Slik bør du sminke deg

Sminketips for blondiner

Ekte eller fake blondine? Her er sminketipsene for deg.

Publisert Oppdatert

Cecilie H. Eggen

Cecilie Hauge Eggen er redaksjonssjef for Klikk Mote. Under Klikk Mote-paraplyen ligger Det Nye, Kamille, ELLE og Alt for damene. Cecilie har fotografi, makeupartistutdanning og kunsthistorie i bunnen, og har blant annet tidligere jobbet som kreativ leder og rektor på Art Complexion Makeupskole, og som skjønnhetsansvarlig i Det Nye.

En generell sminkeregel

En generell sminkeregel alle makeupartister drilles i fra dag én på makeupskolen, er såkalt softing.

Med det mener vi at alle kanter (unntakene er selvsagt lepper og våt eyeliner) skal mykes opp, slik at overgangene blir vage og nesten usynlige. Jo bedre du får til dette, jo proffere ser sminken din ut.

En ren makeupkost eller en q-tip er perfekt verktøy for softing.

Om du er en ekte eller falsk blondine, er disse sminketipsene nyttige pekepinner på hva som kler ditt lyse hår aller best.

Er du brunette, rødhette eller kanskje mørk i både hud og hår? - følg med på Klikk Mote. Vi vil lage flere artikler i denne serien i ukene fremover.

Mer enn bare hårfargen

Det er selvsagt mer enn bare hårfargen som avgjør hva slags sminke en blondine kler.

Øyenfarge spiller inn. Blå øyne komplementeres for eksempel av kobberfarger og bruntoner, mens varmbrune øyne kommer skikkelig fram ved bruk av konstrasterende kalde farger.

Aller viktigst er det imidlertid å ta hensyn til undertonen i huden. Har du en varm hudtone kan du komme unna med mye, også kalde farger. Men har du en lys og kjølig hudtone (kjennetegnes ofte ved en litt blålig undertone), bør du være forsiktig med varme farger, særlig varme bruntoner og oransje, da huden din fort vil se blekere og mer gusten ut.

Klær, sko, smykker og styling generelt, samt til hvilken anledning du skal sminke deg, er selvsagt viktig for hvordan sminken skal være. Hverdagssminken behøver slett ikke være usynlig, men bør holdes noenlunde naturlig. Til fest derimot, er det mer fritt fram. Her kan gjerne en blondine gå for mørke sotede øyne, eller et par lekre røde lepper for eksempel.

I bildegalleriet over finner du mange vakre kjendiser som er profesjonelt sminket. Her har vi kommentert hvert bilde med tips og triks, slik at du kan herme hjemme foran speilet. Ved å holde musepekeren over bildet, vil teksten komme frem.

Les også og se video: Klikk Mote tester hjemmebleking

Nyttige sminkeregler for blondiner

Markér øynene.

Mange blondiner har naturlig lyse bryn og vipper. Da gjelder det å få frem litt kontraster i ansiktet ved å markere bryn og øyne slik at de får mer fokus.

Unngå å sminke brynene svarte.

Velg heller mellombrune til mørkebrune nyanser. Jo mørkere farge, jo skarpere blir kontrasten mot huden, og jo mer prikkfrie må brynene nødvendigvis være.

Ønsker du å farge brynene permanent, anbefaler vi deg å få gjort dette profesjonelt.

Les også: Hollywoods seks beste sminketips

Vær forsiktig med mørke farger

Dette gjelder særlig hvis du er veldig lys. De mørkeste fargene krever et visst håndlag å få fint, enten det gjelder lepper eller øyne. Farger i mellomsjiktet, eller lyse toner er enklere å legge og vil heller ikke skape for mye kontrast i ansiktet.

Bruk riktig foundationfarge

Er du blond og lys i huden, er det viktig å finne en foundation som matcher hudtonen din. En foundation skal ikke gjøre deg brunere. Det kan en bronzer hjelpe deg med.

Hold igjen på solpudderet

Solpudder eller en annen type bronzer kan gi deg glød og litt ekstra farge. Vær imidlertid forsiktig med å ta helt av. Litt på og under kinnbein, nese, hake og panne holder i massevis.

Les også:

Få høyere kinnbein ved hjelp av solpudder

Huden fra A-Å

MARILYN MONROE: Marilyn er egentlig brunette, men bleket håret jevnlig platinablondt og sminket seg klassisk 50-talls med knekk i bryn, kraftig eyeliner og sexy røde lepper.

MARILYN MONROE: Marilyn er egentlig brunette, men bleket håret jevnlig platinablondt og sminket seg klassisk 50-talls med knekk i bryn, kraftig eyeliner og sexy røde lepper. Foto: Foto: Stella

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning