Det Nye tester detox

Vi testet juice-detox

Alle snakker om detox. Jeg testet i syv dager, og endte opp med strålende hud - og en skikkelig kanelbollesmell!

DETOX: Det Nyes skjønnhetsansvarlig, Julie Botnen, tester juice-detox. Det var ikke bare moro.

DETOX: Det Nyes skjønnhetsansvarlig, Julie Botnen, tester juice-detox. Det var ikke bare moro. Foto: FOTO: Gry Traaen

Publisert Oppdatert

En dag med detox

07.00: Kokt vann med en skive sitron.

08.00: Frokostjuice med eple, ananas, ingefær, sitron og gulrot.

11.00: Lunsjjuice, samme som over.

14.00: Smoothie med banan, yoghurt, spirulina, ananas og eple.

17.00: Middagsjuice med eple, spinat, spirer, kål, hvetegress og lime.

20.00: Kveldsjuice, samme som til middag.

21.00: Varm eplejuice med kanel.

Kroppen skriker etter kaffe

DAG 1

Jeg skal drikke juice og smoothie jevnt fordelt over hele dagen. Først klokken 8, deretter klokken 11, 14, 17 og 20, før jeg avslutter dagen med varm eplesaft og kanel. Hver morgen, og ellers når jeg ønsker det, skal jeg drikke varmt vann med sitron.

Første dagen går overraskende fint, jeg er hverken sulten eller slapp. Og juicene smaker til og med godt!

Men jeg synes allerede det er skikkelig stress å lage all juicen, så kjæresten hjelper meg i sympati, samtidig som han lager en real middag til seg selv. Det lukter sykt godt av maten hans ... Jeg drikker en liten kopp med eplesaft, mens jeg ser på at han spiser laks. Jeg går og legger meg tidlig og kjenner det rumler litt i magen før jeg sovner.

DAG 2

Jeg våkner med forferdelig hodepine, smale øyne, og føler meg skikkelig lyssky. Jeg drar for gardinene og sender en melding til sjefen og spør om jeg kan jobbe hjemmefra i dag. Da jeg endelig klarer å kare meg opp av sengen føler jeg meg skikkelig dårlig.

Kroppen skriker etter kaffe. Det sies at dag to til fire er de verste i en detoxkur, ettersom det er i denne perioden kroppen avgiftes.

Det merker jeg, for hodepinen følger meg hele dagen og det er så vidt jeg klarer å jobbe. Etter et par kopper vann med sitron og litt juice fungerer jeg greit, men det er med skrekk jeg tenker på resten av uken - for dette har jeg ikke tid til!

Dagens høydepunk er varm eplesaft med kanel til kvelds, før jeg ser en episode av Keeping Up With The Kardashians og sovner.

JUICE: En god juicemaskin er et must når man skal på detox. Og masse frukt og grønnsaker!

JUICE: En god juicemaskin er et must når man skal på detox. Og masse frukt og grønnsaker! Foto: FOTO: Gry Traaen

DAG 3

Hva er detox?

Detox er en forkortelse for detoxification, som betyr avgiftning. En detoxkur har som formål å rense kroppen og sørge for at kroppens rensende organer, det vil si nyrene, leveren og tarmene, fungerer optimalt. Ifølge mange ernæringsfysiologer kan en detoxkur gi mer energi, mindre stress og bedre søvn, samt styrke immunforsvaret og fordøyelsen.

Andre er imidlertid skeptiske. - Det finnes ingen vitenskapelig dokumentasjon på at det er nødvendig å detoxe, og det finnes heller ingen belegg for at kurene har noen effekt, uttaler Per Brendgaard Mikkelsen, cand.scient i ernæring til DN. -Derimot er det mye dokumentasjon på at kroppen kan avgifte seg selv.

Metthetsfølelsen er ikke som etter et vanlig måltid, men jeg føler meg lettere i kroppen og magen er blitt flatere.

Energinivået, som jeg trodde skulle bli høyere, er fortsatt ganske lavt. Jeg sliter på jobb og hodepinen kommer og går, men jeg har lovet meg selv at jeg ikke skal jukse med smertestillende, selv om det er fristende.

Rubi kommer med den daglige doble latten sin til kontoret, og jeg får lov til å lukte på den. Ahhhh, jeg savner kaffe!

Jeg drikker en juice og kokt vann med sitron, og jeg klarer meg greit, men kroppen føles ganske seig.

Det er helt uaktuelt å få til en treningsøkt, så kvelden tilbringes på sofaen under et pledd. Jeg fryser skikkelig, selv om jeg har på meg både ullsokker og varm genser. Kjæresten fyller en varmeflaske til meg, og jeg sovner - vel vitende om at jeg ser ut som en gammel kjerring med varmeflaske og sokker i sengen.

DAG 4

Det er torsdag, og jeg begynner å bli lei. Juicen er kjempegod, men jeg savner tyggemotstand og kaffe.

Jeg liker juicene som består av ananas, eple, gulrot og sitron, men det er verre med dem som består av brokkoli, spinat, kål og hvetegress. Dessverre er det en slik som er middag i dag.

Jeg tar meg selv i å jukse for første gang og spiser et halvt eple. Det føles absurd at det er juks å spise litt eple, men jeg får faktisk dårlig samvittighet.

Hodepinen har plutselig forsvunnet og jeg elsker min noe flatere mage. Også denne kvelden er jeg ganske sliten, men jeg håper at den energien som ble lovet snart skal melde sin ankomst.

DAG 5

Redigerer Charlotte har bakt cupcakes (thank you very much) til fredagskos på kontoret. Jeg drikker grønn juice og alle synes synd på meg. Men sannheten er at det faktisk går helt greit nå - mye bedre enn forventet.

Og nå som jeg ser enden i horisonten er humøret og motivasjonen på topp. Jeg forestiller meg at jeg skal bli et sunnere menneske med masse energi, flott hud og skinnende hår.

Men apropos energi: den lar vente på seg. Jeg er slapp som en gammel fillerye og orker nesten ingen ting.

For å få maksimalt ut av detoxen skal jeg skrubbe huden hver dag. Dette skal være en effektiv metode for å skape sirkulasjon i lymfesystemet, som er viktig for kroppens avgiftningsprosess.

Jeg skrubber hver kveld, og i samme slengen smører jeg meg med kremen Fat girl Slim fra Bliss, som ved siden av å virke oppstrammende og drenerende, skal gjøre huden myk og deilig. Alle monner drar!

DAG 6

Jeg våkner, og magen rumler. Jeg er skrubbsulten! Det er fortsatt en time til jeg kan drikke frokostjuicen, så jeg nøyer med varmt vann med sitron. Lørdagskosen blir ikke helt den samme uten kaffe, men sitronvannet er blitt en del av rutinen min, så det går greit.

FROKOSTJUICE: Dette trenger du: to epler, en halv ananas, litt sitron, to gulrøtter og litt rå ingefær. Kjør alt gjennom juicemaskinen, - avslutt med det siste eplet. Nytes avkjølt med isbiter.

FROKOSTJUICE: Dette trenger du: to epler, en halv ananas, litt sitron, to gulrøtter og litt rå ingefær. Kjør alt gjennom juicemaskinen, - avslutt med det siste eplet. Nytes avkjølt med isbiter. Foto: FOTO: Gry Traaen

Helgen tilbringes hos familien hjemme i Telemark. Siden det er lenge siden jeg har vært der har mamma bakt både kringle og boller, og kjøkkenskapet er fylt til randen av søte fristelser. Herregud - viljestyrke kom til meg!

Etter kopp nummer hundreogfjørti med kokt vann kommer den store sprekken

Etter kopp nummer hundreogfjørti med kokt vann kommer den store sprekken. De andre koser seg med kanelboller, som faktisk er det beste jeg vet i hele verden, og mamma spør forsiktig om jeg vil ha ... Jeg tenker: Én er vel ikke så farlig, og det er jo ingen som kommer til å få vite det.

Og da er historiens største sprekk et faktum. Jeg spiser tre boller på rappen. Resten av dagen følger jeg opp med sjokolade, flere boller, to skiver brød med brunost, brus og kaffe, før jeg avslutter med varm eplekake og is. Seriøst?

DAG 7

Eeeeeendelig i mål!

Gårsdagens lille kakefest har tatt meg fra «høy på sukker og glad i livet», til en følelse av dårlig samvittighet og fiasko. Jeg er tilbake på juicekjøret og lager meg nok juice til hele dagen, slik at det ikke skal bli nok en sprekk.

Jeg lover meg selv at jeg skal klare den aller siste dagen uten problemer, men hodepinen er tilbake ettersom gårsdagen kaffeslabberas tok meg rett tilbake til abstinensene etter sukker og koffein.

Kroppens rensemekanismer

Leveren: Uskadeliggjør giftige stoffer.

Hjelpere: Brokkoli, rødbeter, hvitløk, tomater, fennikel, blåbær, paprika.

Nyrene: Filtrerer avfallsstoffene og skyller dem ut gjennom urinen. Regulerer veskebalansen.

Hjelpere: Vann, tranebær, frukt og grønnsaker, urtete og persille.

Dagen tilbringes på sofaen sammen med den dårlige samvittigheten min, samtidig som jeg ikke klarer å la være å planlegge sushien jeg skal spise hver dag neste uke.

Konklusjon

Kroppen føles egentlig ganske renset og ren. Magen er flatere, og huden har fått ny glød. Energien som skulle komme etter et par dager kom aldri, men jeg har blitt bevisst på hvor mye gift det er vanlig å putte i seg hver eneste dag.

Jeg fant ut at syv dager uten å tygge er litt i drøyeste laget for min del. Den sjette dagen endte jo i historiens største kakesprekk, men jeg klapper meg selv på skulderen for seks av syv dager med kun juice.

En detox er til for å avgifte kroppen og er anbefalt å gjennomføre cirka to ganger i året. Selv gleder jeg meg til å nyte hvert eneste måltid fremover, og det blir nok en stund til jeg lager meg juice til middag igjen.

Men en lunsjjuice på travle dager, eller når man trenger litt ekstra næring, det skal jeg fortsette å kose meg med.

Les også:

Slik løser du 10 vanlige skjønnhetskriser

Slik blir du like vakker som Maria Skappel

Dette tror bloggerne på i høst

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning