Hvordan pakke kofferten riktig:

Unngå overvekt!

Vi viser deg hvordan du pakker kofferten smart – slik at du unngår overvekt.

LÆR Å PAKKE RIKTIG: Med noen enkle tommelfingerregler slipper du ubehaget med overfylt koffert og overvekt.

LÆR Å PAKKE RIKTIG: Med noen enkle tommelfingerregler slipper du ubehaget med overfylt koffert og overvekt. Foto: Foto: iStockphoto

Publisert Oppdatert
FORDEL LIKT: Fordel bagasjen likt mellom dere i to like store kofferter - utnytt kiloene som kan være til overs hvis dere pakker hver for dere.

FORDEL LIKT: Fordel bagasjen likt mellom dere i to like store kofferter - utnytt kiloene som kan være til overs hvis dere pakker hver for dere.

Med litt enkel planlegging slipper du å stresse når du står pakket og klar ved innsjekkingen og får valget mellom å betale flere hundre kroner i overvekt eller pakke om bagasjen. Du er kanskje en av dem som har opplevd å stå der lettere panisk med et skrekkslagent blikk på den store, fullpakkede kofferten som du måtte legge deg på for å få lukket igjen.

For det er ikke så moro å måtte endevende kofferten og vise til alle og enhver alt det du har pakket med deg. Å dra utover alt fra svømmeføtter til hårføner og undertøy mens skuelystne medpassasjerer står og flirer, er rett og slett pyton. Da er det kanskje greit å vite at med noen enkle, smarte grep kan du spare deg selv for denne ubehageligheten en gang for alle.

1. Fordel bagasjen likt

Det er ikke noe poeng i at den ene personen har med en koffert på 10 kilo, mens den andre har en koffert på godt over 20 kilo. Planlegg pakkingen sammen og ikke lukk koffertene før dere har fått likevekt og utnyttet kiloene. Et smart tips er å legge alt dere skal ha med dere utover gulvet eller sengen.

2. Unngå tomme "hull"

Dette tillatter flyselskapene:

SAS:

Innsjekket bagasje: 30 kg

Enkelte utenlandsreiser 2x23 kg

Håndbagasje: 8 kg

Norwegian / Sterling:

Innsjekket bagasje: 40 kg

(fordelt på 2 kolli med 20 kg i hver)

Håndbagasje: 10 kg

Ryanair:

Innsjekket bagasje: 15 kg

Håndbagasje: 10 kg

Widerøe:

Innsjekket innenlandsflygninger: 15 kg

Innsjekket utenlandsflygninger: 20 kg

Håndbagasje: 8 kg

Lufthansa:

Innsjekket bagasje: 20 kg

Enkelte utenlandsflygninger 2x23 kg

Håndbagasje: 8 kg

KLM / Air France:

Innsjekket bagasje: 20 kg

Håndbagasje: 12 kg

British Airways:

Innsjekket bagasje: 23 kg

Håndbagasje: 23 kg

Pakk bagasjen slik at du utnytter plassen. Unngå tomme hulrom med mye luft og ubenyttet plass i kofferten. Sokker og undertøy kan fint presses inn i tomme deler - mellom svømmeføtter og inn i sko.

3. Bruk badevekta!

På flyselskapenes hjemmesider står det opplyst hvor mye bagasje du kan ha med deg, både ved innsjekking og som håndbagasje. Når du vet hvor mange kilo du kan ha med, sett kofferten på badevekta og vei bagasjen din. Har du for mye, så er saken grei: Du må være mer kritisk og legge igjen noen av tingene.

4. Smart med ryggsekk

En sekk på ryggen er lurt når du skal ut og fly. Legg de tunge tingene i ryggsekken - det avløser mange kilo fra bagasjen som skal sjekkes inn. En tommelfingerregel kan være at du plukker ut de fem tyngste tingene og plasserer de i en ryggsekk og har de med i håndbagasjen. Bærbar PC, tunge bøker og kamerautstyr samt sko er smarte ting å ha i håndbagasjen.

Slik blir du oppgradert på flyet>>

5. Toalettmappe i kofferten

Toalettmappen kan ofte veie en del. Husk på at denne ikke bør tas med i håndbagasjen da de i sikkerhetskontrollen vil komme til å ta fra deg både kremer, parfyme og annet flytende! Har du mye overvekt - husk at alt fra deodorant til hårskum, hårspray, solkrem og aftersun kan kjøpes på ankomststedet. Du kan spare de ekstra overvektskronene og heller kjøpe hygieniske artikler på stedet du kommer til. Saks, neglesett og andre skarpe gjenstander skal også legges i kofferten.

BØR BEGRENSES: Toalettsaker kan det lønne seg å kjøpe på feriestedet.

BØR BEGRENSES: Toalettsaker kan det lønne seg å kjøpe på feriestedet.

6. Ikke 10 par sko

Dersom du er mann er dette kanskje et ukjent fenomen, men er du kvinne bør du være skeptisk til antall plagg du har med deg. Plukk gjerne fram antrekk for dag til dag. Vanligvis bruker du en truse og ett par sokker om dagen og du trenger dermed ikke ha med deg dette tilsvarende en tre ukers reise. Begrens antall plagg og vær også oppmerksom på at sko er noe av det tyngste du har i kofferten. Sko er dessuten noe som er lurt å ha i håndbagasjen.

7. Kjøp heller noe nytt!

I stedet for å pakke for mye, kan du kjøpe deg noe nytt og fint på stedet du reiser til. Dropp et ekstra par sko og se heller etter noen nye butikker der du får tak i noe de garantert ikke har hjemme i skobutikkene.

8. Reis i det tyngste

Ta på deg de tyngste skoene, en genser og jakke når du går på flyet. Dette kan ofte utgjøre forskjellen på å måtte betale overvekt eller ikke.

9. Unngå tung koffert

IKKE FOR MANGE: Sko er noe som bør begrenses på ferie. Ta med ett par gode joggesko, ett par sandaler og ett par pensko til kvelden.

IKKE FOR MANGE: Sko er noe som bør begrenses på ferie. Ta med ett par gode joggesko, ett par sandaler og ett par pensko til kvelden. Foto: Foto: Crestock

Noen ganger veier kofferten flere kilo bare i seg selv, helt uten at det finnes så mye som en ting i den. Unngå hardplastkoffertene som veier mye, dersom det er mulig.

VEI BAGASJEN: Bruk badevekta og vei kofferten. Har du overvekt bør du gå mer kritisk til verks, så du slipper de ekstra utgiftene.

VEI BAGASJEN: Bruk badevekta og vei kofferten. Har du overvekt bør du gå mer kritisk til verks, så du slipper de ekstra utgiftene. Foto: Foto: Crestock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning