Høstens sminketrender

Vi tester sesongens sminketrender

Høstens sminketrender byr på markerte lepper, laaaange vipper og mørke øyne. Men fungerer egentlig dette i hverdagen? Designer Marte, redaksjonssjef Kristin og journalist Linn testet catwalklookene en helt vanlig dag på jobben.

PÅ CATWALKEN: Jentene i Det Nye-redaksjonen testet ut tre av sminkelookene som ble vist på catwalken. Anya Hindmarch gikk for oransje lepper, Versace viste frem 60-tallsvipper, men Donna Karan valgte glitrende øyenskygge.

PÅ CATWALKEN: Jentene i Det Nye-redaksjonen testet ut tre av sminkelookene som ble vist på catwalken. Anya Hindmarch gikk for oransje lepper, Versace viste frem 60-tallsvipper, men Donna Karan valgte glitrende øyenskygge. Foto: FOTO: James Cochraine

Publisert Oppdatert

Hver eneste sesong blir vi bombardert med nye trender under de ulike moteukene i Paris, Milano, New York og London.

Både designere og store motehus prøver å skape nye trender, og ønsker dermed også å diktere hvordan vi skal kle oss.

Men, det er ikke bare i klesveien de prøver å påvirke oss.

Hver sesong sender de også modellene nedover catwalken med nøye planlagt sminke og hårfrisyrer, og forsøker å få oss til å kopiere disse.

Men selv om sminken kan se råkul ut på catwalken, er det ikke sikkert den passer like godt til den vanlige jenta i gata.

Dette ville vi teste ut, og tre av jentene i Det Nye-redaksjonen meldte seg frivillig til å være forsøkskaniner.

Designer Marte, redaksjonssjef Kristin og journalist Linn fikk utdelt hver sin sminkelook som de skulle teste ut en dag på kontoret.

De fikk hvert sitt bilde av looken de skulle kopiere servert i hånden, samt nøye instruksjoner av skjønnhetsansvarlig Julie. Deretter måtte de selv legge sminken.

Ingen av jentene var vant til de ulike sminkelookene de skulle prøve, og opplevelsen var både positiv og negativ for alle tre.

En og annen ble til og med overbevist om at det av og til går an å bytte ut sin vanlige sminkerutine, og heller satse på noe nytt!

Les om deres opplevelser i artiklene under!

Les også:

VIDEO: Slik legger du perfekt hverdagssminke

Her er ekspertenes ultimate skjønnhetstips

8 vanlige skjønnhetstabber

Designer Marte tester: Oransje lepper

Jeg er jenta som alltid fokuserer på sminken rundt øynene, med mørke bryn, eyeliner og roser i kinnene.

ORANSJE LEPPER: Designer Marte pleier aldri å ha fokus på leppene, men blir faktsik fristet til å gjenta looken oftere!

ORANSJE LEPPER: Designer Marte pleier aldri å ha fokus på leppene, men blir faktsik fristet til å gjenta looken oftere! Foto: FOTO: Vegard Kleven

Slik får du looken:

Looken fra høst- og vintervisningen til Anya Hindmarch var klassisk, men med edge. Den røde, klassiske leppen fikk en liten oppgraderingen og looken er perfekt for høstgarderoben.

 • Legg matt foundation i hele ansiktet.
 • Velg en ferskenfarget rouge som gir litt glød, men la markeringen være svak, med bare en forsiktig markering på kinnbeinene.
 • Fest løsvipper i øyets ytre kant og legg to lag maskara slik at vippene blandes sammen.
 • Prikk en svart kajal langs vippekanten slik at løsvippefestet skjules.
 • Avslutt med en matt, rødoransje leppestift. Legg den i to omganger slik at fargen sitter lenge.

All right!, tenker jeg, når jeg ser bildet av modellen med de oransje leppene. Her er jo alt motsatt av hvordan jeg vanligvis sminker meg.

Jeg er jenta som alltid fokuserer på sminken rundt øynene, med mørke bryn, eyeliner og roser i kinnene.

Leppene får stort sett bare en omgang leppepomade - dels fordi jeg har stor munn, men mest fordi jeg synes det er utfordrende å finne en leppestift som sitter lenge nok til at jeg rekker å komme meg ut døra.

Jeg bretter ut mappa med sminkekoster og legger fram bildet av modellen og veiledningen fra skjønnhetsansvarlig Julie..

«Plettfri, matt hud», står det ¿ Kjenner allerede at pulsen stiger!

Å legge en perfekt base er noe av det vanskeligste jeg vet om, og det viser seg også å bli det mest tidkrevende nå. Når jeg sier meg fornøyd med basen, legger jeg en svak rouge i kinnene og grer litt voks gjennom brynene.

Når løsvippene skal på, må jeg knote litt ekstra for å få det fint. Her har jeg null erfaring!

Selve leppefargen er enkel å legge. Jeg starter med en oransje tone, kysser på papir, legger en litt mørkere tone over, kysser igjen og avslutter med mer oransje.

Jeg er nøye med å følge leppenes naturlige fasong og jeg takler ikke leppestift i munnvikene. Mens jeg jobber, lar jeg meg fascinere av hvor bra det funker å sminke seg etter et bilde - det må jeg huske til neste fest!

Selvbevisst og småflau

Med løsvipper og knallfargede lepper, beveger jeg meg gjennom kontorlandskapet for å spise lunsj.

Jeg føler meg oversminka og merker at jeg oppfører meg annerledes. Jeg tillater meg ikke å smile like bredt som jeg vanligvis gjør, og tør nesten ikke møte blikket på de jeg møter. Uff, så anstrengt dette føles!

- Så sminket du var da, sier en mannlig kollega.

- Det var veldig fint - bare litt mer enn du pleier å ha, fortsetter han.

Jo, det er unektelig en litt heftig look på en mandags formiddag. Men jentene i redaksjonen er begeistret og mener dette kler meg.

Med nyvunnet selvtillit legger jeg ut en selfie på Snapchat og får snart respons fra ei nær venninne: «Så fin du er - det kledde du! Even better than her (ref: modellen)».

Så gøy, tenker jeg for meg selv - kanskje jeg faktisk bør tilegne denne sesongen til leppene?

Fargen holder seg fin hele dagen, med litt påfyll av leppestift etter måltider og kaffepauser. Jeg kjenner at det frister til gjentagelse, men neste gang dropper jeg løsvippene! Enten eller er mer min greie.

Redaksjonssjef Kristin tester: 60-tallsvipper

Dette er en look som krever både tålmodighet og tid – og jeg har ingen av delene.

FARGERIKE LEPPER: På catwalken viste desinger Anya Hindmarch frem modeller med knallfargede lepper. <b>PRODUKTFORSLAG:</b> YSL Rouge Pur Couture The Mats i fargen nr. 209, kr 305. Clarins Rouge Eclat i fargen Juicy Clementine, kr 220. Burberry Fresh Glow Powder i fargen nr. 02 Golden Radiance, kr 220.

FARGERIKE LEPPER: På catwalken viste desinger Anya Hindmarch frem modeller med knallfargede lepper. PRODUKTFORSLAG: YSL Rouge Pur Couture The Mats i fargen nr. 209, kr 305. Clarins Rouge Eclat i fargen Juicy Clementine, kr 220. Burberry Fresh Glow Powder i fargen nr. 02 Golden Radiance, kr 220. Foto: FOTO: James Cochraine, produsenten

- Nå vet jeg hvem du ligner på! utbryter skjønnhetsansvarlig Julie, idet hun har hjulpet meg med å feste løsvipp nummer to.

60-TALLSVIPPER: Redaskjonssjef Kristin tester løsvipper, innser at det ikke er lekende lett å hverken få festet dem eller holde dem på plass.

60-TALLSVIPPER: Redaskjonssjef Kristin tester løsvipper, innser at det ikke er lekende lett å hverken få festet dem eller holde dem på plass. Foto: FOTO: Vegard Kleven

Slik får du looken:

Versace viste en av høstens vakreste makeuplooks. Fokuset lå på vippene, men med en sterk referanse til 60-tallet.

 • Legg en fuktighetsgivende foundation i hele ansiktet og deretter litt solpudder under kinnbeinene og langs kjeven.
 • Gre brynene i naturlig form, og marker dem etter behov.
 • Fest remser med løsvipper og ram inn øynene med eyeliner. Formen avsluttes i en spiss i øyets ytre kant.
 • Legg brun øyenskygge i globalen og legg masse maskara på over- og undervippene.
 • Legg flytende highlight på neserygg, kinnbein og på abourbuen.
 • Avslutt med en beige leppestift.

- Julianne Moore fra filmen «A Single Man».

Jeg blunker et par ganger mot henne. De nye, tunge vippene mine gjør det samme. Jeg aner ikke hvordan jeg ser ut etter siste finish, og kikker spent inn i speilet foran meg.

20 minutter tidligere: Jeg står med en bekymret mine på jobbtoalettet med bildet av sminkelooken jeg har fått tildelt.

Øynene skal være rammet inn, leppene beige og huden matt.

Sukk! Foundation i hele ansiktet er noe av det verste jeg vet om; jeg føler meg både innestengt og fregnefattig.

Heldigvis, og til min store overraskelse, går det lekende lett å legge en semimatt hud. Produktet er porøst, og langt fra så kakete som jeg hadde fryktet. Og når jeg i tillegg kan fargelegge kinnbeina med litt solpudder, begynner jeg virkelig å like det jeg ser.

Så er det på tide å rette fokuset mot øynene. Ah, endelig på hjemmebane, tenker jeg, og markerer globalen med en brun skygge for å åpne blikket.

Neste ut er eyelineren - vanligvis mitt absolutte må-ha i sminkemappa. Men i dag er vi ikke helt på bølgelengde. For plutselig ser jeg hvordan den svarte filttuppen hopper ukontrollert bortover vippekanten.

Hjelp! Jeg fortsetter famlingen med løsvippelimet, blir skikkelig frustrert og innser at Julie må komme meg til unnsetning.

Dette er en look som krever både tålmodighet og tid - og jeg har ingen av delene.

Løsvipper før lunsj

Tilbake foran speilet: Ferdig sminket. Synes den nye looken er både sart og sexy.

Yes, klar for en kveld på byen! Nei, vent. Det er mandag, klokka har ikke passert lunsj engang og jeg skal ... i et møte.

Føler meg dum og dolla gjennom kontorlandskapet - helt til jeg ankommer møterommet.

- Wow! Jeg blir helt satt ut av blikket ditt, hvisker en kollega til meg.

- Er det dine vipper? spør en annen.

Jeg fortsetter dagen ganske så selvsikker, og tar meg selv i å bevege øynene på dådyraktig vis når andre prater til meg. I litt sånn slow motion.

Den blafrende bobla sprekker imidlertid idet jeg på et hektisk tidspunkt klør meg i øyet, og den ene vipperemsen brått henger litt på halv tolv.

Og plutselig minner hvert eneste blunk meg på at jeg aldri kommer til å bli en hot vippedronning.

Men: Et nytt og dampende foundationforhold, det har jeg fått.

Journalist Linn tester: skimrende skygge

Jeg har ikke brukt kajal siden videregående, men nå skjønner jeg ikke helt hvorfor.

Jeg sperrer opp mine usminkede øynene og stirrer forskrekket på looken jeg har fått tildelt.

FYLDIGE VIPPER: Versace har gitt sine modeller kraftige vipper denne sesongen. <b>PRODUKTFORSLAG:</b> Lancôme LIner Plume, kr 320. YSL La Teint Encre De Peau, kr 440. Løsvipper fra H&M, kr 49.

FYLDIGE VIPPER: Versace har gitt sine modeller kraftige vipper denne sesongen. PRODUKTFORSLAG: Lancôme LIner Plume, kr 320. YSL La Teint Encre De Peau, kr 440. Løsvipper fra H&M, kr 49. Foto: FOTO: James Cochraine, produsenten

Så strengt og voldsomt har jeg aldri sminket meg - ever!

SKIMRENDE SKYGGE: Journalist Linn har aldri sminket seg så voldsomt før, men oppdager at hun faktisk liker looken.

SKIMRENDE SKYGGE: Journalist Linn har aldri sminket seg så voldsomt før, men oppdager at hun faktisk liker looken. Foto: FOTO: Vegard Kleven

Slik får du looken:

Hos Donna Karan var makeuplooken dramatisk med markerte øyne, matt hud og naturlige lepper.

 • Svart kajal legges rundt hele øyet, inkludert på våtkanten. Bruk fingeren til å duse ut streken, men pass på at markeringen blir mørk nok.
 • Legg sølvskygge innerst i øyekroken og på hele lokket, opp til global.
 • Brynene gres i naturlig form med en brynsgelé eller voks.
 • Huden er semimatt, så velg en foundation som gir fuktighet, men som ikke gjør huden shiny.
 • Avslutt med maskara på over- og undervip

En gang må jo være den første, så jeg sperrer meg inne på toalettet på jobb, taper modellbildet opp på speilet og setter kajal og sminkekoster i sving.

Jeg oppdager raskt at jeg synes det er gøy, både å sminke meg helt annerledes enn ellers og kopiere en look steg for steg.

Jeg har ikke brukt kajal siden videregående, men nå skjønner jeg ikke helt hvorfor. Det går raskt og rammer inn øynene på en kul måte.

Til min store fornøyelse viser hele looken seg å være enkel å legge, spesielt med gode koster og pensler. Og jeg er definitivt ingen ekspert på sminkefronten.

Men idet jeg legger sølvskygge i øyekroken får jeg svak science fictionpanikk. Ligner jeg ikke litt på en alien?

- Nei, nei, nei! Det var dritfint! skryter en kollega.

Nu vel. Jeg føler meg mildt sagt oversminket.

- Så fresh du var! Skal du på fest, eller? spør Det Nyes moteansvarlig, Cecilie.

Og det er nettopp dette som gjør meg en smule utilpass: Looken er etter min mening forbeholdt dunkel belysning - ikke et opplyst kontorlandskap.

Og min bustete mandagssveis står heller ikke akkurat i stil til makeupmaska.

Boys will be boys

Når arbeidsdagen går mot slutten, vitner speilbildet mitt om at jeg har gnidd meg mye i øynene i løpet av dagen. Sølvfargen er nesten borte.

Personlig er jeg mer komfortabel med denne mer beskjedne varianten, men jeg kompletterer sminken for å kjøre løpet fullt ut.

På vei hjem er jeg veldig nysgjerrig på hva min kollektivkompis, Sjur, kommer til å si om den nye, dramatiske meg.

Vi slår oss ned i sofaen og jeg setter øynene i ham. Ti minutter går. Han sier ingenting. Tjue. Etter én time skrur jeg på mer lys. Fremdeles ingen reaksjon.

- Ser du ikke at jeg har sminket meg veldig mye i dag? spør jeg omsider.

Han kommer helt opp i ansiktet på meg.

- Jo, nå ser jeg det. Du har masse svart rundt øynene!? Det var fresht, da. Men jeg liker deg bedre uten sminke, konstaterer han.

- Jeg skjønner ikke at du ikke så det med en gang, sier jeg.

- Men, Linn! Du kan ikke forvente at gutter legger merke til sånt.

«Gutter, ass!», tenker jeg.

Men deres skylapper til tross: Jeg skal uansett tørke støv av kajalen, investere i gode koster og begynne å herme mye oftere.

Kanskje ikke etter de mest oppsiktsvekkende stilene, men det finnes massevis av inspirasjon på catwalken, som i en enkel håndvending sørger for forfriskende variasjon i fjeset.

GLITRENDE ØYENSKYGGE: Donna Karan sendte sine modeller nedover catwalken sminket med sølvfarget øyenskygge. <b>PRODUKTFORSLAG:</b> Lord & Berry Scuba Extreme Lengthening Mascara, kr 145. Mybelline Master Drama Khol Liner, kr 85. Giorgio Armani Eyes to Kill Eyeshadow, kr 300.

GLITRENDE ØYENSKYGGE: Donna Karan sendte sine modeller nedover catwalken sminket med sølvfarget øyenskygge. PRODUKTFORSLAG: Lord & Berry Scuba Extreme Lengthening Mascara, kr 145. Mybelline Master Drama Khol Liner, kr 85. Giorgio Armani Eyes to Kill Eyeshadow, kr 300. Foto: FOTO: James Cochraine, produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning