Sikkerhet i Sør-Amerika

Sikker på ferie i Sør-Amerika

Redd for sikkerheten? Her er gode tips til hvordan du får en sikker ferie i land med høy kriminalitet.

SIKKERHET: Ikke oppbevar penger, lommebok, pass og andre verdisaker i ryggsekken. Tyvene er utspekulerte.

SIKKERHET: Ikke oppbevar penger, lommebok, pass og andre verdisaker i ryggsekken. Tyvene er utspekulerte. Foto: Foto: Colourbox

Publisert Oppdatert
SIKKERHET: Vær spesielt oppmerksom på lommetyver på offentlige steder og i storbyer.

SIKKERHET: Vær spesielt oppmerksom på lommetyver på offentlige steder og i storbyer. Foto: Foto: Colourbox

Sør-Amerika betraktes som verdens mest ekstreme kontinent. Kontrasterne mellom by og land, kyst og høyland og rik og fattig er veldig stor.

Når du kommer til Sør-Amerika skal du huske på å reise med et oppmerksomt øye og et åpent sinn. Det er få besøkende som blir bestjålet og de aller fleste reiser hjem igjen med gode minner for livet.

En reise i Sør-Amerika skal ikke være et kappløp med tiden og heller ikke en evig reise i frykt for at bli ranet.

Tar du et par forholdsregler kan du gjøre reisen til en uforglemmelig, positiv opplevelse.

Les også: 10 musts i Buenos Aires

Vær på vakt i storbyene

Først og fremst: Pass alltid ekstra godt på i storbyerne.

Buenos Aires, Santiago de Chile og Montevideo (Argentina, Chile og Uruguay) regnes som de sikreste hovedstedene i Sør-Amerika. Pass likevel på i visse utsatte kvarterer.

Både i Rio de Janeiro og i Sao Paulo i Brasil skal man være på vakt i sidegater og etter mørkets frembrudd.

Colombias Bogota og Venezuelas Caracas er også storbyer som har rykter på seg for å være preget av kriminalitet.

Overvei reisefølget

Det er viktig å overveie hvordan du skal reise og man bør ta ta i betraktning hvem man reiser sammen med. Skal det være barn med på turen eller eldre personer?

Forholdsreglene dere må følge påvirkes også av om dere er få personer eller mange i følge.

Les også: Derfor bør du reise til Rio

Lær deg noen gloser

Normalt er folk flinke og ytterst hjelpsomme. En potensiell farlig situasjon kan oppstå ved misforståelser. Lær deg gjerne litt spansk eller portugisisk dersom du skal reise til Brasil. Det kan være smart å klare å kommunisere litt, selv om det bare er minimalt.

SIKKERT: En riktig så trivelig lekeplass på dagtid. Men er det like trygt her etter mørkets frembrudd?

SIKKERT: En riktig så trivelig lekeplass på dagtid. Men er det like trygt her etter mørkets frembrudd? Foto: Foto: Rune Harritshøj

Sjekk UDs landssider for offisielle reiseråd i utsatte land. Disse oppdateres jevnlig vedrørende hvor i verden man skal passe på.

En smart ting å gjøre før man reiser er å gå på orienteringsmøter som blir arrangert av reisearrangøren.

Ikke kle deg for eksklusivt

Når det gjelder å ta seg frem til fots eller med lokal transport er det en enkel ting du må huske på:

Ikke kle deg for eksklusivt. Det er bedre å ha anonyme klær på seg enn å stikke seg ut i Prada og Dior.

Sør-amerikanere forbinder velkledde mennesker, som har på seg dyre klesmerker og klokker, med penger.

Derfor er vårt tips at du bør kle deg enkelt, men aldri møkkete eller så utfordrende at det ser simpelt ut, da dette er noe av det mest frastøtende sør-amerikanere vet om. Man kan merke dette ved for eksempel å bli nektet inngang på supermarkeder, kinoer eller selv på offentlig transportmidler.

Ta en taxi om du er utrygg

Offentlige steder som bysentrum, strender og enkelte museer tiltrekkes av lommetyver, så her bør du være ekstra på vakt.

Dersom du går i en gate som er helt tom for mennesker eller du ikke kan finne veien dit du skal, så ta en taxi. Det er å foretrekke å ta en såkalt "radio taxi" som er en del av et større firma og ikke kun en privatperson.

Unngå å gå med kart i hendene til enhver tid da dette vil gi signaler om at du er utlending og i ferd med å gå deg bort.

Les også: Panama - mer enn kanalen

TA TAXI: Dersom du har gått deg bort, så ta taxi fremfor å virre rundt for mye med kart i hendene. Det vekker oppmerksomhet.

TA TAXI: Dersom du har gått deg bort, så ta taxi fremfor å virre rundt for mye med kart i hendene. Det vekker oppmerksomhet. Foto: Foto: Rune Harritshøj

Forholdsregler for kvinner

Om du er kvinne og skal reise i Sør-Amerika bør du følge samme forholdsregler som menn.

Du bør være klar over at sør-amerikanse menn søker øyenkontakt og kontakt i langt større grad enn i Europa. Flørtende spanjoler og italienere er som smågutter å regne til sammenlikning med Sør-Amerikas storflørtere. Dette fikser man som regel med et smil og ved ikke å ha øyenkontakt for lenge.

En giftering på fingeren, selv om du ikke er gift, kan være en god idé i land som Colombia og Peru. Men vær ikke paranoid. Ofte er de sør-amerikanske mennene svært galante og de åpner gjerne dører for kvinner og opptrer gjerne gentleman-aktig.

Sikkerhet i trafikken

Sør-Amerika har statistisk sett flere bil- og bussulykker enn i Europa. Men mange steder er landtransport den eneste muligheten å komme seg rundt på dersom innenriksflyene er fullbookede eller billettprisen for dyr.

GIFTERING: Kvinner som reiser alene kan spare seg for innpåslitne menn ved å gå med en ring på fingeren.

GIFTERING: Kvinner som reiser alene kan spare seg for innpåslitne menn ved å gå med en ring på fingeren. Foto: Foto: Colourbox

Sjekk busselskapet og ta en ekstra kikk på bussene. Langtursbussene i Argentina, Chile og Brasil har gjerne god service og kvalitet med soveplasser og matordning ombord.

Pass på at du får et baggasjemerke med samme nummer som på lappen du får tildelt. Sørg for at ALLE koffertene dine/ryggsekker får seperate baggasjemerker.

Når bussen ankommer endestasjonen, eller din destination, så vær oppmerksom på at det ofte er sjåføren som går ut og gir baggasjen raskt til de utålmodige passasjerer. Pass på at baggasjen din ikke forsvinner i nummer-forvirringen.

Tips ved overnatting

Grunnregelen her er enkel: Jo dyrere overnatting, desto sikrere overnatting. Dette gjelder også i forhold til overnattingsstedets beliggenhet.

De små, billige vandrerhjemmene og bed & breakfast-stedene ligger gjerne nede i en sidegate. Kvelds- og nattelivet kan forvandle det tilsynelatende rolige kvarteret til et hvepsereir.

Avtal alltid prisen først og sørg for at du vet hva det koster å ringe ut og hva minibarens produkter koster.

Mange steder, som for eksempel på mindre hoteller i Argentina, legges et ekstragebyr på 5-10 prosent oppå den avtalte prisen ved bruk av kredittkort.

Ikke legg igjen ting på rommet og bruk kun hotellets safe dersom du har full tillit til hotellet.

Pass og kredittkort kan legges igjen på hotellet, men husk at noen sør-amerikanske politimenn ønsker å se på passet ditt. Det samme gjelder dersom du skal ta ut penger i banken eller betale med kredittkort. Da er pass den eneste aksepterte legitimasjonen.

SIKKERHET: Unngå å gå alene i trange smug og bakgater som er tomme for mennesker.

SIKKERHET: Unngå å gå alene i trange smug og bakgater som er tomme for mennesker. Foto: Foto: Colourbox

Lommetyver overalt

SIKKERHET: Mange steder, som for eksempel i Argentina, legges ekstragebyr på 5-10 prosent oppå den avtalte prisen ved bruk av kredittkort. Det kan da lønne seg å betale med kontanter.

SIKKERHET: Mange steder, som for eksempel i Argentina, legges ekstragebyr på 5-10 prosent oppå den avtalte prisen ved bruk av kredittkort. Det kan da lønne seg å betale med kontanter. Foto: Foto: Colourbox

Lommetyver er å finne overalt på offentlige steder i Sør-Amerika, selv på fine restauranter og museer.

Ha pengene dine og lommebok i buksenes forlommer, ikke i sidelommer eller baklommer og for guds skyld aldri i ryggsekken. Sekken kan gjerne bli åpnet på ryggen på deg eller bli frastjålet fra dig.

Før du reiser bør du ta kopi av passet, flybillett-bestillingen, reiseforsikring og hvis nødvendig også vaksinasjonskortet. Ha disse kopiene på deg og ikke på samme sted som originaldokumentene.

Ønsker du flere tips om reise i Sør-Amerika? Du finner mer informasjon her.

Les også:

10 musts i Buenos Aires

Verdens villeste fest - karnevalet i Rio

Unngå forstoppelse i sommer

ROLIG GATE: En gate som virker rolig på formiddagen kan bli til et veksereir på kveldstid. Når det gjelder overnatting får du hva du betaler for.

ROLIG GATE: En gate som virker rolig på formiddagen kan bli til et veksereir på kveldstid. Når det gjelder overnatting får du hva du betaler for. Foto: Foto: Rune Harritshøj

Tilbake til Klikk Reise

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning