Hottere enn noen gang: Øyevipper

Slik skal vippene dine se ut nå

Dior, Chanel og Prada tør. Tør du?

VIPPEMOTE: Hva med et par fjærvipper til julebordet i år? Skjønnhetsekspertene gir deg sine beste tips.

VIPPEMOTE: Hva med et par fjærvipper til julebordet i år? Skjønnhetsekspertene gir deg sine beste tips. Foto: FOTO: Etsy, Colourbox.com

Publisert Oppdatert
STEPHAN ULVUND ØIEN: Stephan Ulvund Øien jobber som internasjonal makeupartist hos IsaDora. Tidligere klienter inkluderer blant annet Eurovision og Kanye West.

STEPHAN ULVUND ØIEN: Stephan Ulvund Øien jobber som internasjonal makeupartist hos IsaDora. Tidligere klienter inkluderer blant annet Eurovision og Kanye West. Foto: FOTO: Jan Kraft

Lange øyevipper har lenge vært et skjønnhetssymbol. Oldtidens egyptere var ikke fremmede for et lag mascara, og moteikonet Twiggy gjorde løsvipper stuerent på sekstitallet.

På nittitallet ble løsvippene lagt vekk til fordel for den svarte eyelineren, men lange, fyldige vipper var fortsatt idealet. I dag er vipper hottere enn noen gang, og vippe-extensions er bare toppen av isberget.

Vil eksperimentere

Ifølge den prisvinnende makeupartisten og skjønnhetsredaktøren for engelske Phoenix Magazine, Lan Nguyen-Grealis, er det ikke rart at mange er opptatt av vipper. Vippene rammer inn øynene, og understreker uttrykket.

- Lange vipper får øynene til å virke større. De gjør også sminken mer fremtredende, forteller han.

Nguyen-Grealis har jobbet for store, internasjonale moteblader som Elle, Vanity Fair og Drapers, og reiser ofte på motevisninger verden over. Han understreker at vippesmykker og andre vippealternativer ikke er noe nytt på catwalken. Det er derimot først nå at også privatpersoner har begynt å eksperimentere for alvor med vippene sine.

- Det er ikke lenger tabu å prøve noe nytt. Folk tør å se annerledes ut, sier Nguyen-Grealis.

Den norske makeupartisten Stephan Ulvund Øien tror det er forskjell på storbymetropolene og Norge når det gjelder vippetrender. Han er likevel enig i at vippene er i vinden denne høsten.

- Alle snakker om vipper for tiden, sier han.

Vi tok en titt på de ulike vippevariantene, fra de mest ekstreme til de helt subtile, og fikk Stephan til å dele sine vurderinger og tips med oss.

GÅ FOR GULL: Du finner gullvipper i alle varianter og prisklasser. Diors Swarovski-vipper til venstre ble bare laget i et lite opplag, men verken vippediamanter eller gullvipper er vanskelige å få tak i. Ta for eksempel en titt på Ebay eller Amazon. Gullmascara er dessuten et fint alternativ.

GÅ FOR GULL: Du finner gullvipper i alle varianter og prisklasser. Diors Swarovski-vipper til venstre ble bare laget i et lite opplag, men verken vippediamanter eller gullvipper er vanskelige å få tak i. Ta for eksempel en titt på Ebay eller Amazon. Gullmascara er dessuten et fint alternativ. Foto: FOTO: Dior, Glambistro.com, Pinterestbruker Kait V

Blingvipper

Gull og glitter er viktige stikkord for denne sesongen, og flere motehus frontet den luksuriøse trenden under moteukene tidligere i høst. Dior sendte modellene sine nedover catwalken med fasjonable Swarowski-krystaller rundt vippekanten, mens Chanel gikk for paljetter og tyll.

Stephan forteller at ekstreme løsvipper er en klassiker i vippeverdenen, men understreker at det kan være vanskelig å få det til å se fint ut hjemme på badet. Løsvipper generelt etterlater en forstørret vippekant, så man må være nøye med påføringen for at det ikke skal se uferdig ut.

- Litt kajal før og etter påføring kan hjelpe på helhetsinntrykket, sier han, og legger til at resten av sminken og klærne må matche vippene.

- Det er viktig at stilen er gjennomført.

Hvis du synes gull blir i meste laget, er fjærvippene et godt alternativ. De vekker oppsikt, men gir et mykere uttrykk. Lady Gaga har lenge sverget til fjærvipper, og siden fjær var overalt under årets moteuker så er det kanskje på tide å prøve selv?

Vippesmykker

FUGLEFEST: Lady Gaga dukker ofte opp med fjærvipper. Denne høsten er det helt greit om du velger å gjøre det samme.

FUGLEFEST: Lady Gaga dukker ofte opp med fjærvipper. Denne høsten er det helt greit om du velger å gjøre det samme. Foto: FOTO: teen.com, Viralimage

Det er ikke alle som nøyer seg med gull og fjær. Vippesmykkene kommer opprinnelig fra Japan, og har lenge vært populære i asiatiske land.

Den kjente, japanske makeupartisten Shu Uemura hadde en forkjærlighet for statement-vipper og vippesmykker, og laget blant annet Jennifer Lopez sine røde revevipper tilbake i 2001.

I 2004 åpnet han vippesalongen Tokyo Lash Bar, som i dag er en av verdens mest populære. Nå har amerikanerne fulgt etter, og Natalia Russos håndlagde vippesmykker ble en het snakkis tidligere i år.

Den amerikanske 21-åringen lager oppsiktsvekkende vippesmykker, gjerne med lekne detaljer som enhjøringer, muffins, fisk eller frukt, og ser ut til å ha funnet en nerve i det amerikanske markedet.

Hun lager også roligere varianter, men det er de mer ekstreme vippesmykkene som har fått mest oppmerksomhet. Stephan synes vippesmykkene er morsomme, men tror ikke de kommer til å slå an kommersielt her hjemme i Norge.

Han understreker at selv om vippesmykker har blitt mer populært i den vestlige verden, som han tror kan ha med å gjøre at de større kjedebutikkene i dag tar asiatisk mote mer på alvor, så er det ikke alle som kan få det til å se kult ut.

- Asiaterne er veldig gjennomførte og flinke til å gjøre stilen artig, sier han og mener vippesmykkene lett kan bli et flaut element om man ikke går for full pakke.

Bottom falsies

Det er som oftest de øverste vippene som får mest oppmerksomhet, men undervippene bør ikke glemmes i høst. Sekstitallet er denne sesongens desidert mest innflytelsesrike tiår, og mørk og dramatisk øyesminke var en gjenganger på catwalken tidligere i sommer, med blant andre Jason Wu, Marc Jacobs, Gucci, Donna Karan og Roberto Cavalli i spissen.

VÅGALT: Natalia Russo ble superstjerne over natten da hun lanserte vippesmykkekolleksjonen sin tidligere i år. Vippesmykkene finnes på etsy.com, og kommer garantert til å vekke oppsikt på nyttårsfesten.

VÅGALT: Natalia Russo ble superstjerne over natten da hun lanserte vippesmykkekolleksjonen sin tidligere i år. Vippesmykkene finnes på etsy.com, og kommer garantert til å vekke oppsikt på nyttårsfesten. Foto: FOTO: Etsy

Twiggy likte å tegne på undervippene sine med kajal, men mange går i dag for løse undervipper istedet.

Slik styler du høstens vipper

Makeupartist Stephan Ulvund Øien gir deg sine beste triks:

-Tenk helhet, ikke kontrast. Det nytter ikke å bruke vippesmykker, hvis du skal gå i olabukse og hvit t-skjorte. La vippevariantene være et referansepunkt i resten av stilen.

-Øyeskygge kan bidra til en gjennomført stil. Tenk farger, form og uttrykk. Øyeskyggene skal komplimentere vippene, og ikke overdøve dem.

-Se på den asiatiske vippemoten, og la deg inspirere av hvordan de kombinerer klær, sminke, sko og tilbehør.

-Bruk gjerne deler av ekstremvariantene, og ikke hele. Du kan for eksempel klippe løsvipper med fjær eller gull i to, og bruke delene på siden av hvert øye. Dette kan gi et roligere, men fortsatt vågalt, uttrykk.

-Hvis du vil skape en dramatisk look uten å bruke vippemsykker, fjær, gull eller andre effekter, kan du bruke flere løsvipper oppå hverandre istedet.

- Disse er helt innafor og har vært populære en stund, sier Stephan.

Han synes dette er et fint alternativ til de mer ekstreme vippevariantene, og i likhet med vanlige løsvipper og vippe-extensions, kan løse undervipper være en effektiv måte å understreke øynene på.

- Med superstjerner som Kim Kardashian, som har flotte vipper både oppe og nede, er det feminiserte vippeidealet mer fremtredende enn på lenge.

Han synes det er interessant hvordan løsvipper og spesielt vippe-extensions har blitt så populært, og anses som mye mer akseptabelt enn for eksempel Botox.

- Det er ingen som stiller spørsmål ved vippe-extensions, det bare er sånn.

Nakent og naturlig

Den aller største vippetrenden for i høst derimot, går den helt andre veien. Både Prada, Alexander Wang og Carolina Herrera viste tidligere i år modeller uten noe mascara i det hele tatt.

For en tid tilbake var det populært å sminke seg slik at man ikke så sminket ut, men nå er det altså helt sminkefritt som er tingen.

- Unngå gjennomsiktig mascara hvis du ønsker å få mest mulig ut av stilen, sier Stephan.

Den gjennomsiktige mascaraen gir en glanseffekt som ikke får frem pupillen i samme grad.

- Det er pupillen som står i fokus her, og det er viktig å ikke ta oppmerksomheten fra den. Om du føler at vippene ikke åpner opp øynene nok, kan en vippetang gjøre jobben.

Stephan synes nude-trenden er spennende, men er usikker på hvordan den kommer til å utvikle seg.

- Dette gir ingen rom for forskjønnelse. Det er nesten noe hippie over det, sier han.

Han tviler også på at jenter kommer til å ha lyst til å gå rundt uten mascara på vippene.

- Det blir jo veldig nakent. Én ting er i hvert fall sikkert, høstens vippetrender krever mot i begge ender.

Les også:

Sminken som gir deg større øyne

Trikset gir sotede øyne på ett minutt

NATURLIG: Glem sminkefjerner, mascara under øynene og klumpete vipper. Den kanskje aller hyggeligste trenden i år oppfordrer deg til å vise ditt naturlige jeg.

NATURLIG: Glem sminkefjerner, mascara under øynene og klumpete vipper. Den kanskje aller hyggeligste trenden i år oppfordrer deg til å vise ditt naturlige jeg. Foto: FOTO: Stella Pictures

Det er øynene du skal legge vekt på

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning