Warszawa:

Warszawa blir trendy

Trendbibelen Wallpaper anbefaler Warszawa og bydelen Praga. Det er ikke uten grunn.

RUSSERMARKED: Det russiske markedet byr på et rikt utvalg av kvinneklær over bordet, og mer tvilsomme varer under.

RUSSERMARKED: Det russiske markedet byr på et rikt utvalg av kvinneklær over bordet, og mer tvilsomme varer under. Foto: Foto: Carl Martin Nordby

Publisert Oppdatert
HISTORISK: Mursteinsbygningene i Praga.

HISTORISK: Mursteinsbygningene i Praga. Foto: Foto: Carl Martin Nordby

- Denne butikken hadde gått strålende i Berlin. Men polakker er fremdeles litt konservative, sier eier av retro-og designbutikken Magazyn Praga, Lukasz Drgas. For tre år siden var han av de første som satset på å gjøre butikk i det fattige arbeiderstrøket Praga.

Det koster å ligge i forkant. Bydelen Praga har lenge vært et sted få så noen grunn til å besøke på dagtid, og som de fleste klokelig holdt seg langt unna nattetid. Tyskerne så aldri noen grunn til å bombe det slitne arbeiderklassestrøket, og mens Warszawas ruinerte gamleby på motsatt side av elva Vistula etter krigen ble bygget opp igjen til en vakker turistattraksjon, fortsatte Praga å forfalle.

Inntil kunstnere og andre kreative sjeler for noen år siden oppdaget potensialet i gamle fabrikklokaler.

- Dette er fremdeles et fattig område i folks øyne. Men det skjer mye spennende bak de slitne fasadene, sier Katarzyna Zebrowska på galleriet Luksfera, som i likhet med Magazyn Praga har plassert seg i den gamle Koneser Vodka Factory.

GUDFRYKTIG: Nye trender lever side om side med gamle kirker i Praga, som den ortodokse kirken med fem løkkupler bygget på 1860-tallet.

GUDFRYKTIG: Nye trender lever side om side med gamle kirker i Praga, som den ortodokse kirken med fem løkkupler bygget på 1860-tallet. Foto: Foto: Carl Martin Nordby

Kulturfabrikken

GAMMEL TREND: Barer som W Oparach Absurdu trekker unge mennesker til Praga for å feste.

GAMMEL TREND: Barer som W Oparach Absurdu trekker unge mennesker til Praga for å feste. Foto: Foto: Carl Martin Nordby

Reisefakta

Praga ligger øst for gamlebyen i Warszawa, bare en kort gå- eller trikketur over broa Slasko-Dabrowski.

Stedet var opprinnelig en egen landsby, men ble en del av Warszawa på 1700-tallet, og etter hvert et stort arbeiderklassestrøk.

Norwegian har direkterute til Warszawa fra både Gardermoen, Rygge, Trondheim og Bergen. SAS har direkterute fra Gardermoen.

Hotell kan du finne på hotelsinpoland.com eller polhotels.com.

Koneser Vodka Factory har i over hundre år kun handlet om fyll og flasker. Men det store fabrikkområdet er nå omregulert til det som om noen år vil bli et gigantisk kultursenter med teater, jazzklubb, bar, konsertsal, hotell, gallerier og studioleiligheter.

Foreløpig må man lete etter godbitene. Butikken Magazyn Praga, galleriene Luksfera og Klima Bochenska og teatret Wytwornia ligger alle dårlig skiltet inne på fabrikkområdet.

- Butikken min er vanskelig å finne, men gir stor tilfredsstillelse til de som faktisk finner fram, smiler Drgas, mens to turister fra London tusler rundt i butikken med det han kaller sitt fremste konkurransefortrinn i hånda: boka Wallpaper City Guide, som anbefaler butikken på det varmeste.

For dem som ikke reiser utenlands for å shoppe trendy design, gir det russiske markedet noen kvartaler unna en røffere opplevelse. Ifølge ryktene skal det være mulig å både kjøpe ulovlige våpen og bestille leiemorder her. Det mest tvilsomme vi fikk tilbud om, var stjålne pass.

Uansett er shopping av de lovlige varene en opplevelse i seg selv. I mangel av speil prøves shortsen under skjørtet og bh-en utenpå blusen, og den ene boden overgår den andre i tilbudet av gull og glitter som på ingen måte vil loppe deg for penger - såframt du passer deg for lommetyvene.

Populærmusikk

BYSTRAND: Praga har også sin egen strand, med palmer, volleyballnett, ølservering og danseplatting. Det som frister minst, er en dukkert i elva som renner forbi.

BYSTRAND: Praga har også sin egen strand, med palmer, volleyballnett, ølservering og danseplatting. Det som frister minst, er en dukkert i elva som renner forbi. Foto: Foto: Carl Martin Nordby

I en bakgård langs Brzeska, gata som ifølge guiden In Your Pocket ryktes å være Warszawas farligste, men som på dagtid inneholder en rekke gallerier, møter vi fire menn bevæpnet med hvert sitt instrument.

Severdigheter

70 prosent av Warszawa ble bombet under krigen, Praga ble bevart. De mest interessante gatene å vandre langs er Weteranow, Klopotowskiego, Okrzei, Zabrowska og Targowa. Kikk også inn i bakgårdene - der finnes alt fra folkeliv til vakre altre.

Koneser Vodka Factory

Fabrikken har produsert sprit siden 1897, og holder det fortsatt gående. Guidede turer gis ved forhåndsbestilling. Fabrikkområdet er i ferd med å bli bygget om til et stort kultursenter.

Fabryk Trzciny

Gammel syltetøyfabrikk som i 2003 ble pusset opp til teater, galleri, bar, scene og restaurant.

Det russiske markedet

Var en gang Europas største marked, men har måttet begrense sitt areal på grunn av bygging av en ny stadion. Fremdeles en særegen kulturell opplevelse med seriøs juggelshopping og mindre seriøst salg av ulovlige varer som sprit og våpen.

- Vi vil spille en sang spesielt for dere, som heter "Warszawa er byen vi liker best", sier kontrabassist i Rozyc Orchestra, Andrzej Fortuna, da han hører vi kommer langveisfra. Praga har lang tradisjon for musikanter som har gått fra bakgård til bakgård og underholdt lokale med sang og spill mot noen mynter i hatten. Rozyc Orchestra er blant dem som fremdeles holder tradisjonen levende.

- Vi skal spille i kveld også. Både inne og ute. Så da må dere komme og danse! oppfordrer Andrzej.

I ellevetiden samme kveld møter vi tilfeldigvis gruppen igjen. Til vår forundring ikke på en dansebar for middelaldrende polakker, men som underholdere på et av bydelens hippere utesteder, W Oparah Absurdu.

- Dette er et helt spesielt sted, sier unge Mariusz Orzeszak, som har tatt plass i en krok dekorert med bilder av Jesus og strenge menn med bart.

- Man må bestille på forhånd skal man sikre seg plass. Vi hører alltid på popmusikk, men denne musikken er annerledes, vakrere. Den ikke bare høres, men føles,

- Det er i Praga man finner de beste klubbene, samtykker Magdalena Kordas, som har bodd store deler av sitt liv i området.

RETRO: Lukasz Drgas selger design- og vintageobjekter i en renovert fabrikkhall ved den gamle vodkafabrikken. Snart vil butikken få selskap av bar, konsertscene, hotell og flere gallerier.

RETRO: Lukasz Drgas selger design- og vintageobjekter i en renovert fabrikkhall ved den gamle vodkafabrikken. Snart vil butikken få selskap av bar, konsertscene, hotell og flere gallerier. Foto: Foto: Carl Martin Nordby

- De fancy klubbene på andre siden av elva kan du finne hvor som helst i Europa. Dette er den fattigere og bedre siden av Warszawa.

BAKGÅRDSMUSIKK: Rozyc Orcestra holder en lang tradisjon levende ved å turnere Pragas bakgårder med tradisjonelle viser.

BAKGÅRDSMUSIKK: Rozyc Orcestra holder en lang tradisjon levende ved å turnere Pragas bakgårder med tradisjonelle viser. Foto: Foto: Carl Martin Nordby

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning