Viva Valencia!

Den nye storbyfavoritten i Spania byr på overraskelser.

HOLA! Fast inventar på en balkong i gamlebyen.

HOLA! Fast inventar på en balkong i gamlebyen. Foto: Foto: Grethe Rønningen

Publisert Oppdatert

Her er det ingen som tuller med siestaen - de timene midt på dagen hvor småbutikkene i gamlebyen stenger sine skodder. Åpningstidene er noe tilfeldig for en nordmann, men ikke noe å irritere seg over. Det hjelper så lite. Ta deg heller en gå- eller sykkeltur i parken som slynger seg som en elv gjennom byen. Ja, det var faktisk en elv en gang - helt til man fant ut at byen skulle få et nytt elveløp og at det gamle elveleiet kunne bli en nydelig park for byens innvånere. Og de vet å bruke den.

STENGER: Her er er det ingen som tuller med siestaen. Åpningstidene er noe tilfeldig for en nordmann. Bruk tiden til å slappe av.

STENGER: Her er er det ingen som tuller med siestaen. Åpningstidene er noe tilfeldig for en nordmann. Bruk tiden til å slappe av. Foto: Foto: AP/Scanpix

Skoparadis

UTROLIG! Bygningene i bydelen Ciudad de las Artes y las Ciencias er av en annen verden.

UTROLIG! Bygningene i bydelen Ciudad de las Artes y las Ciencias er av en annen verden. Foto: Foto: Grethe Rønningen

Bruker du størrelse 42 og oppover i Norge, skal du være forberedt på at det kan være vanskelig å presse seg inn i klærne. Så lenge du er forberedt på dette før du entrer de spanske klesbutikkene, blir du i hvert fall ikke negativt overrasket. Men pytt, pytt. Det er jo så mye annet å bruke feriepengene på. Sko, for eksempel! I selve hovedhandlegaten Calle Colón, ligger butikken med skomerket Camper som har behagelige sko vi praktiske, norske damer kan like.

Også kleskjedene Massimo Dutti, Zara og Mango er godt representert her. Liker du å finne noe til hjemmet, kan du stikke innom Zara Home og Habitat. Det er godt å ha god plass i kofferten når du reiser hjemmefra, for her er det lett å la seg friste.

I bydelen Barrio del Carmen i gamlebyen, finner du de mest sjarmerende småbutikkene. De lokale designerne har råd til små krypinn her og du finner spesialbutikker med alskens rariteter her. Men det rareste er åpningstidene. Her er det ingen regler.

Det store markedet i byen, Mercado Central, har det meste å spise og drikke. Kjøp med deg noen lokale delikatesser, eller nyt folkelivet en formiddag. Og når du er lei: Finn deg en kafé med uteservering - og helst i koselige Barrio del Carmen.

Spansk pytt i panne

LEKKERT: Paella er i utgangspunktet en rett fra Valencia.

LEKKERT: Paella er i utgangspunktet en rett fra Valencia. Foto: Foto: Istockphoto

Du har kanskje prøvd retten paella hvis du har vært i Spania før. Den enkle retten kommer fra Valencia. Dette er ris, safran og hvitløk tilberedt og servert i en stor, flat panne. Og så er det opp til kokken hva som skal puttes oppi i tillegg.

Er du fan av tapas, så finner du selvfølgelig småretten her også som i resten av Spania. Sørg for å ha en liten parlør med slik at du vet sånn noenlunde hva du bestiller. Språkkunnskapene utover spansk kan nemlig være dårlige. Men cava er det ikke lett å bomme på. Dette er spanjolenes champagne. Denne «voksenbrusen» smaker nydelig i skyggen en varm dag.

Eventyrbyen

Skal du virkelig se noe som vil forbløffe deg, bør du forlate den koselige gamlebyen og sette nesen mot bydelen Ciudad de las Artes y las Ciencias. Det kan da ikke være mange bygninger i Europa som kan måles opp mot disse i hva moderne arkitektur, fantasi og... sprøhet, angår. Sørg for å ha god plass på minnebrikken i kameraet.

Og skulle du ha behov for flere godbiter, er Europas største akvarium bare noen steinkast unna.

PROMENADE: El Saler-stranden like utenfor Valencia.

PROMENADE: El Saler-stranden like utenfor Valencia. Foto: Foto: AP/Scanpix

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning