Slik går du fra brunette til blondine

Smarte tips når du skal farge håret

Drømmer du om lyse lokker, men er redd for å ende opp med tørre gule strå? Her er tipsene du ikke vil gå glipp av.

FORVANDLING: Emma Stone er like lekker som blondine som hun var som sexy "redhead".

FORVANDLING: Emma Stone er like lekker som blondine som hun var som sexy "redhead". Foto: FOTO: Stella Pictures/Scanpix

Publisert Oppdatert

De aller fleste av oss har farget håret, enten man nå går til frisøren, eller tar den lommebok-vennlige variasjonen med å gjøre det hjemme. Mangt er skrevet om hvor viktig det er å pleie håret etter farging, men nå sier ekspertene at man også bør legge inn litt tid og arbeid FØR man farger håret.

Ifølge kjendisfrisøren Tracey Cunningham, som blant annet står bak filmstjernen Emma Stones forvandling fra brunette til blondine, kan det å ta noen enkle forhåndsregler før du setter deg i frisørstolen spare deg både for både tid, penger og tørt og skadet hår.

Vær proaktiv

- Jeg pleier å anbefale å bruke en god rensesjampo før man skal farge håret, forklarte Cunningham til nettstedet Who What Wear nylig.

- Disse er designet for å trenge godt inn i håret og fjerne rester alle produktrestene som med tiden kan bygge seg opp.

Ekserten forklarer :

- Det beste er å komme til frisøren med nyvasket, tørt hår, gjerne vasket 10-12 timer i forveien. Det er dette tidperspektivet som sørger for at du minkser risikoen for at hårfargingen skal forårsake irritasjoner i hodebunnen.

RØDTOPP: Lindsey har det nok like gøy, uansett hvilken hårfarge.

RØDTOPP: Lindsey har det nok like gøy, uansett hvilken hårfarge. Foto: FOTO: Stella Pictures

Fuktighet, fuktighet

Få ting sliter så mye på håret som å gå fra mørkt til blondt. Sørger du for at håret ditt har fått rikelig med pleie og fuktighet før du skal farge det, er sjansen større for at lokkene dine holder seg sunne.

- Jeg har ofte sendt kunder som kommer inn får å bleke hjem, forklarer Cunningham.

- Er håret tørt og skadet fra før av, kan du risikere å virkelig ødelegge håret om du setter i gang med fargingen.

Frisør Silje Andreassen hos Dugg holder også en knapp på godt fuktet hår:

- Har du først bestemt deg for å bli lysere kan det absolutt være lurt å forberede håret på en større kjemisk behandling på forhånd.

Andreassen anbefaler også både sjampo og balsam med fuktighetsgivende ingredienser.

- I tillegg ville jeg anbefalt å bruke en proteinkur i håret et par uker i forveien, da dette vil hjelpe til med å styrke håret ytterligere.

Frisøren forklarer at det også kan være lurt å stille nyklippet til farging:

- Endene på håret er jo de delene som oftest er mest slitte, og hvor fargen vil gjøre størst skade. Stusser du lengden på håret før farging, slipper du problemet.

Et bilde sier mer enn tusen ord

For de som har gått til frisøren med en drøm om hår som Blake Lively, men kommet ut som Kourtney Love, hør etter: Det er ikke alltid like lett for frisøren å vite hva du ser for deg når du sier blond.

- Det smarteste du gjør om du tenker på en drastisk forandring som å gå fra mørkt til blondt hår, er å avtale en time til konsultasjon FØR selve frisørtimen, forklarer Andreassen.

- Ta gjerne med et bilde av hva det er du ønsker, så blir det mye lettere for frisøren å forklarer deg om det i det hele tatt er realistisk, og hva det vil kreve å bli den fargen du ønsker. Noen ganger, alt etter hvor mørkt eller rødlig håret ditt er til å begynne med, kan det ta både 2 og 3 og 4 besøk hos frisøren før man har oppnådd det ønskede resultatet.

- Det er ekstremt mange nyanser og toner av blond å velge mellom, forklarer stjernefrisør Rick Wellman hos Patrick Melville Salon i New York til nettstedet She Knows.

- Få frisøren din til å forklare deg om forskjellen mellom varme og kalde toner, og hvilke som best passer til din hudtone.

- Veldig mange kunder kommer inn med det litt vage ønsket "mørk blond", forklarer kreativ leder hos På Håret i Oslo, Peter Vonkunz Brun.

- Men mørk blond for deg er kanskje ikke mørk blond for frisøren. Vi jobber ut fra fargekoder, og "mørk blond" for frisører er en tonhøyde 6 - som mest sansynlig ikke er så lyst som kunden tenker seg.

Vær tålmodig

Mange som bestemmer seg for å bli blondine blir skuffet over at det ofte ikke lar deg seg gjøre med bare ett frisørbesøk.

FORANDRING FRYDER: Motedronningen Victoria har også eksperimentert med hårfargen sin.

FORANDRING FRYDER: Motedronningen Victoria har også eksperimentert med hårfargen sin. Foto: FOTO: Stella Pictures/Who What Wear beauty

- Det å gå fra brunt eller rødt hår til blond kan være en komplisert affære, forklarer eier og Senior Art Director ved Adam & Eva Grensen, Eirik Thorsen.

- Jeg starter alltid med å ta en avfarging på håret og ser hvor mye som slipper, noe som varierer fra hår til hår. Det er mange faktorer som teller inn, hårkvalitet, hvor mange ganger håret er farget fra før, hvilken fargetype som er brukt og så videre. Jeg pleier alltid å si til mine kunder at jeg ikke kan garantere at vi kan oppnå ønsket resultat med en behandling, men at vi kan gjøre håret så lyst som mulig første gang og samtidig bevare hårkvaliteten så godt som mulig.

Thorsen forklarer at om resultatet ikke blir blondt nok etter én farging, kan man fortsette prosessen om et par ukers tid.

- I mellomtiden må kunden bruke bra produkter som pleier håret, og her mener jeg både sjampo, balsam og styrkende hårkurer.

En annen måte å lysne håret på er ved å stripe det blondere.

- Dette er nok fortsatt den mest vanlige metoden for å gå fra mørkere til lysere hår, forklarer Vonkunz Brun.

- Dette gjøres som regel over to til tre behandlinger, er den mest skånsomme metoden for håret og gir ofte penest og mest naturlig resultat - selv om det selvsagt kommer an på utgangspunktet.

Ærlighet varer lengst

OMBRE: Dette er siste skrik når det gjelder hårfarge. Mørkere på toppen og lyst i tuppene.

OMBRE: Dette er siste skrik når det gjelder hårfarge. Mørkere på toppen og lyst i tuppene. Foto: FOTO: Stella Pictures

Det er alfa og omega for frisøren å få vite hva du har gjort med håret ditt før du setter deg i stolen.

- Om du begynte som blond, men har hatt i en mørkere farge er det viktig at du deler denne informasjonen med frisøren din, forklarer Tina Kuhn hos Hairport i Oslo.

- Det å gå fra mørk til lyst hår er ofte en stor prosess. Det man ikke tenker på er at mørke farger inneholder oransje pigmenter - og også røde hvis det er mørkt nok - som kommer frem når man lysner det håret.

Frisøren forklarer:

- Man ser det ofte på hår som er farget mørkere. Når håret lysner naturlig etterhvert vil man ende opp med en nyanse som som mest ut som Coca Cola. Dette er fordi kalde fargepigmenter slipper håret raskere, mens varme toner sitter igjen. Det er derfor mange som har blondt hår ender opp med gul-gyldne toner ganske raskt, fordi de kalde tonene, som blå og lilla, vaskes ut.

Andre Auster, Art Director ved Auster Salon & Academy, er enig:

- Er håret godt mettet med en mørk farge fra flere tidligere fargebehandlinger, så blir det naturlig nok en større prosess å gå lysere. Spesielt hvis hjemmefarge er benyttet. Er dette tilfelle, er det stor sannsynlighet for at fargen må gjøres i flere omganger for å oppnå ønsket resultat.

Nye teknikker letter jobben

Det er ingen tvil om at det sliter på håret hver gang du bleker eller lysner det. Men heldigvis skjer det stadig utviklinger på hårfronten.

- Vi har en ny teknikk i vårt fargesystem som lysner et allerede farget hår med hårfarge, forklarer Auster.

- Dette er en veldig skånsom metode og sparer håret for tøffe avfargingsprosesser.

Auster forklarer at metoden fungerer best for deg som kunønsker å lysne håret 2-4 dybder lysere, som fra en naturlig brun fargetone til en naturlig blond tone. Teknikken lysner håret i én og samme behandling.

TLC for håret

Husk på at hår som er behandlet alltid vil kreve litt ekstra omtanke. Frisørene anbefaler spesialprodukter for farget hår, og hyppige hårkurer.

- Den viktigste delen å huske på å pleie er lengdene, forklarer Vonkunz Brun.

- Jeg anbefaler å bruke en leave-in kur, som påfører håret næring hele tiden og vil roe ned brus og tørt hår.

Eller, som stjernefrisør Cunningham så treffende sier det:

DRØMMEHÅR: Mange ønsker seg Blake Livelys lyse lokker. Men husk på at farget hår trenger god pleie for å ikke bli tørt og matt. 1. Damage Remedy kur fra Aveda, kr 219, lookfantastic.com. 2. Maroccan Oil hair Treatment, kr 279, lookfantastic.com. 3.Redken All Soft hårmaske, kr 220, blivakker.no.  4. Colour Protect hårolje fra Kiehls, kr 269, Gimle Parfymeri. 5. Chroma Riche serien for farget hår fra Kerastase, fra kr 189, blivakker.no. 6. K-pak fuktighetsmaske fra Joico, kr 279, Magic frisører.

DRØMMEHÅR: Mange ønsker seg Blake Livelys lyse lokker. Men husk på at farget hår trenger god pleie for å ikke bli tørt og matt. 1. Damage Remedy kur fra Aveda, kr 219, lookfantastic.com. 2. Maroccan Oil hair Treatment, kr 279, lookfantastic.com. 3.Redken All Soft hårmaske, kr 220, blivakker.no. 4. Colour Protect hårolje fra Kiehls, kr 269, Gimle Parfymeri. 5. Chroma Riche serien for farget hår fra Kerastase, fra kr 189, blivakker.no. 6. K-pak fuktighetsmaske fra Joico, kr 279, Magic frisører. Foto: FOTO: Scanpix/Produsenten

- Du kommer ikke til å være en av de blondinene som har det mest gøy om håret ditt er tørt, kjipt og ødelagt.

Les også:

Slik spiser du deg til fin hud

Disse fuktighetskremene virker

Disse hårtriksene må du kunne

Slik får du volum i håret

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning