpraksis. Hver måned svarer hun leserne på spørsmål i magasinet.
GIR RÅD: Sigrid M. Skeide er utdannet psykolog og driver sin egen psykologpraksis. Hver måned svarer hun leserne på spørsmål i magasinet. Foto: Foto: Privat
Sist oppdatert

Sigrid M. Skeide

Det Nyes faste psykolog er 30 år og kommer fra Asker, Akershus. Hun er utdannet psykolog ved Universitetet i Oslo og driver sin egen psykologpraksis.  Still henne spørsmål ved å sende en e-post til [email protected].

KOMMENTAR: Mange av oss merker at stemningsleiet endrer seg når høsten kommer. Det er helt vanlig å være mindre aktiv, føle seg mer melankolsk og trenge mer søvn i de mørke månedene.

Mange dyr går i dvale over vinteren, og det er nok naturlig at også mennesker skrur ned energinivået litt i denne perioden. Noen rammes imidlertid hardere enn andre, og opplevervintermånedene som både skremmende og uendelig lange.

LES OGSÅ: Stadig flere 25-åringer rammes

Noen årsaker til at mange føler seg mer deprimert om vinteren kan være mangel på lys, at vi beveger oss mindre og at vi blir mer isolert. I tillegg er det mange som savner aktiviteter som hører sommeren til, som å bade, grille og sole seg.

Om vinteren er det rett og slett vanskeligere å fylle dagene, i hvert fall hvis man ikke er spesielt snøglad.

Gjør ting 

En annen årsak til vinterdepresjoner, som jeg personlig tror er undervurdert, er at vi om høsten og vinteren i større grad blir overlatt til oss selv, uten distraksjoner. Siden vi er mer i ro og mer isolerte inne i husene våre, får vi tid til å tenke over ting vi vanligvis unngår, og ikke minst føler vi på følelser som kan være utfordrende.

Forebygg årets vinterdepresjoner to nivåer. Det ene nivået er det praktiske, det andre nivået er mer psykologisk.

La oss ta det praktiske først. Forsøk å holde deg i noe slags aktivitet, selv om det ikke frister. Kanskje kan du melde deg på et kurs av noe slag eller avtale faste treningsøkter med en venn? Sørg også for å utnytte det lille lyset som er. Vær ute i sola når den kommer fram, selv om det er kaldt! Litt lys hver dag er uendelig mye bedre enn ingenting.

Pass på å få nok søvn,men behold et regelmessig søvnmønster. Og oppretthold kontakten med venner, selv om instinktene sier at du skal holde deg hjemme i sofaen. Mennesker er sosiale dyr som har behov for kontakt.

Det er aller best hvis du kan møte venner ansikt til ansikt, selv om en telefonsamtale er bedre enn ingenting.

Reis

Gjør noe som ikke krever så mye av deg, inviter på filmkveld eller gå en liten kveldstur med en god venninne. Hvis du føler deg litt som en «zombie» kan du ufarliggjøre det ved å fortelle om det til de du er sammen med, så slipper du å føle et press om å være verdens beste samtalepartner til enhver tid.

Til sist vil jeg slå et slag for å unne deg litt ekstra i vintermånedene, for eksempel en tur til varmere strøk eller noe annet som føles bra. Små energiinnsprøytninger hjelper deg til å holde deg flytende gjennom vinteren.

I tillegg til disse praktiske tiltakene, tror jeg du kan gjøre viktig forebyggingsarbeid på et mer psykologisk nivå, mer spesifikt rundt hvordan du forholder deg til dine egne tanker og følelser.

Det er særlig to uhensiktsmessige ting vi mennesker ofte gjør når vi blir konfrontert med vanskelige tanker. Det ene er å fornekte det negative og dytte det vekk.

Vi tillater ikke oss selv å kjenne på vanskelige ting, og bruker masse energi på å unngå smerte. «Tenk positivt»-bølgen har vært med på å forsterke denne tendensen. Dette fungerer kanskje på kort sikt, men over tid får man gjerne problemer med denne strategien.

Negative tanker og følelser er en naturlig del av menneskelivet, og ikke noe vi kan velge bort.

Gjør endringer

Den andre feilen vi kan gjøre når vi kjenner på noe vanskelig er å overdramatisere ved å se for oss katastrofescenarioer – «nå mister jeg kontrollen, nå kommer jeg til å bli deprimert, akkurat som i fjor». Slik katastrofetenkning gjør oss enda mer redde og triste, og kan i verste fall bli selvbekreftende profetier. Derfor vil jeg heller foreslå følgende: Hvis du kjenner at det kommer tunge tanker, forsøk å møte dem med nysgjerrighet og åpenhet.

Forsøk å bli i slik du har det her-og-nå, og aksepter at det er der du er for øyeblikket. Det viktigste vi kan gjøre når vi har det vondt er å kjenne etter hva vi trenger og være omsorgsfull mot oss selv. Minn deg selv på at det å ha en dårlig dag eller dårlig uke er helt normalt, og betyr det ikke at du er i ferd med å bli deprimert.

Snakk gjerne med andre om det du tenker på, og gjør nødvendige endringer i livet ditt hvis du kjenner det er viktig. Et rikt liv inneholder både lys og mørke, glede og sorg. Ved å møte det som er vanskelig med aksept og tålmodighet, mister det noe av sin destruktive kraft. Husk at du alltid kan oppsøke hjelp dersom de tunge tankene allikevel skulle overmanne deg i vinter. 

Denne saken ble første gang publisert 12/01 2015, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også