Sminke til ulike ansiktsfasonger

Skjul dobbelthaken og fremhev kinnbeina

Skjul dobbelthaken og fremhev kinnbeina dine. Lær deg sminketriksene som passer din ansiktsfasong.

Publisert Oppdatert
TYRA BANKS: Med lyse farger og mørkere skygger kan du dempe og fremheve trekk etter hva du selv ønsker. Tyra Banks har smalnet nesen og skyggelagt en høy panne blant annet.

TYRA BANKS: Med lyse farger og mørkere skygger kan du dempe og fremheve trekk etter hva du selv ønsker. Tyra Banks har smalnet nesen og skyggelagt en høy panne blant annet. Foto: Foto: Stella Pictures

- Bruk solpudder eller en litt mørkere foundation enn du bruker til vanlig når du skyggelegger, begynner assisterende lærer ved Makeup Artist Skolen i Oslo, Kine Berg.

- Dette er for å dempe eller forminske ansiktstrekk du ønsker bort fra fokus. Lys foundation eller highlight fremhever og forstørrer. Pass på å ikke gå mer enn en tone mørkere eller lysere enn ansiktets naturlig farge, ellers vil det se rart ut, fortsetter hun videre.

Kine Berg, sammen med makeupartist Svanhild Salberg , forklarer her hvordan vi kan markere ansiktet, fremheve ansiktstrekk eller dempe trekk vi ikke ønsker fokus på.

Og alt starter med vår egen ansiktsfasong.

Ovalt

Ovalt er den optimale ansiktsfasongen. Når vi skyggelegger prøver vi å oppnå denne fasongen. På et ovalt ansikt er det fint å fokuserer på midten av ansiktet.

- Legg rouge på eplekinn og tinning, og highlight i en tynn stripe langs neseryggen og i litt i panna. Her er det viktig å ikke overdrive bruken, det er kun litt av produktet som skal til, sier Salberg.

Firkantet

- Ofte er det enklere å bruke solpudder enn foundation for å skyggelegge

På et firkantet ansikt er pannen, kjeven og kinn like bredt. Her er det fint å gjøre ansiktet litt lengre, rundere, og tone ned kantene i ansiktet.

-Påfør lys foundation eller pudder på panne, nese og hake. Legg mørk foundation ved tinningen og på kjevebenet. Legg rouge på eplekinn og dra det utover mot øret, sier Salberg.

Les også: Nødhjelp til huden

Hjerteformet

Et hjerteformet ansikt kjennetegnes ved brede kinn, bred panne og smal hake. Her er poenget å smale ned pannen og bygge ut kjevebeinet.

- Legg mørk skygge i tinningen og opp mot pannen, og lys skygge på nesa. Har du i tillegg utstikkende hake, kan du legge mørkt nederst på haken. Legg rouge som på et firkantet ansikt, på eplekinn og dra det utover mot øret, sier Salberg.

Rundt

Et rundt ansikt har ofte gode kinn og en avrundet hake. På dette ansiktet er det fint å fremheve kinnbenet.

- Legg mørk skygge under kinnbenet, og i ytterkant av fjeset. Det er fint med highlight i panne, på nese og hake. Rouge legges som en trekant og under kinnben inn mot nesa, forklarer Salberg.

RUND I FORMEN: Christina Ricci har en rund ansiktsform.  For å balansere ansiktet skyggelegger hun høy og bred panne, og markerer kinnbein.

RUND I FORMEN: Christina Ricci har en rund ansiktsform. For å balansere ansiktet skyggelegger hun høy og bred panne, og markerer kinnbein. Foto: Foto: Stella

Avlangt

Et avlangt ansikt er mye lenger enn bredt. Her er det fint å skyggelegge for å få det til å se ut som det er bredere og kortere.

- Legg mørkere foundation på hake og i panne ved hårfeste for å skape dybde, og for å dempe den lange fasongen. Vær forsiktig om du har lyst hår, da dette kan skape skille. Legg lysere foundation i resten av ansiktet, hvis det er ønskelig. Rouge må legges på eplekinnene, som en sirkel, sier Salberg.

- Du kan skyggelegge med foundation eller pudder. For en amatør kan det være enklere å bruke pudder enn foundation. Mørk rouge kan du også skyggelegge med. Bruk kreativiteten, ikke la deg stoppe om du ikke har foundation i skapet. Prøv deg frem hjemme, sier hun.

Les også: Haken avslører utro kvinner

Skjul dobbelthaka

Ved å bruke lys og skygge kan du også kamuflere en dobbelthake eller en bred nese, opplyser Salberg.

Legg litt solpudder under haka og litt nedover på halsen. Den mørke tonen vil ta fokuset bort fra dine andre ansiktstrekk.

Smalne neseryggen ved å legge litt skygge langs med neseryggen på hver sin side slik at den lyseste stripen er i midten.

Les også:

Slik sminker du øynene dine

Surferosas favorittdesigner

Alt om sesongens undertøy

ANSIKTSFORMER: Vi er alle ulike. Se bare på Julianne Moore, Sarah Jessica Parker og Jennifer Lopez. Legg merke til at Parker skyggelegger lang panne og nesetippen (forkorter lang nese) og at Lopez smalner nesen ved bruk av lys og skygge.

ANSIKTSFORMER: Vi er alle ulike. Se bare på Julianne Moore, Sarah Jessica Parker og Jennifer Lopez. Legg merke til at Parker skyggelegger lang panne og nesetippen (forkorter lang nese) og at Lopez smalner nesen ved bruk av lys og skygge. Foto: Foto: Stella

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning