Test av mineralfoundation

Den beste mineralfoundationen

Se hvilken som vant vår test.

TEST AV MINERALFOUNDATION: Jane Iredale sin mineralfoundation imponerte vårt testpanel.
TEST AV MINERALFOUNDATION: Jane Iredale sin mineralfoundation imponerte vårt testpanel. Foto: FOTO: Produsenten
Sist oppdatert

Monika Tøraasen

Monika Tøraasen er utdannet hudpleier ved Norsk Hudpleieskole.

Hun er også utdannet journalist og motekonsulent.

Fakta om testen:

Testpanelet består av:

  • Hanne Christophersen , produktansvarlig og faglærer ved Art Complexion Make Up Skole
  • Camilla Kobbevik, pedagogisk ansvarlig og faglærer ved Art Complexion
  • Ida Helene Almås, student ved Art Complexion
  • Heidi Brunborg, student ved Art Complexion
  • Helene Sørloth, student ved Art Complexion
  • Monika Tøraasen, hudpleier og frijournalist

Foundationene har blitt vurdert ut fra:

  • hvordan den er å legge
  • hvor godt den dekker
  • hvordan den føles på huden
  • hvor godt/lenge den sitter
  • ingredienser

Slik ble testen utført:

Panelet har fått utdelt en av hver foundation, og testet uavhengig av hverandre.

Alle har utfylt hvert sitt kriterieark, og gitt karakter fra 1 - 6 på hvert punkt. Til slutt ble karakterene lagt sammen til en karakter. Ingrediensene ble vurdert i etterkant.

Utvalget:

Mineralfoundationene som er med i testen er bestselgere hos de største parfymerikjedene og hudpleiesalongene i Norge.

Mineralsminke har blitt veldig populært de siste årene, og da spesielt mineralfoundation. Men det ikke alle vet er hva som egentlig er forskjellen på en vanlig foundation og en mineralfoundation.

- Mineralfoundation er bygget på rene, knuste mineraler, som vanlig i pudderform. Mens vanlig foundation er flytende og kan inneholde fettstoffer, talkum, vann, parfyme og fargestoffer, sier Annkarin Svendsen, daglig leder ved Karl Johan hud og kroppspleie.

Mineralsminke er utvinnet av mineraler og pigmenter som finnes i naturen, disse er sterilisert og pulverisert til pudder og organiske farger.

Bedre for huden

Grunnen til at mineralbasert make-up har blitt så populært er at sjansene for å pådra seg hudirritasjoner og allergier er mye levere enn ved vanlig make-up.

- Dette fordi mineralfoundation er laget av kun naturlige mineraler, helt uten kunstige tilsetningsstoffer som parfyme eller konserveringsstoffer, forklarer Svendsen.

Mineralfoundation kan tilpasses alle hudtyper, og den gir en sunn glød til huden. I tillegg får den linjer til å synes mindre og er vannfast.

- Mineralfoundation gir ikke like mye næring til fuktfattig og tørr hud som en flytende foundation gjør, men da kan man bruke en fetere fuktighetskrem under, tipser Svendsen.

De vanligste ingrediensene

Sinkoksid: Blir ofte brukt som base i produktene. Er dekkende, beroligende og talgregulerende, samtidig som det inneholder UVA-og UVB-filter.

Titanium dioksid: Et hvitpigmentert mineral som er vannavstøtende. Er UV-beskyttende.

Jernoksid: Et brunfarget mineral med UVB-filter.

Mica: Kråkesølv. Et lysreflekterende og perlemorskinnende mineral. Ofte brukt for å gi huden glød. Står den høyt oppe på ingredienslista, kan den gi litt for mye skimmer og blankhet til dere som har fet hud eller kombinert hud.

Bismuth oksyklorid: Er et mineralsalt som gjør at mineralfoundation virker lysreflekterende. Svært omdiskutert ingrediens, som mange mener huden kan reagere på. Kan derfor være lurt å styre unna produkter med denne ingrediensen. Kan i tillegg gjøre huden blank.

Sink og magnesium: Virker anti-inflammatorisk.

To omdiskuterte mineraler er bismuth oksyklorid og mica, siden noen mener disse kan skape hudirritasjoner som klør og rødhet hos enkelte mennesker.

Begge ingrediensene er godkjent til bruk i kosmetikk av både amerikanske FDA (Food and Drug Administration) og EU-kommisjonen, og finnes derfor i mange mineralfoundationer.

De fleste mineralfoundations er parabenfrie. Vi tar uansett ikke parabendebatten her, da ekspertene ikke er enige. EUs vitenskapelige komité mener parabener er helt trygt, mens blant annet Forbrukerrådet i Norge råder oss til å være varsomme med parabenholdige produkter.

Testet tidligere

Mineralfoundationene er testet tidligere, uten at ingrediensene har vært en del av bedømmingen. Etter å ha sett over ingrediensene, har resultatet av testen blitt noe endret.

Les også:

Slik vet du at en krem er bra

Stor test av billigsjampo

Denne neglelakken ble best i test

Disse ingrediensene skal du se etter

Skjønnhetsproduktet du må ha

Denne saken ble første gang publisert 23/04 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også