Tipsene som redder håret i sommersolen

SOS for sommerhåret

Her er ekspertenes beste tips for sunt sommerhår.

SPESIALPRODUKTER: Ekspertene råder deg til å velge produkter som er tilpasset hår som har vært i solen.

SPESIALPRODUKTER: Ekspertene råder deg til å velge produkter som er tilpasset hår som har vært i solen. Foto: FOTO: Produsenten, Istockphotos

Publisert Oppdatert

Det er få ting som får oss til å føle oss bedre enn sol, sand og sommer. Endelig er tiden kommet for å legge seg på stranden, i hagen eller ved bassengkanten og nyte late dager og varme stråler. Vi er blitt flinke til å huske på SPF og solkrem på både kropp og ansikt, men hva med håret?

Ifølge nettstedet BellaSugar er det få ting som sliter like mye på lokkene dine som sol, satvann og klor, men heldigvis finnes det gode råd som redder håret i sommersolen.

Husk beskyttelse

Det er lettere å forebygge slitasje på håret enn å rette opp når skaden allerede er skjedd. Det påstår stjernefrisøren Rodney Cutler, som eier og driver salongene Cutler/Redken Salons i New York og Miami, til nettstedet ABC News.

- For å holde håret ditt sexy og sunt hele sommeren er det mest viktige du gjør å beskytte det mot solen, forklarer Cutler til nettstedet.

- Det finnes mange sprayer og leave-in produkter nå som er spesielt beregnet på bruk om sommeren, og som har tilsatt UV beskyttelse.

Eksperten har også et godt råd før du bader:

- Ha balsam i håret før du hopper i havet eller i bassenget, forklarer frisøren.

- Dette skaper en barriere på håret, og gjør at fargemolekylene ikke kan unnslippe. Det vil også hjelpe håret å holde på fuktigheten.

SOS FOR SOMMERHÅRET: 1. Hårmaske med oliven, kr 299, fra Kiehls.  2. Re-Life gjenoppbyggende hårmaske fra O-Way, kr 379, Auster. 3. Fuktighetsgivende hårmaske fra O-Way, kr 399, Auster. 4. Solhatt, kr 200, Gap.

SOS FOR SOMMERHÅRET: 1. Hårmaske med oliven, kr 299, fra Kiehls. 2. Re-Life gjenoppbyggende hårmaske fra O-Way, kr 379, Auster. 3. Fuktighetsgivende hårmaske fra O-Way, kr 399, Auster. 4. Solhatt, kr 200, Gap. Foto: FOTO: Produsenten/Welda

Tilfør riktig pleie

Om sommeren er det viktigere enn noen gang å bruke produkter som beskytter og behandler håret mot unødvendig slitasje.

- Håret trenger rikelig med pleie når det utsettes for sol og saltvann, forklarer Art Director Andre Auster ved Auster Salon & Academy i Oslo til Det Nye.

- Håret ditt består av 70-80 % keratin, som er hårets protein. Resten av håret består av mineral salter, lipider, ceramider, pigmenter, karbohydrater og noen vitaminer. Når håret utsettes for slitasje er det viktig å benytte produkter som tilbakefører sunnhet til håret, og som inneholder milde og rene ingredienser, som rene esensielle oljer, phytokeratin og milde vaskestoffer.

Auster anbefaler å benytte en spray med UV-beskyttelse mens du er i solen.

- Dette vil beskytte både fargen og fuktigheten i håret ditt.

Frisør Silje Kristin Andreassen hos Dugg slår også et slag for beskyttelse.

- Bruk hårprodukter som er spesielt beregnet på hår som utsettes for sol, sand og klor. Snakk med frisøren din og be han eller henne om å anbefale produkter som passer til ditt hår, forklarer Andreassen til Det Nye.

- Redken har fine produkter i sin Color Extend Sun serie, der noen av produktene har solfaktor som også beskytter huden rundt hårfestet og hodebunnen fra å bli solbrent.

Frisøren forklarer at det også finnes produkter å få tak i som er vannavstøtende.

- Dette er perfekt for de som bader mye, eller driver med for eksempel surfing eller snorkling.

Derfor blekner håret ditt i solen

Mange tar for gitt at det er solens hete stråler som bleker håret ditt om sommeren, men det stemmer ikke ifølge kreativ leder hos På Håret i Oslo, Peter Vonkunz Brun.

- Ofte hjelper det å forstå hva som egentlig skjer med håret ditt, forklarer Vonkunz Brun til Det Nye.

- Så skjønner man hvorfor det er viktig å velge de riktige produktene for å beskytte håret.

Det som lysner håret ditt om sommeren er nemlig ikke solen, men luft.

- Oksygen er det enste stoffet som kan lysne håret ditt, men sola og alle de andre ytre påvirkningene er med på og la luften komme til kjernen av håret ditt, forklarer Vonkunz Brun.

- Varme,saltvann, klor, og fuktighet åpner skjellaget i håret ditt slik at oksygen kan trenge inn. De ytre påvirkingene vil også gjøre håret ditt tørt, noe som skjer ved at skjellaget spriker, og luft,salt og forurensning kan komme inn i håret ditt og tørke det ut.

Frisøren forklarer:

- Se på håret ditt som en kongle. Når konglen er lukket, er den blank og glatt, men når konglen spriker og er åpen, blir den tørt og matt, og visner raskt.

Hold skjellaget lukket

Skjellaget er det ytterste laget av hårstråene, og beskytter håret ditt fra å tørke ut.

- Det er hovedskalig to ting du kan gjøre for å sørge for å holde skjellaget ditt lukket, forklarer Vonkunz Brun.

- Bruk en solmaske eller annen type hårkur som legger seg som en hinne rundt håret og sørger for at ingenting trenger inn. Disse kommer som oftest i spray eller kremform.

Håreksperten tipser også om å bruke renseprodukter for håret som har lav pH-verdi.

- Lav pH-verdi sørger for at håret trekker seg sammen raskere.

Vask håret

Ekspertene er enige om at det lønner seg å vaske håret godt etter en dag på stranden eller ved bassenget.

SUNT SOMMERHÅR: 1. Fedora hatt, kr 119, Primark. 2. Maroccan Oil, kr 299, Studio Alf. 3. Tangle Teezer hårbørste, kr 90, Beautybay.com. 4. Økologisk hampolje fra Sanabona, kr 159, Ica. 5. K-Pac Leave-In Balsam fra fra Joico, kr 175, blivakker.no.

SUNT SOMMERHÅR: 1. Fedora hatt, kr 119, Primark. 2. Maroccan Oil, kr 299, Studio Alf. 3. Tangle Teezer hårbørste, kr 90, Beautybay.com. 4. Økologisk hampolje fra Sanabona, kr 159, Ica. 5. K-Pac Leave-In Balsam fra fra Joico, kr 175, blivakker.no. Foto: FOTO: Produsenten/Stella PIctures

- Dette er nok en av fordelene med å kjøpe sjampo fra en serie produkter beregnet på hår som utsettes for sol og sommer, forklarer Vonkunz Brun.

- Disse inneholder ofte mer vaskestoffer, rett og slett for å mest effektivt få ut alle rester av saltvann, klor og andre produkter. Med mer vaskestoff vil sjampoen din skumme bedre, også i land hvor man opplever at vannet er hardere enn hjemme.

Finn frem hatten

- Alle burde beskytte håret mot direkte sollys, forklarer Andreassen.

- Bruk gjerne en hatt eller et hodetørkle hvis du skal ligge i solen. Dette beskytter også hodebunnen.

Frisøren foreslår også å flette eller knytte langt hår opp.

- Langt hår vil være mer beskyttet på denne måten. Men sett gjerne en hatt på toppen, da er du helt på den trygge siden.

Oljeeventyret

Den siste tiden har håroljer blitt den store snakkisen i skjønnhetsverdenen. Disse kan ofte virke tyngende på fint nordisk hår, men om sommeren, når håret ofte blir litt fuktfattig og slitt, kommer disse små mirakelkurene til sin rett.

- Mange håroljer inneholder UV-filter, varmebeskyttelse og mengder med aminosyrer, forklarer Andreassen.

- Oljer som Essence Absolue fra Shu Uemura eller Argan olje fra All Soft serien til Redken er beskyttende mot uttørking fra sol og saltvann, samtidig som den gir håret masse glans.

Frisøren forklarer:

- En måte å gjøre det på er å ha litt olje på håndduken, og la den sitte på håret en stund etter du har vært i solen. Dette vil presse fukt inn i håret.

Men vær advart: Ikke bruk olje rett før soling, da dette kan virke friterende på håret i solen.

Ikke glem after sun

Hvis skaden først har skjedd er det viktig og få næring tilbake inn i håret. Den mest vanlig "skaden" er at håret blir tørt, brusete og har mistet glansen.

- En god balsam og kur med fuktighet gjør under etter sommeren, forklarer Auster.

- After-sun masker er også ypperlige for å gi håret ekstra masse fukt og næring.

Vonkunz Brun anbefaler leave-in produkter.

- En leave-in kur er perfekt til lengdene av håret. Disse lukker skjellaget, og gjør at håret holder på fuktigheten. En klipp er også bra.

Andreassen anbefaler også en runde med saksen etter ferien.

- Sørg for å klippe av slitte tupper når sommeren er over slik at du unngår at håret blir tørt og flisete, forklarer frisøren.

- Får du ikke vekk slitte tupper tidsnok vil det «spise» seg opp­over i håret.

Les også

Derfor er ikke solkrem bare for pyser

Slik blir du bikiniklar

Slik får du sunnere hår

Derfor skal du bruke balsam

DISSE REDDER SOMMERHÅRET: 1. Kiehls Olive Fruit Oil sjampo, kr 159, Gimle Parfymeri. 2. Produkter fra Loreal Repair, fra kr 179, Kicks. 3. After Sun sjampo fra Kerastase, kr 189, blivakker.no.

DISSE REDDER SOMMERHÅRET: 1. Kiehls Olive Fruit Oil sjampo, kr 159, Gimle Parfymeri. 2. Produkter fra Loreal Repair, fra kr 179, Kicks. 3. After Sun sjampo fra Kerastase, kr 189, blivakker.no. Foto: FOTO: Produsenten/whowhatwearbeauty

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning