Populære parfymer

Parfyme på prøve

I løpet av sju dager testet jeg de mestselgende parfymene i Norge. Det ble en reise i tid, og ett og annet høydepunkt.

PARFYMEDAGBOK: Det Nyes skjønnhetsansvarlig, Julie Botnen, har i løpet av en uke testet ut de mest solgte parfymene i Norge.

PARFYMEDAGBOK: Det Nyes skjønnhetsansvarlig, Julie Botnen, har i løpet av en uke testet ut de mest solgte parfymene i Norge. Foto: Foto: Gry Traaen, produsenten

Publisert Oppdatert

Mange av oss velger klær som gir et signal om hvem vi ønsker å være, det samme kan en parfyme gjøre.

Vi kan velge å lukte sporty og friskt, som en rosa blomsterbukett, eller som tung, voksen luksus. For å strekke det litt langt: Å velge parfyme er på mange måter som åvelge seg en identitet. Det forteller omverden noe om hvem vi er.

Som tenåring på 90-tallet var serien Beverly Hills 90210 en stor del av livet mitt. Mens alle andre i klassen min på Bø ungdomsskole hadde Brenda som sin stor heltinne, var det søte, naive Donna som var min favoritt.

Og ettersom Donna brukte parfymen Sunflowers fra Elizabeth Arden, skulle jeg jammen gjøre det selv. At jeg luktet som 90 prosent av jentene i klassen brydde jeg meg ikke om den gangen.

Senere har nettopp det å lukte det samme som alle andre blitt min største frykt når det kommer til parfymer. En spesiell og unik duft er noe av det mest spennende som kan skje meg.

På badehyllen min står derfor nisjeparfymer fra Byredo, Jo Malone, Diptyque og Escentric Molecules.

De mest populære parfymene

Men de fleste i Norge kjøper ikke disse spesielle, litt sære duftene, det største parfymesalget skjer på Tax Free-butikkene, og salgsvinnerne er duftene fra motehus som Dior og Chanel.

Jeg har tatt utgangspunkt i fjorårets topp-ti-liste , og testet de sju mestselgende duftene.

Hvordan vil min sære nese, som de siste ti årene har trukket meg mot parfymene som lukter maskulint og eksentrisk, reagere på alle de feminine, blomstrende duftene på salgstoppen? Kanskje jeg uventet finner en ny favoritt.

Kanskje det vil føles som identitetstyveri å gå ut døren og lukte noe som ikke er meg. Kanskje kjæresten min vil digge meg litt ekstra i Miss Dior. Jeg er spent!

Dag 1. Viktor & Rolf Flowerbomb

BLOMSTER: Victor & Rolf Flowerbomb

BLOMSTER: Victor & Rolf Flowerbomb Foto: Foto: produsenten

Om duften: En parfyme med duft av blomster, og noter som jasmin, roser og orkideer.

Mitt førsteinntrykk: Hva eksploderte i ansiktet mitt nå? Å ja, det var bare lukten av Flowerbomb. Denne lever opp til navnet sitt, for den treffer meg virkelig som en bombe.

Jeg sprayer meg raust på badet før jeg skal på jobb, til to umiddelbare reaksjoner: Kjæresten min bemerker den sterke lukten og katten vår får et kraftig nyseanfall.

Dette er parfymen moteredaktør Rubi sprayer seg med hver dag, men den oppleves veldig annerledes når jeg har den på selv. Jeg føler at jeg lukter eldre enn jeg er, og at jeg bør kle meg i paljetter og skyhøye hæler for å matche duften.

Den har en ganske pudret fremtoning, og min første opplevelse er at dette ikke er en duft som passer til meg, men etter hvert kommer det fram både blomsternoter og litt dypere toner jeg liker veldig godt. Og i løpet av dagen begynner jeg å trives mer i min nye duftdrakt.

Dag 2. Dior Miss Dior

Om duften: En elegant duft med noter av mandariner, jasmin og indisk patchouli.

ELEGANT: Dior Miss Dior

ELEGANT: Dior Miss Dior Foto: Foto: produsenten

Mitt førsteinntrykk: Her ble jeg sterkt subjektiv, for dette er favorittparfymen til bestevenninnen min, så idet jeg sprayer den ut i rommet er det som om hun er der med meg. Det gir meg en god følelse, bortsett fra at jeg føler meg litt som en tyv når jeg nå stjeler hennes duftsignatur for dagen.

Først oppleves parfymen ganske søt. Den er ikke så spennende, men veldig trygg og god og girly.

Jeg fikk umiddelbart lyst til å ta på meg noe superfeminint, og endte opp med rosa kåpe, rosa neglelakk og rosa hårstrikk.

Det skjer ikke ofte, men plutselig ville jeg matche parfymen jeg hadde på, og ble inspirert til å kle meg annerledes.

Dag 3. Chanel Chance Eau Tendre

Om duften: En lett duft med noter av grapefrukt, hvit musk, jasmin, iris, sedertre og amber. Hint av grapefrukt og eple.

Mitt førsteinntrykk: Denne dufter behagelig, rent og friskt. Jeg blir sittende og lure på om den ikke er litt kjedelig, jeg ser for meg perleøredobber og streite skjorteantrekk, men duften utvikler seg på huden og blir etter hvert mer interessant.

BEHAGELIG: Chanel Chance Eau Tendre

BEHAGELIG: Chanel Chance Eau Tendre Foto: Foto: produsenten

Jeg har ikke hatt noe forhold til Chanel-dufter siden jeg som tenåring fikk det for meg at Chanel nr. 5 var duften for meg. Det var ikke så farlig at jeg var 14 år og luktet like tungt som en gammel tante, for dette var tross alt duften Marilyn Monroe aldri ville gå uten.

Siden da har det kommet utallige dufter fra Chanel, og for min del var første snus av Chance en av de store oppturene.

Chance Eau Tendre er noe syrligere enn de to tidligere duftene i Chance-serien, og jeg opplever den som litt mer spennende og rampete enn sine forgjengere. Den er langt unna komfortsonen min, men jeg føler meg bra i den og på slutten av testdagen ryddet jeg plass på badehylla hjemme. Denne får bli.

Dag 4. Dolce & Gabbana Light Blue

Om duften: En lett og søt duft med noter av eple, hvite roser og amber.

Mitt førsteinntrykk: Åh, denne digger jeg, sier jeg umiddelbart etter første spray. Denne er lett, frisk og feminin, men uten å være søt og klissete.

Dette er lukten av enperfekt sommerkveld, og jeg får øyeblikkelig lyst til å bestille ferie Portofino i Italia. Da skal jeg ha hvit bikini, drikke champagne til lunsj og ha en lyseblå skjorte som gjør at jeg sersuperbrun ut. Og jeg skal lukte Light Blue, selvfølgelig.

LETT OG SØT: Dolce & Gabbana Light Blue

LETT OG SØT: Dolce & Gabbana Light Blue Foto: Foto: produsenten

På kontoret gjør kollega Marte nærmest et gledeshopp når hun får et gjensyn med sin gamle favoritt. Før kjæresten min henter meg på jobb sprayer jeg både hud og klær med parfymen, men han sier ikke et ord. Jeg må etter hvert spørre hva han syns om duften.

- Hæ, parfyme, jeg kjenner ikke noe jeg ...

Den er ganske mild, tror jeg.

I løpet av kvelden blir jeg bare mer og mer glad i denne, og jeg tror kanskje dette er ukas favoritt.

Dag 5. Marc Jacobs Daisy

Om duften: En modigere og mer fruktig utgave av den klassiske Daisy med blomster og noter av jordbær, eple og rosa grapefrukt.

Mitt førsteinntrykk: Jeg husker de første reklamekampanjene for Daisy med Sofia Coppola, toppløs i et basseng, fotografert av yndlingsfotografen min Juergen Teller. Jeg ville være akkurat som henne. Like kul, avslappa og usminket. Men jeg klarer ikke å få den samme følelsen av duften i første omgang.

Jeg vet at dette er en utrolig populær duft, men for min smak er det for søtt og voldsomt. Flasken derimot er noe av det mest fantastiske og unike av alt du ser på et parfymeri.

Denne dagen oppleves det litt som om jeg og parfymen kolliderer. Jeg dufter sommer, godteri og frukt, og jeg får det ikke helt til å stemme med mitt helsvarte antrekk, lange, mørke hår og det litt tankefulle humøret.

SØT: Marc Jacobs Daisy

SØT: Marc Jacobs Daisy Foto: Foto: produsenten

Denne tror jeg kommer mer til sin rett på kontorets blonde blomsterjenter.

Dag 6. Versace Bright Crystal

Om duften: En frisk blomsterduft med noter av granateple, peoner og magnolia.

Mitt første inntrykk: Duften er søt og rosa, og Marte på kontoret liker denne også.

For min del minner denne meg om mye av det jeg brukte på ungdomsskolen, parfymer jeg egentlig har lagt bak meg for en stund siden. Bright Crystal er ikke så krevende, den er nok lett å like for mange, så jeg skjønner godt at den er populær.

Dette er den av ukens parfymer som lukter lengst fra det jeg pleier å bruke, så da jeg tok på parfymen var det som om jeg ble en helt annen person. Og for å være ærlig: Jeg er ikke helt sikker på om jeg liker henne en gang.

Jeg møter sjefen ved kaffemaskinen, og umiddelbart reagerer hun med et høyt:

BLOMSTERDUFT: Versace Bright Crystal Absolu

BLOMSTERDUFT: Versace Bright Crystal Absolu Foto: Foto: produsenten

- Oj, hvilken parfyme på deg i dag a?

Og det er da jeg skjønner at det ikke bare handler om min personlige smak, men at denne parfymen virkelig ikke passer for meg. Det er bare ikke meant to be.

Dag 7. YSL Manifesto

Om duften: Består av noter som liljekonvall, jasmin og tonkabønner som gjør den varm, pudderaktig og sensuell.

Mitt første inntrykk: Oh lala ... Dette er den tyngste duften av alle jeg har testet.

Den føles litt fransk, som jeg egentlig ser på som noe positivt, men så er den veeeeldig søt samtidig. Kan jeg bli vant til den?

Når jeg får den på huden ser jeg for meg en fjong, litt eldre dame, på en liten snurr på vei hjem fra en fancy middag. Leppestiften litt på halv tolv og hull i strømpebuksa. Egentlig ganske sjarmerende når jeg tenker meg om, jeg har ikke noe imot litt rock ´n´ roll.

Jeg går hele dagen og føler at jeg og lukten min tar mye plass, Manifesto slår liksom om seg med mye kraft.

Det Nyes Art Director Kaja syns den er fantastisk.

SENSUELL: Yves Saint Laurent Manifesto

SENSUELL: Yves Saint Laurent Manifesto Foto: Foto: produsenten

- Du må bare gi den litt tid», sier hun, og legger til:

- Parfymer er litt som med menn, noen av de beste er de det tar litt tid å oppdage.

Les også:

Dette gjør parfyme med deg

10 forførende, franske luksusparfymer

Disse parfymene er perfekt til sommeren

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning